x

Koktajl Camomile tea według Huberta Workerta

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Szef baru w Brush Barber Shop proponuje koktajl na bazie ginu i wody rumiankowej.

Hubert Workert. Foto: World Class.
Hubert Workert. Foto: World Class.
– Cała scena gastronomiczna idzie szybko do przodu, a co się z tym wiąże, także jej odłam – bar też się doskonali. Nasi goście są coraz bardziej ciekawi, co znajduje się w „kieliszku”, dzięki temu my wkładamy więcej pracy, by spełniać ich oczekiwania. Ciekawym trendem jest obecnie tworzenie eleganckich, klarownych, dobrze zbudowanych smakowo kompozycji, podawanych w ładnym, prostym szkle z minimalistyczną ozdobą, która też często ma dopełniać lub dobrze łączyć się ze smakiem koktajlu. Uważam, że polska scena barowa jest „World Class”.

Koktajl Camomile tea. Foto: World Class.
Koktajl Camomile tea. Foto: World Class.

CAMOMILE TEA
- 40 ml ginu
- 15 ml Lillet Blanc
- 10 ml oleo sacharum ze skórek pomarańczy i anyżu*
- 30 ml wody rumiankowej
- 2 dash Regans Orange Bitters
- garnish: gwiazdka anyżu

*Oleo sacharum: połącz w słoiku 200 g skórek z pomarańczy, 1 gwiazdkę anyżu i 200 g cukru. Wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na około dobę. Następnie delikatnie podgrzej słoik w kąpieli wodnej i przecedzić miksturę przez sitko.
*Woda rumiankowa: zaparz 5 g suszonych koszyków rumianku w 100 ml wody i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przecedzić przez sitko.

Wszystkie składniki wymieszaj z lodem i podaj w filiżance na kostkach lodu. Udekoruj gwiazdką anyżu.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Koktajlowy szósty zmysł

O tym, że koktajle są tematem bardzo zmysłowym, wiemy wszyscy. Aromatyczne i smakowe bomby zamknięte w niewielkiej, skoncentrowanej dawce płynu niosą ze sobą wiele doznań.

BURSZTYNOWY NAPITEK

Piwo znano już w starożytnym Egipcie. Na naszych ziemiach popularnym napojem już w czasach słowiańskich. Gaszono nim pragnienie, pito do każdego posiłku warzone piwo było bowiem bezpieczne w odróżnieniu od skażonej, brudnej wody, którą uważano za nędzny napój dobry dla pokutników.

Magia drewna - rzemiosło bednarzy, smak whisky

Dostępność alkoholi na polskim rynku z roku na rok jest coraz większa. Warto zatem poruszyć temat grupy alkoholi, które nie mogłyby cieszyć się tak zacnym smakiem, gdyby nie odrobina magii ukryta w otulinie drewna.

Jak smakuje kawa leżakowana w beczkach po piwie i bourbonie?

Związek kawy i alkoholu nie musi kończyć się na Irish coffee. Coffeedesk wraz z palarnią HAYB Speciality Coffee i we współpracy z browarem Maltgarden stworzyli kawę Barrel Aged poddaną leżakowaniu w dębowej beczce. Na czym polega ten proces i co zyskuje kawowe ziarno dzięki takiej obróbce?

Piwne koktajle idealne na grilla

Pierwszy, bardzo łaskawy powiew wiosny rozbudził w wielu Polakach chęć spędzenia wolnego czasy na świeżym powietrzu. Praktycznie nie da się myśleć o tego typu lenistwie, nie uwzględniając dwóch popularnych letnich frykasów - potraw z grilla i piwa!

Tropical Soda - nowy mixer od Fentimans

Fentimans Tropical Soda to odpowiedź na coraz szybciej rosnącą popularność rumów. Stworzony na bazie słodkiego ananasa, aromatycznego kardamonu oraz specjalnej mieszanki infuzji ziołowych, nowy mixer Fentimans pozwoli na nowatorskie sposoby serwowania rumów w barach i restauracjach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej