x

Koktajl Beekeepers treasure według Dawida Pytkowskiego

Kategoria: Karta - napoje

Barman w El Koktel proponuje koktajl na bazie rumu.

Dawid Pytkowski. Foto: World Class.
Dawid Pytkowski. Foto: World Class.
– Polska scena barmańska tętni życiem i ogromnie się cieszę, że zauważają to także nasi goście. Nie tylko czerpiemy z obserwacji zagranicznych trendów barowych i lokali, ale coraz częściej widać, że rodzimi barmani wypracowują własny styl zakorzeniony w polskiej kulturze. Praca za barem to dla mnie niekończące się poszukiwania aktualnych trendów i nowinek. Obecnie bezapelacyjnie króluje zero waste, który ogromnie wpływa na to, jak wygląda funkcjonowanie lokalu.

Koktajl Beekeepers treasure. Foto: World Class.
Koktajl Beekeepers treasure. Foto: World Class.

BEEKEEPERS TREASURE
- 45 ml rumu starzonego infuzowanego żubrówką*,
- 5  ml redukcji soku jabłkowego i miodu lipowego (w proporcji 2:1)*,
- garnish: trawa żubrowa.

*Infuzja: 5 ździebeł turówki wonnej zalej 150 ml ciemnego rumu i odczekaj dobę.
*Redukcja: do świeżego soku jabłkowego dodaj kwas askorbinowy w celu powstrzymania procesu utleniania (brązowienia). Następnie dokładnie odcedź.Dodaj pektyny winiarskie do klarowania soku i zaczekaj dobę. Zlej klarowną ciecz i zredukuj o około 85% na małym ogniu w celu uzyskania syropu.

Składniki zamieszaj z lodem i ozdób trawą żubrową.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej