x

Koktajl Mint break według Bartłomieja Wójcika

Kategoria: Karta - napoje

Head bartender w Spirit Bar proponuje koktajl na bazie whisky i miętowej wody gazowanej.

Bartłomiej Wójcik. Foto: World Class.
Bartłomiej Wójcik. Foto: World Class.
– Polska scena barowa nie zwalnia tempa od kilku lat. Barmani zaskakują nowymi technikami oraz produktami wykorzystywanymi w koktajlach. Co bardzo ważne w naszej pracy – to większa świadomość na temat polityki zero waste w funkcjonowaniu lokali. World Class jest konkursem bardzo wymagającym, ale daje ogromną satysfakcję. Jako uczestnik każdej krajowej edycji mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że z roku na rok poziom umiejętności barmanów jest coraz wyższy.

Koktajl Mint break. Foto: World Class.
Koktajl Mint break. Foto: World Class.

MINT BREAK
- 40 ml whisky single malt,
- 2  0 ml acid solution (mieszanka trzech kwasów: citric/malic/tartaric oraz soli i wody),
- 15 ml syropu cukrowego,
- 80 ml miętowej wody gazowanej.

Wszystkie składniki koktajlu oprócz wody miętowej połącz w shakerze i wstrząśnij z lodem. Następnie przecedź koktajl do schłodzonego szkła z dużą kością lodu. Dopełnij wodą gazowaną o smaku miętowym.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej