- Marek Pobłocki. Foto: World Class.
– Polska scena barowa zdecydowanie jest „World Class”. Mamy wiele topowych koktajlbarów rozsianych po całej Polsce. Szczególnie szybki rozwój dostrzegam od około 5-6 lat, myślę, że duży wkład miało pojawienie się programu „World Class Competition”. Uważam, że na szczególną uwagę zasługuje nasze podejście do gościnności. Widać też, że barmani używają jakościowych homemadów (własnych syropów, tynktur, pianek, infuzji, kordiałów itd.) i przywiązują wagę do ekologii, co goście mogą zauważyć na przykład w postaci braku plastikowych rurek w serwowanych koktajlach.
- Koktajl Baker's old fashioned. Foto: World Class.
BAKER’S OLD FASHIONED- 50 ml żytniego bourbonu,
- 10 ml domowej roboty syropu z czerstwego żytniego chleba,
- 10 ml sherry PX 12YO,
- 3 dash bitters orzech czarny,
- pianka z wodnego kefiru z mirabelki (homemade)*.
*Pianka: przygotowanie kefiru wodnego z mirabelki trwa kilka dni. Podlewaj algi morskie roztworem zawierającym mirabelki. Następnie powstały kefir wodny wlej do syfonu, zmieszaj z białkiem cukierniczym oraz gumą ksantanową.
Wszystkie składniki (oprócz pianki) zmieszaj w szklanicy barmańskiej. Następnie przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego i uzupełnij pianką.
Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.