x

Koktajl Beekeepers treasure według Dawida Pytkowskiego

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Barman w El Koktel proponuje koktajl na bazie rumu.

Dawid Pytkowski. Foto: World Class.
Dawid Pytkowski. Foto: World Class.
– Polska scena barmańska tętni życiem i ogromnie się cieszę, że zauważają to także nasi goście. Nie tylko czerpiemy z obserwacji zagranicznych trendów barowych i lokali, ale coraz częściej widać, że rodzimi barmani wypracowują własny styl zakorzeniony w polskiej kulturze. Praca za barem to dla mnie niekończące się poszukiwania aktualnych trendów i nowinek. Obecnie bezapelacyjnie króluje zero waste, który ogromnie wpływa na to, jak wygląda funkcjonowanie lokalu.

Koktajl Beekeepers treasure. Foto: World Class.
Koktajl Beekeepers treasure. Foto: World Class.

BEEKEEPERS TREASURE
- 45 ml rumu starzonego infuzowanego żubrówką*,
- 5  ml redukcji soku jabłkowego i miodu lipowego (w proporcji 2:1)*,
- garnish: trawa żubrowa.

*Infuzja: 5 ździebeł turówki wonnej zalej 150 ml ciemnego rumu i odczekaj dobę.
*Redukcja: do świeżego soku jabłkowego dodaj kwas askorbinowy w celu powstrzymania procesu utleniania (brązowienia). Następnie dokładnie odcedź.Dodaj pektyny winiarskie do klarowania soku i zaczekaj dobę. Zlej klarowną ciecz i zredukuj o około 85% na małym ogniu w celu uzyskania syropu.

Składniki zamieszaj z lodem i ozdób trawą żubrową.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KIWI ZENZERO

Przepis na koktajl Kiwi Zenzero pochodzi z karty napojów restauracji Regina, której właścicielkami są Kamila Mroczkowska i Patrycja Jaskólska.

Magia aromatycznych destylatów

Na początku uderza nas zapach cytryny i bazylii, tworząc orzeźwiający mariaż aromatów. Chwilę później dołączają goździk i róża, które z poprzednią świeżą parą łączy przyjemny, uspokajający dąb. Brzmi apetycznie? To nie opis koktajlu, lecz charakterystyka pewnych klasycznych męskich perfum.

Koktajl z bąbelkami

Wina musujące równie dobrze jak do picia w czystej postaci nadają się do spożywania w koktajlach. Spójrzmy, jak umiejętnie połączyć je z mocnymi alkoholami.

Frappuccino na bazie różowej czekolady - od Starbucksa

W ofercie sieci kawiarni Starbucks w Polsce pojawił się nowy, różowy napój Ruby Flamingo Frappuccino. To pierwszy tego typu napój Starbucks, dla którego bazą stała się różowa czekolada. Oferta jest limitowana.

Rozgrzewająco, nie tylko na ciepło

Zima to okres, w  którym nasza gościnność wystawiona jest na najcięższą próbę - z doświadczenia wiem, że dużo łatwiej jest zapewnić gościom smaczne orzeźwienie niż niebanalne rozgrzanie.

Karim Bibars: wariacje na temat wódki

Wódka i jej pochodzenie wzbudza co najmniej tyle samo emocji, ile polityczne dyskusje przy rodzinnym stole podczas świąt. Tematu lepiej więc unikać, zwłaszcza gdy wieczór spędzamy ze znajomymi z Rosji bądź Ukrainy. Niemniej nie sposób zaprzeczyć, że jest to szalenie popularny alkohol.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej