x

Koktajl Beekeepers treasure według Dawida Pytkowskiego

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Barman w El Koktel proponuje koktajl na bazie rumu.

Dawid Pytkowski. Foto: World Class.
Dawid Pytkowski. Foto: World Class.
– Polska scena barmańska tętni życiem i ogromnie się cieszę, że zauważają to także nasi goście. Nie tylko czerpiemy z obserwacji zagranicznych trendów barowych i lokali, ale coraz częściej widać, że rodzimi barmani wypracowują własny styl zakorzeniony w polskiej kulturze. Praca za barem to dla mnie niekończące się poszukiwania aktualnych trendów i nowinek. Obecnie bezapelacyjnie króluje zero waste, który ogromnie wpływa na to, jak wygląda funkcjonowanie lokalu.

Koktajl Beekeepers treasure. Foto: World Class.
Koktajl Beekeepers treasure. Foto: World Class.

BEEKEEPERS TREASURE
- 45 ml rumu starzonego infuzowanego żubrówką*,
- 5  ml redukcji soku jabłkowego i miodu lipowego (w proporcji 2:1)*,
- garnish: trawa żubrowa.

*Infuzja: 5 ździebeł turówki wonnej zalej 150 ml ciemnego rumu i odczekaj dobę.
*Redukcja: do świeżego soku jabłkowego dodaj kwas askorbinowy w celu powstrzymania procesu utleniania (brązowienia). Następnie dokładnie odcedź.Dodaj pektyny winiarskie do klarowania soku i zaczekaj dobę. Zlej klarowną ciecz i zredukuj o około 85% na małym ogniu w celu uzyskania syropu.

Składniki zamieszaj z lodem i ozdób trawą żubrową.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Świąteczne trunki. Bo nie samym karpiem wigilia stoi!

Boże Narodzenie tuż-tuż! To jeden z przyjemniejszych momentów w roku, kiedy możemy zwolnić tempo życia i spędzić dużo czasu w gronie najbliższych. Warto wówczas sięgnąć po coś bardziej wyszukanego niż półsłodkie wino czy inne zmrożone substancje.

Perfekcyjna symfonia: Lavazza Qualità Oro w nowej odsłonie

Wprowadzenie do polskich sklepów nowej odsłony Qualità Oro wspiera start wyjątkowej kampanii - opartej na dźwiękach tworzących jedyną w swoim rodzaju symfonię tej najsłynniejszej z marek turyńskiego producenta kawy.

Magia aromatycznych destylatów

Na początku uderza nas zapach cytryny i bazylii, tworząc orzeźwiający mariaż aromatów. Chwilę później dołączają goździk i róża, które z poprzednią świeżą parą łączy przyjemny, uspokajający dąb. Brzmi apetycznie? To nie opis koktajlu, lecz charakterystyka pewnych klasycznych męskich perfum.

HISTORIA GORZKIEGO TRUNKU

Spożywany w milionach litrów rocznie na całym świecie, pity "wstrząśnięty lub zmieszany" w koktajlach przez najsłynniejszego agenta brytyjskiego wywiadu, spożywany z tonikiem lub wodą gazowaną w barach i na rodzinnych przyjęciach. Wspomaga trawienie i walczy ze zgagą. Czym właściwie jest gin?

CUDZE CHWALICIE, SWEGO NIE ZNACIE... CZYLI KOKTAJLE Z POLSKIM AKCENTEM

Moda na używanie polskich produktów coraz śmielej przekracza progi rodzimych barów. W rozmowie z Emilem Oponowiczem, właścicielem baru Woda Ognista, rozmawiam o tym jak zaakcentować regionalny rys w koktajlach, by polski bar nie kojarzył się wyłącznie z kieliszkiem zmrożonej wódki

#INSTABAR

Bar w dzisiejszych czasach istnieje już nie tylko pod realnym adresem, ale również wirtualnie. Prawie nie sposób prowadzić odnoszącej sukcesy działalności gastronomicznej bez pomocy social mediów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej