x

Koktajl French pine według Piotra Mężeńskiego

Kategoria: Karta - napoje

Szef baru w LAS - Lokalnej Atrakcji Stolicy - proponuje koktajl na bazie ginu i syropu sosnowego.

Piotr Mężeński. Foto: World Class.
Piotr Mężeński. Foto: World Class.
– W pracy barmana to naturalne, że inspiracje i wiedzę czerpiemy z podróży, pracy za granicą i podpatrywania światowych sław. Sądzę, że dziś polska scena barmańska jest już World Class. Bardzo szybko nadążamy za nowinkami, coraz więcej eksperymentujemy. Do tego nikt z nas nie zachowuje wiedzy tylko dla siebie – dzielimy się nią w środowisku. Najbardziej widać to podczas konkursów – wtedy konkurencja odbywa się tylko na scenie, bo przed prezentacjami i po nich atmosfera jest wręcz magiczna – potrzebujesz czegoś? Nie ma problemu!

Koktajl French pine. Foto: World Class.
Koktajl French pine. Foto: World Class.

FRENCH PINE
- 30 ml ginu,
- 20 ml soku z cytryny,
- 15 ml syropu sosnowego,
- top-up: prosecco.

Do shakera wlej wszystkie składniki z wyjątkiem prosecco. Dodaj lód i energicznie wstrząśnij. Przelej koktajl przez podwójne sitko do kieliszka szampanowego i uzupełnij prosecco. W LAS przy ul. Solec 44 przygotowujemy nasz flagowy koktajl z jadalną szyszką, ale aromat skórki cytryny również świetnie się sprawdzi.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KINLEY TONIC OD MEDYKAMENTU DO WYRAFINOWANEGO DRINKA

Ten wyjątkowy gorzko-słodki smak zna chyba każdy. Tonik, bo o nim mowa, zamówić czy kupić można niemal w każdym zakątku świata. Niewielu jednak wie, skąd pochodzi ten popularny napój i komu zawdzięczamy jego istnienie.

"MIKSUJ U ŹRÓDŁA"

Pod takim hasłem odbywa się kolejna odsłona Shake It Up- programu organizowany od ponad 6 lat. Wystartowała też 7 ogólnopolska edycja zawodów promująca barmańskie duety - organizatorzy czekają na zgłoszenia do 20. listopada.

Oshee kupuje Kingę Pienińską

Firma Oshee została nowym właścicielem naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska. OSHEE podpisało umowę zakupu 100% udziałów, co skutkuje całościowym przejęciem przez OSHEE marki Kinga Pienińska wraz z Zakładem produkcyjnym w Krościenku nad Dunajcem oraz całym personelem, zatrudnionym w spółce.

WÓDKA I ZAKĄSKA - POWRÓT KLASYKI W NOWYM WYDANIU

W naszym kraju w wielu Popularnych lokalach można Zaobserwować dwa trendy. Od jakiegoś czasu głośno O idei foodpairingu oraz o powrocie do tradycyjnych, sezonowych i regionalnych produktów, w tym do alkoholi takich jak wódki, nalewki i likiery. Trwa moda na połączenie obu tych zjawisk.

Koktajl Camomile tea według Huberta Workerta

Szef baru w Brush Barber Shop proponuje koktajl na bazie ginu i wody rumiankowej.

Kawa - naucz się kawy

Kawa to jeden z najbardziej złożonych produktów pod względem smaku i aromatu. Profesjonalni bariści i degustatorzy przechodzą skomplikowane szkolenia, aby posiąść umiejętność opisywania tego napoju. Najważniejszych cech sensorycznych kawy można jednak z powodzeniem nauczyć się w domu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej