x

Żebro wołowe z glazurowaną marchewką

Kategoria: Karta - dania    18.10.2019

Żebro wołowe z glazurowaną marchwią doprawioną czarnuszką, podawane z ziemniakiem tłuczonym, według przepisu z gdyńskiej restauracji Malika.

Foto: Renata Dąbrowska.
Foto: Renata Dąbrowska.
Składniki:
3 kg żebra wołowego z kością
3 l wody
200 ml sosu sojowego
100 g soli
0,5 kg cukru
300 ml octu winnego
1 kg cebuli
2 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu
łyżka ziaren czarnego pieprzu
łyżka płatków chili
łyżka kolendry w ziarnie
łyżeczka ziela angielskiego
4 liście laurowe
100 g świeżego imbiru
1 główka posiekanego czosnku

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty połączyć w dużym garnku, gotować 20 minut. Pozostawić do wystudzenia. Smak powinien być mocno wytrawny, lekko słony, słodko-kwaśny. Podzielone na pasy żebro zanurzyć w marynacie na 24 godziny. Po tym czasie przełożyć do GN-a, zalać tą samą marynatą razem z cebulą, dusić pod przykryciem do pełnej miękkości. Marynatę po pieczeniu przecedzić i zredukować do konsystencji glace’u. Mięso obrać z żeber, poszarpać, podgrzewać w sosie.
Podawać z glazurowaną marchewką doprawioną czarnuszką.

Przepis ukazał się w „Food Service" 1/2017 nr 161.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Żurawina na znak przyjaźni

Małe, jaskrawoczerwone, kuliste owoce o gładkiej skórce pięknie prezentują się na talerzach. Ale pysznią się na nich nie tylko dla ozdoby - soczyste, kwaśno-cierpkie żurawinowe jagody świetnie komponują się z wytrawnymi smakami i są doskonałym kontrapunktem w wybitnie słodkich deserach.

Kultowe klopsiki z Ikei teraz w całkowicie roślinnej wersji

Nowa wersja klopsików wygląda i smakuje jak mięso, a przy tym jest w 100% roślinnym produktem. Danie jest alternatywą dla osób, które chcą zatroszczyć się o planetę i ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jednoczenie nie rezygnując z mięsnego smaku.

Pstrąg niejedno ma imię

Serwujmy pstrągi, bo są zdrowe, smaczne i z powodzeniem hodowane w Polsce. Bierzmy przykład z Japończyków, Skandynawów i Australijczyków, którzy tradycyjnie spożywają dużo lokalnych ryb i należą do społeczeństw, które żyją najdłużej!

Dziczyzna w Makro Polska

Sieć hurtowni Makro Polska oferuje szeroki wybór mięs z dzikich zwierząt, m.in. dzika, sarny, jelenia czy gęsi. Dziczyzna wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i właściwościami zdrowotnymi oraz coraz częściej gości w restauracyjnych menu.

OMAKASE TO FINE DINING PO JAPOŃSKU

Kuchnia japońska w Polsce, jaką znaliśmy do tej pory, powoli przebrzmiewa. Jej egzemplifikacja w postaci sushi cieszy się dużą popularnością, porównywalną jedynie z pizzą i kebabem. I tak jak w przypadku tych dwóch dań z Włoch i Persji również sushi zdegradowało się niemalże do roli fast foodu.

BANANOWE TIRAMISU

Przepis na bananowe tiramisu pochodzi z menu restauracji Regina - lokalu Kamili Mroczkowskiej i Patrycji Jaskólskiej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej