x

Koktajl Camomile tea według Huberta Workerta

Kategoria: Karta - napoje

Szef baru w Brush Barber Shop proponuje koktajl na bazie ginu i wody rumiankowej.

Hubert Workert. Foto: World Class.
Hubert Workert. Foto: World Class.
– Cała scena gastronomiczna idzie szybko do przodu, a co się z tym wiąże, także jej odłam – bar też się doskonali. Nasi goście są coraz bardziej ciekawi, co znajduje się w „kieliszku”, dzięki temu my wkładamy więcej pracy, by spełniać ich oczekiwania. Ciekawym trendem jest obecnie tworzenie eleganckich, klarownych, dobrze zbudowanych smakowo kompozycji, podawanych w ładnym, prostym szkle z minimalistyczną ozdobą, która też często ma dopełniać lub dobrze łączyć się ze smakiem koktajlu. Uważam, że polska scena barowa jest „World Class”.

Koktajl Camomile tea. Foto: World Class.
Koktajl Camomile tea. Foto: World Class.

CAMOMILE TEA
- 40 ml ginu
- 15 ml Lillet Blanc
- 10 ml oleo sacharum ze skórek pomarańczy i anyżu*
- 30 ml wody rumiankowej
- 2 dash Regans Orange Bitters
- garnish: gwiazdka anyżu

*Oleo sacharum: połącz w słoiku 200 g skórek z pomarańczy, 1 gwiazdkę anyżu i 200 g cukru. Wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na około dobę. Następnie delikatnie podgrzej słoik w kąpieli wodnej i przecedzić miksturę przez sitko.
*Woda rumiankowa: zaparz 5 g suszonych koszyków rumianku w 100 ml wody i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przecedzić przez sitko.

Wszystkie składniki wymieszaj z lodem i podaj w filiżance na kostkach lodu. Udekoruj gwiazdką anyżu.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Koktajle z (bardzo) dojrzałymi owocami

Wiemy, jak wygląda nadające się do zjedzenia jabłko, gruszka czy truskawka. Bardziej wprawieni w kulinarnych bojach są też w stanie określić stopień dojrzałości ananasa, mango czy limonki. Ale czy pozytywnych doznań smakowych mogą nam dostarczyć tylko owoce w pełni dojrzałe?

Rozgrzej zimę koktajlowo!

Zima potrafi dopiec każdemu, gdy mrozy siarczyste. Wyglądamy za okno, śniegu po kolana, a na termometrze temperatura poniżej zera. Wielu z was decyduje się zatem na pozostanie w domowych pieleszach i o wyjściu do baru czy restauracji nie ma mowy.

Przede wszystkim nie marnuj!

Restauracja kończy zmianę. Wszyscy sprzątają i wyrzucają kosze pełne odpadków. Czy na pewno bezużytecznych resztek? A może to kosze pełne pieniędzy?

Firmy Systemu Coca-Cola w Polsce wprowadzają na rynek nową markę

Od stycznia 2018 roku na polski rynek wchodzi nowa marka - FUZETEA, należąca do portfela firmy Coca-Cola. Marka odniosła już sukces na 52 rynkach i to nie koniec jej światowej ekspansji.

Magia drewna - rzemiosło bednarzy, smak whisky

Dostępność alkoholi na polskim rynku z roku na rok jest coraz większa. Warto zatem poruszyć temat grupy alkoholi, które nie mogłyby cieszyć się tak zacnym smakiem, gdyby nie odrobina magii ukryta w otulinie drewna.

Koktajle w karnawale

Najbliższe tygodnie będą gorącym okresem dla wszystkich barmanów. Zabawy sylwestrowe i karnawałowe to idealny czas, aby zachwycić gości umiejętnościami i kreatywnością.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej