x

Gdyńska Rosse Rosse - kawiarnia z miłością do estetyki

Kategoria: Miejsca    13.01.2017

Rosse Rosse to nowa kawiarnia ulokowana w budynku Baltiq Plaza w Gdyni przy jednej z głównych ulic miasta - ul. Świętojańskiej. Lokal ma 20 miejsc siedzących wewnątrz i dodatkowo 20 w ogródku w sezonie letnim.

Inwestorką Rosse Rosse jest Ewa Byczkowska, zafascynowana Włochami właścicielka ekskluzywnych butików – modowego i z artykułami do domu (m.in. z porcelaną). Rosse Rosse powstało z miłości do estetyki i na estetyce opiera się ten koncept. Nad wyglądem miejsca poza właścicielką pracowali również architekci z Lesińska Concept. W wystroju dominują pastelowe kolory różu i błękitu. Kawiarnia skupia się na serwowaniu deserów marki Umam na kolorowej porcelanie Wedgwood, dostępne są tu też drobne przekąski jak oliwki czy panini. Rosse Rosse do deserów poza kawą Illy proponuje także wina i prosseco. Zjemy tu przykładowo desery Umam: Orzech laskowy, mleczna czekolada; Mango – marakuja; Kawa – mascarpone – mleczna czekolada. Za desery zapłacimy 13-17 zł, kieliszek prosecco z orzeszkami i oliwkami kosztuje 20 zł.

ul. Świętojańska 45, Gdynia

Artykuł ukazał się w „Food Service" 1/2017 nr 161.

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Zobacz także

Tomasz Łagowski i Łukasz Guziński dowodzą kuchnią Belvedere [rozmowa]

Tomasz Łagowski dołączył do zespołu warszawskiej restauracji Belvedere - objął stanowisko executive szefa. Razem z pracującym od lipca w lokalu szefem kreatywnym Łukaszem Guzińskim opracowali jesienne menu i tworzą już kartę dań na zimę.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

DIFFERENT

W maju tego roku powstała pierwsza restauracja w Polsce, w której zjemy w całkowitych ciemnościach, obsługiwani przez niewidomych kelnerów. Lokal mieści się w Warszawie przy Al. Jerozolimskich 123a.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

Linh Nguyen otwiera trzy nowe miejsca w Browarach Warszawskich. Dwa już działają

W Browarach Warszawskich powstaje azjatycka oaza: koreańska restauracja, koncept z sushi oraz sklep z produktami z Dalekiego Wschodu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej