x

Steam Bar Warszawa z wędzonymi koktajlami

Kategoria: Miejsca    19.01.2017

W październiku 2016 r. w centrum Warszawy otworzył się Steam Bar. Właścicielem jest Roman Medynskyi.

Miejsce jest koktajlbarem w – przenoszącym gości do epoki maszyny parowej – stylu steampunk. W wystroju autorstwa ukraińskiej firmy DekorAmor znajdziemy wiele elementów instalacji parowych i dymnych. Podobnie jest w koncepcji baru, za którą odpowiadają Damian Mielniczek i Łukasz Dębowski, czyli Craft Cocktails Brothers. Instalacje na barze rozprzestrzeniają różne aromaty za pomocą suchego lodu, a dymem wędzi się tu koktajle. W całym lokalu (na sali, barze i w kuchni) pracują tylko barmani. Większość autorskich koktajli ma tu domowej roboty dodatki jak syropy czy likiery. W karcie znalazły się m.in. Miętowy Julep (z brandy i miętą), Pestka Julep (z ginem, śliwką i estragonem), Szycha Julep (z wódką, kokosem i cytryną). Ceny małych koktajli zamykają się w przedziale 15-21 zł, dużych 24-26 zł. Zjemy tu proste dodatki – pieróg ukraiński, kanapkę z wieprzowiną, kulki ziemniaczane. Lokal (strefa barowa, VIP room i odrębna salka) ma łącznie 70 miejsc.

ul. Nowogrodzka 23, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 1/2017 nr 161.

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Zobacz także

Bobby Burger łączy siły z Wegeguru

Do sieci Bobby Burger dołączył Michał Kiciński z konceptem Wegeguru, tworząc Real Food SA. Nowy podmiot wystartuje w maju ze zbiórką crowdfundingową na Crowdway.pl. Chce pozyskać 4 miliony złotych na nowe lokale.

Hala Koszyki - pierwsza hala targowo-restauracyjna w Warszawie

W październiku otwarto w Warszawie nową Halę Koszyki przy ulicy Koszykowej w Śródmieściu. Miejsce jest pierwszą halą targowo-restauracyjną w Polsce. Wzorem dla tego konceptu były podobne hale z Rotterdamu, Londynu, Oslo czy Florencji, gdzie pod jednym dachem łączą się smaki z całego świata.

ARIGATOR RAMEN SHOP

Arigator Ramen Shop to nowy lokal otwarty pod koniec lutego 2018 przy ul. Pięknej 54 w Warszawie. Jego właścicielami są Agnieszka i Stanisław Szpilowscy oraz Bartłomiej Sobieraj (jednocześnie szef kuchni) odpowiedzialni za sukces takich miejsc jak Dziurka od Klucza i La Sireny.

Gastronomia w zabytkowych Ogrodach Ulricha na warszawskiej Woli

Wiosną 2022 roku planowane jest otwarcie Ogrodów Ulricha - unikatowej, zakorzeniona w historii przestrzeni rekreacyjnej. W otoczonej zielenią strefie relaksu aż 2 200 m kw zaprojektowano dla lokali gastronomicznych.

Grecka Restauracja Mykonos - pierwszy lokal w Browarach Warszawskich

Greckie przysmaki w centrum warszawskiej Woli serwuje doświadczony szef kuchni Theodoros Vogdanos, odpowiedzialny za sukces takich restauracji jak El Greco i Paros.

Arigator Ramen Shop

Arigator Ramen Shop to nowy lokal otwarty pod koniec lutego 2018 przy ul. Pięknej 52 w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej