x

Koktajl Camomile tea według Huberta Workerta

Kategoria: Karta - napoje

Szef baru w Brush Barber Shop proponuje koktajl na bazie ginu i wody rumiankowej.

Hubert Workert. Foto: World Class.
Hubert Workert. Foto: World Class.
– Cała scena gastronomiczna idzie szybko do przodu, a co się z tym wiąże, także jej odłam – bar też się doskonali. Nasi goście są coraz bardziej ciekawi, co znajduje się w „kieliszku”, dzięki temu my wkładamy więcej pracy, by spełniać ich oczekiwania. Ciekawym trendem jest obecnie tworzenie eleganckich, klarownych, dobrze zbudowanych smakowo kompozycji, podawanych w ładnym, prostym szkle z minimalistyczną ozdobą, która też często ma dopełniać lub dobrze łączyć się ze smakiem koktajlu. Uważam, że polska scena barowa jest „World Class”.

Koktajl Camomile tea. Foto: World Class.
Koktajl Camomile tea. Foto: World Class.

CAMOMILE TEA
- 40 ml ginu
- 15 ml Lillet Blanc
- 10 ml oleo sacharum ze skórek pomarańczy i anyżu*
- 30 ml wody rumiankowej
- 2 dash Regans Orange Bitters
- garnish: gwiazdka anyżu

*Oleo sacharum: połącz w słoiku 200 g skórek z pomarańczy, 1 gwiazdkę anyżu i 200 g cukru. Wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na około dobę. Następnie delikatnie podgrzej słoik w kąpieli wodnej i przecedzić miksturę przez sitko.
*Woda rumiankowa: zaparz 5 g suszonych koszyków rumianku w 100 ml wody i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przecedzić przez sitko.

Wszystkie składniki wymieszaj z lodem i podaj w filiżance na kostkach lodu. Udekoruj gwiazdką anyżu.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowy format toników Fentimans

Na sklepowe półki trafiły właśnie tradycyjnie warzone toniki Fentimans w wygodnych, 150 ml puszkach - idealny rozmiar do przyrządzenia wspaniałych drinków także w domu.

Koktajl z bąbelkami

Wina musujące równie dobrze jak do picia w czystej postaci nadają się do spożywania w koktajlach. Spójrzmy, jak umiejętnie połączyć je z mocnymi alkoholami.

LÓD W KOKTAJLACH WAŻNIEJSZY NIŻ MYŚLISZ

Lód jest prawdopodobnie najbardziej niedocenianym składnikiem koktajlu. Przynajmniej w oczach gości barów. Utarło się nawet błędne stwierdzenie, że jego nadmiar dodawany jest w celu "zaoszczędzenia alkoholu". Otóż nic bardziej mylnego!

Bogactwo herbaty

Najwcześniejsze fizyczne dowody spożycia herbaty pochodzą z II w. p.n.e., choć jest bardzo prawdopodobne, że Chińczycy znali ją już dużo wcześniej. Do Europy dotarła dopiero w XVI w. Od tamtej pory cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem, wciąż powstają nowe sposoby jej przygotowania oraz spożycia.

World Class 2018 - barmańska olimpiada w Berlinie

Już trzech najlepszych, polskich barmanów próbowało sił w największym konkursie barmańskim globu - World Class, ale nadal czekamy na trofeum dla Polaka.

WÓDKA I ZAKĄSKA - POWRÓT KLASYKI W NOWYM WYDANIU

W naszym kraju w wielu Popularnych lokalach można Zaobserwować dwa trendy. Od jakiegoś czasu głośno O idei foodpairingu oraz o powrocie do tradycyjnych, sezonowych i regionalnych produktów, w tym do alkoholi takich jak wódki, nalewki i likiery. Trwa moda na połączenie obu tych zjawisk.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej