x

Koktajl Mint break według Bartłomieja Wójcika

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Head bartender w Spirit Bar proponuje koktajl na bazie whisky i miętowej wody gazowanej.

Bartłomiej Wójcik. Foto: World Class.
Bartłomiej Wójcik. Foto: World Class.
– Polska scena barowa nie zwalnia tempa od kilku lat. Barmani zaskakują nowymi technikami oraz produktami wykorzystywanymi w koktajlach. Co bardzo ważne w naszej pracy – to większa świadomość na temat polityki zero waste w funkcjonowaniu lokali. World Class jest konkursem bardzo wymagającym, ale daje ogromną satysfakcję. Jako uczestnik każdej krajowej edycji mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że z roku na rok poziom umiejętności barmanów jest coraz wyższy.

Koktajl Mint break. Foto: World Class.
Koktajl Mint break. Foto: World Class.

MINT BREAK
- 40 ml whisky single malt,
- 2  0 ml acid solution (mieszanka trzech kwasów: citric/malic/tartaric oraz soli i wody),
- 15 ml syropu cukrowego,
- 80 ml miętowej wody gazowanej.

Wszystkie składniki koktajlu oprócz wody miętowej połącz w shakerze i wstrząśnij z lodem. Następnie przecedź koktajl do schłodzonego szkła z dużą kością lodu. Dopełnij wodą gazowaną o smaku miętowym.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nitro kawa, czyli o co tyle piany?

Kremowa i lekko słodka kawa bez dodatku mleka i cukru? To możliwe. Choć jej produkcja wymaga sporo czasu i zachodu, efekt wizualno-smakowy wynagradza wszystkie trudy. Sprawdźcie, jak to się robi w warszawskim Deseo.

JAK SKUTECZNIE REKOMENDOWAĆ I SPRZEDAWAĆ WODĘ W RESTAURACJI?

Kategoria wody będzie się rozwijać w najbliższych latach, a jej konsumpcja w restauracjach stopniowo rosnąć. Dlaczego tak się dzieje oraz jak z tej tendencji mogą skorzystać właściciele restauracji?

Rozgrzej zimę koktajlowo!

Zima potrafi dopiec każdemu, gdy mrozy siarczyste. Wyglądamy za okno, śniegu po kolana, a na termometrze temperatura poniżej zera. Wielu z was decyduje się zatem na pozostanie w domowych pieleszach i o wyjściu do baru czy restauracji nie ma mowy.

Limitowany napój inspirowany Halloween w Starbucks

Intensywnie czekoladowy, skropiony krwiście czerwonym, truskawkowym sosem, napój Vampire Frappuccino to limitowana, sezonowa oferta Starbucks. W kawiarniach sieci w Polsce można go próbować tylko do 1 listopada.

Kieliszkiem po mapie Francji

Podróżowanie w obecnych czasach jest - delikatnie rzecz ujmując - utrudnione, ale można przecież odbywać smakowo-aromatyczne wojaże do innych krajów, nie opuszczając swej kanapy! Chciałbym zatem zaprosić was do Francji, by oprowadzić po urzekających zakamarkach trochę mniej znanych rodzajów trunków.

Letnie orzeźwiające smaki

Specjalnie na letni sezon marka Soplica przygotowała aż trzy nowości dla wszystkich fanów orzeźwiających smaków.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej