x

Koktajl Camomile tea według Huberta Workerta

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Szef baru w Brush Barber Shop proponuje koktajl na bazie ginu i wody rumiankowej.

Hubert Workert. Foto: World Class.
Hubert Workert. Foto: World Class.
– Cała scena gastronomiczna idzie szybko do przodu, a co się z tym wiąże, także jej odłam – bar też się doskonali. Nasi goście są coraz bardziej ciekawi, co znajduje się w „kieliszku”, dzięki temu my wkładamy więcej pracy, by spełniać ich oczekiwania. Ciekawym trendem jest obecnie tworzenie eleganckich, klarownych, dobrze zbudowanych smakowo kompozycji, podawanych w ładnym, prostym szkle z minimalistyczną ozdobą, która też często ma dopełniać lub dobrze łączyć się ze smakiem koktajlu. Uważam, że polska scena barowa jest „World Class”.

Koktajl Camomile tea. Foto: World Class.
Koktajl Camomile tea. Foto: World Class.

CAMOMILE TEA
- 40 ml ginu
- 15 ml Lillet Blanc
- 10 ml oleo sacharum ze skórek pomarańczy i anyżu*
- 30 ml wody rumiankowej
- 2 dash Regans Orange Bitters
- garnish: gwiazdka anyżu

*Oleo sacharum: połącz w słoiku 200 g skórek z pomarańczy, 1 gwiazdkę anyżu i 200 g cukru. Wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na około dobę. Następnie delikatnie podgrzej słoik w kąpieli wodnej i przecedzić miksturę przez sitko.
*Woda rumiankowa: zaparz 5 g suszonych koszyków rumianku w 100 ml wody i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przecedzić przez sitko.

Wszystkie składniki wymieszaj z lodem i podaj w filiżance na kostkach lodu. Udekoruj gwiazdką anyżu.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Koktajl One family według Macieja Mazura

Menedżer baru Z ust do Ust proponuje koktajl na bazie przezroczystego likieru kawowego.

Koktajl Baker's old fashioned według Marka Pobłockiego

Menedżer baru w Nowym Świecie proponuje koktajl na bazie żytniego bourbonu.

Lato bez procentów

Rynek piw bezalkoholowych dynamicznie się rozwija. Choć pod względem wolumenów sprzedaży nie może konkurować z rynkiem klasycznego piwa, to konsumenci z roku na rok coraz chętniej sięgają po piwa bezalkoholowe, doceniając ich smak i funkcjonalność.

"MIKSUJ U ŹRÓDŁA"

Pod takim hasłem odbywa się kolejna odsłona Shake It Up- programu organizowany od ponad 6 lat. Wystartowała też 7 ogólnopolska edycja zawodów promująca barmańskie duety - organizatorzy czekają na zgłoszenia do 20. listopada.

Wojciech Amaro, Wojciech Kilian i Marcin Przybysz serwują kawę Peru Organic Nespresso

Nespresso Professional wprowadza na rynek Peru Organic - pierwszą certyfikowaną kawę z organicznych upraw. Peruwiańską arabikę docenił m.in. Wojciech Modest Amaro, który włączył ją do menu swej zakopiańskiej restauracji Heart by Amaro. Podawana jest także w innych finedingowych lokalach.

Piwo bezalkoholowe. Jak powstaje i dla kogo?

Napoje bezalkoholowe to, według Nielsena, najdynamiczniej rozwijający się segment piwa w Polsce. Popularne są zarówno trunki całkowicie pozbawione alkoholu, czyli 0,0% jak i te, które posiadają poniżej 0,5% objętości alkoholu. Ich udział rynkowy może w tym roku przekroczyć w Polsce nawet miliard zł.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej