x

Międzymiastowa - różnorodnie w Krakowie

Kategoria: Miejsca    13.01.2017

Międzymiastowa swoją nazwą nawiązuje do dwóch aspektów - po pierwsze, jest ulokowana pomiędzy starym a nowym miastem w Krakowie, po drugie, powstała w wyniku inspiracji podróżami do różnych miast świata.

Restauracja Międzymiastowa. Foto: Grzegorz Kozak.
Restauracja Międzymiastowa. Foto: Grzegorz Kozak.
Szefem kuchni jest tu Mariusz Glac, a szefem baru Andrzej Bańdo. Za projekt wystroju odpowiada architekt Jacek Grycaj. Międzymiastowa mieści się w postindustrialnym wnętrzu po fabryce tytoniu. Miejsce stworzone zostało z myślą o grupie młodych ludzi, która nie chce już spędzać czasu w klubach, a nie jest jeszcze gotowa na fine dining. Celem była bezpretensjonalność i luz. W karcie alkoholi przyciąga uwagę kilkanaście wersji ginu z tonikiem, m.in. London (gin, ogórek, opalany rozmaryn, limonka) czy Rio (gin, kiwi, mięta, pomarańcza, pimienta rosa tonic). W międzynarodowej karcie dań znajdziemy m.in. grillowaną ośmiornicę; argentyński stek; sałatę z awokado, filetem z kurczaka i wiśniami. Ceny śniadań: 14-16 zł, sałat: 24-31 zł, makaronów: 22-37 zł, dań głównych: 31-79 zł. Lokal ma 120 miejsc siedzących, dodatkowo 60 w sezonowym ogródku.

ul. Dolnych Młynów 10/7a, Kraków

Artykuł ukazał się w „Food Service" 1/2017 nr 161.

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Zobacz także

ZATOKA SMAKÓW

Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski - laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu.

Rzeszowskie Wina Dajcie

Podkarpacie powoli wyrasta na poważny region winiarski, powstaje tu coraz więcej winnic, a rodzimi winiarze z roku na rok produkują lepsze wina.

Źródło - polska kuchnia z ambicjami na warszawskiej Pradze

Restauracja Źródło należy do Adriana Górniaka, znanego warszawskiego menedżera i sommeliera. Pracował m.in. w Rozbrat 20, Kieliszkach na Próżnej czy Bez Gwiazdek, niektóre z tych restauracji tworząc od podstaw.

Mateusz Gessler otworzy restaurację w Elektrowni Powiśle

Elektrownia Powiśle przyciąga interesujące koncepty - to tu swoją nową restaurację otworzy Mateusz Gessler, znany kucharz i restaurator. Chce w niej serwować dania łączące polską tradycję z orientalnymi inspiracjami.

Food hall w warszawskiej Galerii Północnej

W drugiej połowie sierpnia na terenie warszawskiej Galerii Północnej zostanie otwarta nowa strefa restauracyjna. Znajdą się w niej cztery różne koncepty gastronomiczne.

Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej