x

Międzymiastowa - różnorodnie w Krakowie

Kategoria: Miejsca    13.01.2017

Międzymiastowa swoją nazwą nawiązuje do dwóch aspektów - po pierwsze, jest ulokowana pomiędzy starym a nowym miastem w Krakowie, po drugie, powstała w wyniku inspiracji podróżami do różnych miast świata.

Restauracja Międzymiastowa. Foto: Grzegorz Kozak.
Restauracja Międzymiastowa. Foto: Grzegorz Kozak.
Szefem kuchni jest tu Mariusz Glac, a szefem baru Andrzej Bańdo. Za projekt wystroju odpowiada architekt Jacek Grycaj. Międzymiastowa mieści się w postindustrialnym wnętrzu po fabryce tytoniu. Miejsce stworzone zostało z myślą o grupie młodych ludzi, która nie chce już spędzać czasu w klubach, a nie jest jeszcze gotowa na fine dining. Celem była bezpretensjonalność i luz. W karcie alkoholi przyciąga uwagę kilkanaście wersji ginu z tonikiem, m.in. London (gin, ogórek, opalany rozmaryn, limonka) czy Rio (gin, kiwi, mięta, pomarańcza, pimienta rosa tonic). W międzynarodowej karcie dań znajdziemy m.in. grillowaną ośmiornicę; argentyński stek; sałatę z awokado, filetem z kurczaka i wiśniami. Ceny śniadań: 14-16 zł, sałat: 24-31 zł, makaronów: 22-37 zł, dań głównych: 31-79 zł. Lokal ma 120 miejsc siedzących, dodatkowo 60 w sezonowym ogródku.

ul. Dolnych Młynów 10/7a, Kraków

Artykuł ukazał się w „Food Service" 1/2017 nr 161.

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Zobacz także

Bistro Kromki na warszawskim Muranowie

Na warszawskim Muranowie od roku, a konkretnie od lutego 2018 r., działa nowoczesne i sympatyczne bistro Kromki. Przycupnęło wśród ciągnących się między aleją Solidarności a Nowolipkami niskimi pawilonami, w których kryją się fast foody oraz sklepiki np. z cygarami, alkoholem czy kosmetykami.

Soba Japanese Noodles - namiastka Japonii na warszawskim Powiślu

Adres Radna 13 jest dobrze znany nie tylko mieszkańcom warszawskiego Powiśla, ale i szerszej grupie foodies - pod nim przez wiele lat mieściła się uwielbiana Dziurka od Klucza (działająca obecnie w Forcie 8).

Restauracja Belvedere z nowym szefem kreatywnym Łukaszem Guzińskim

Ponowne otwarcie warszawskiej restauracji Belvedere po lockdownie przyniosło zmiany. Nowy szef kreatywny Łukasz Guziński w swym autorskim, letnim menu stawia akcent na ryby i owoce morza.

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

Stacja Food Hall w Gdańsku-Wrzeszczu

Najbardziej wyczekiwana gastro miejscówka na Pomorzu i jednocześnie największy food hall w Trójmieście 1 lipca oficjalnie otworzyła się we Wrzeszczu.

Kiyrnicka by Saguła - połączenie nowoczesności z góralską tradycją w Kościelisku

Szefem kuchni jest Sławomir Saguła, który gotuje zawodowo i z zamiłowania, wyznając zasadę, że "kucharz to nie zawód tylko styl życia".

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej