x

Koktajl Baker's old fashioned według Marka Pobłockiego

Kategoria: Karta - napoje

Menedżer baru w Nowym Świecie proponuje koktajl na bazie żytniego bourbonu.

Marek Pobłocki. Foto: World Class.
Marek Pobłocki. Foto: World Class.
– Polska scena barowa zdecydowanie jest „World Class”. Mamy wiele topowych koktajlbarów rozsianych po całej Polsce. Szczególnie szybki rozwój dostrzegam od około 5-6 lat, myślę, że duży wkład miało pojawienie się programu „World Class Competition”. Uważam, że na szczególną uwagę zasługuje nasze podejście do gościnności. Widać też, że barmani używają jakościowych homemadów (własnych syropów, tynktur, pianek, infuzji, kordiałów itd.) i przywiązują wagę do ekologii, co goście mogą zauważyć na przykład w postaci braku plastikowych rurek w serwowanych koktajlach.

Koktajl Baker's old fashioned. Foto: World Class.
Koktajl Baker's old fashioned. Foto: World Class.

BAKER’S OLD FASHIONED
- 50 ml żytniego bourbonu,
- 10 ml domowej roboty syropu z czerstwego żytniego chleba,
- 10 ml sherry PX 12YO,
- 3 dash bitters orzech czarny,
- pianka z wodnego kefiru z mirabelki (homemade)*.

*Pianka: przygotowanie kefiru wodnego z mirabelki trwa kilka dni. Podlewaj algi morskie roztworem zawierającym mirabelki. Następnie powstały kefir wodny wlej do syfonu, zmieszaj z białkiem cukierniczym oraz gumą ksantanową.

Wszystkie składniki (oprócz pianki) zmieszaj w szklanicy barmańskiej. Następnie przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego i uzupełnij pianką.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej