x

Koktajl Beekeepers treasure według Dawida Pytkowskiego

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Barman w El Koktel proponuje koktajl na bazie rumu.

Dawid Pytkowski. Foto: World Class.
Dawid Pytkowski. Foto: World Class.
– Polska scena barmańska tętni życiem i ogromnie się cieszę, że zauważają to także nasi goście. Nie tylko czerpiemy z obserwacji zagranicznych trendów barowych i lokali, ale coraz częściej widać, że rodzimi barmani wypracowują własny styl zakorzeniony w polskiej kulturze. Praca za barem to dla mnie niekończące się poszukiwania aktualnych trendów i nowinek. Obecnie bezapelacyjnie króluje zero waste, który ogromnie wpływa na to, jak wygląda funkcjonowanie lokalu.

Koktajl Beekeepers treasure. Foto: World Class.
Koktajl Beekeepers treasure. Foto: World Class.

BEEKEEPERS TREASURE
- 45 ml rumu starzonego infuzowanego żubrówką*,
- 5  ml redukcji soku jabłkowego i miodu lipowego (w proporcji 2:1)*,
- garnish: trawa żubrowa.

*Infuzja: 5 ździebeł turówki wonnej zalej 150 ml ciemnego rumu i odczekaj dobę.
*Redukcja: do świeżego soku jabłkowego dodaj kwas askorbinowy w celu powstrzymania procesu utleniania (brązowienia). Następnie dokładnie odcedź.Dodaj pektyny winiarskie do klarowania soku i zaczekaj dobę. Zlej klarowną ciecz i zredukuj o około 85% na małym ogniu w celu uzyskania syropu.

Składniki zamieszaj z lodem i ozdób trawą żubrową.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rozgrzewająco, nie tylko na ciepło

Zima to okres, w  którym nasza gościnność wystawiona jest na najcięższą próbę - z doświadczenia wiem, że dużo łatwiej jest zapewnić gościom smaczne orzeźwienie niż niebanalne rozgrzanie.

Tiki - raj na pograniczu kiczu

Od momentu sprowadzenia kultury tiki do Stanów Zjednoczonych stała się ona wytworem wyobraźni, który ciągle ewoluuje. Obecnie kojarzymy ją z drewnianymi lub ceramicznymi naczyniami imitującymi polinezyjskich bogów, z których sączymy rześkie Mai Tai’e i Zombie.

Koktajle z (bardzo) dojrzałymi owocami

Wiemy, jak wygląda nadające się do zjedzenia jabłko, gruszka czy truskawka. Bardziej wprawieni w kulinarnych bojach są też w stanie określić stopień dojrzałości ananasa, mango czy limonki. Ale czy pozytywnych doznań smakowych mogą nam dostarczyć tylko owoce w pełni dojrzałe?

Zamieszana historia rumu

Doskonale znane połączenie rumu z herbatą to klasyka domowego lecznictwa podczas pierwszych chłodów jesieni bądź mroźnych dni wczesnej wiosny. Pytanie, czym tak naprawdę jest rum? Skąd pochodzi i dlaczego Polacy i Czesi tak umiłowali sobie ten trunek jako ideał mieszania z innymi napojami?

KINLEY TONIC OD MEDYKAMENTU DO WYRAFINOWANEGO DRINKA

Ten wyjątkowy gorzko-słodki smak zna chyba każdy. Tonik, bo o nim mowa, zamówić czy kupić można niemal w każdym zakątku świata. Niewielu jednak wie, skąd pochodzi ten popularny napój i komu zawdzięczamy jego istnienie.

Nowy format toników Fentimans

Na sklepowe półki trafiły właśnie tradycyjnie warzone toniki Fentimans w wygodnych, 150 ml puszkach - idealny rozmiar do przyrządzenia wspaniałych drinków także w domu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej