x

Koktajl Baker's old fashioned według Marka Pobłockiego

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Menedżer baru w Nowym Świecie proponuje koktajl na bazie żytniego bourbonu.

Marek Pobłocki. Foto: World Class.
Marek Pobłocki. Foto: World Class.
– Polska scena barowa zdecydowanie jest „World Class”. Mamy wiele topowych koktajlbarów rozsianych po całej Polsce. Szczególnie szybki rozwój dostrzegam od około 5-6 lat, myślę, że duży wkład miało pojawienie się programu „World Class Competition”. Uważam, że na szczególną uwagę zasługuje nasze podejście do gościnności. Widać też, że barmani używają jakościowych homemadów (własnych syropów, tynktur, pianek, infuzji, kordiałów itd.) i przywiązują wagę do ekologii, co goście mogą zauważyć na przykład w postaci braku plastikowych rurek w serwowanych koktajlach.

Koktajl Baker's old fashioned. Foto: World Class.
Koktajl Baker's old fashioned. Foto: World Class.

BAKER’S OLD FASHIONED
- 50 ml żytniego bourbonu,
- 10 ml domowej roboty syropu z czerstwego żytniego chleba,
- 10 ml sherry PX 12YO,
- 3 dash bitters orzech czarny,
- pianka z wodnego kefiru z mirabelki (homemade)*.

*Pianka: przygotowanie kefiru wodnego z mirabelki trwa kilka dni. Podlewaj algi morskie roztworem zawierającym mirabelki. Następnie powstały kefir wodny wlej do syfonu, zmieszaj z białkiem cukierniczym oraz gumą ksantanową.

Wszystkie składniki (oprócz pianki) zmieszaj w szklanicy barmańskiej. Następnie przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego i uzupełnij pianką.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tiki - raj na pograniczu kiczu

Od momentu sprowadzenia kultury tiki do Stanów Zjednoczonych stała się ona wytworem wyobraźni, który ciągle ewoluuje. Obecnie kojarzymy ją z drewnianymi lub ceramicznymi naczyniami imitującymi polinezyjskich bogów, z których sączymy rześkie Mai Tai’e i Zombie.

Koktajl Turmeric frizz według Adama Grądziela

Współtwórca KiTi Bar i Kita Koguta proponuje koktajl na bazie wódki kurkumowej i syropu ananasowego.

Koktajl Peat under feet według Macieja Krzywoszyńskiego

Barman Papa Baru proponuje koktajl na bazie whisky i naparu z borowików.

Perfekcyjna symfonia: Lavazza Qualità Oro w nowej odsłonie

Wprowadzenie do polskich sklepów nowej odsłony Qualità Oro wspiera start wyjątkowej kampanii - opartej na dźwiękach tworzących jedyną w swoim rodzaju symfonię tej najsłynniejszej z marek turyńskiego producenta kawy.

Whiskey Boba Dylana dotarła do Polski

Amerykańska whiskey sygnowana nazwiskiem Boba Dylana i nawiązująca do jego największego przeboju "Knockin’ on heaven’s door" pojawiła się na polskim rynku. Legendarny piosenkarz, kompozytor oraz laureat Literackiej Nagrody Nobla (2016) a od ponad dwóch lat jest posiadaczem własnej marki whiskey.

Piwo bezalkoholowe. Jak powstaje i dla kogo?

Napoje bezalkoholowe to, według Nielsena, najdynamiczniej rozwijający się segment piwa w Polsce. Popularne są zarówno trunki całkowicie pozbawione alkoholu, czyli 0,0% jak i te, które posiadają poniżej 0,5% objętości alkoholu. Ich udział rynkowy może w tym roku przekroczyć w Polsce nawet miliard zł.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej