x

Koktajl French pine według Piotra Mężeńskiego

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Szef baru w LAS - Lokalnej Atrakcji Stolicy - proponuje koktajl na bazie ginu i syropu sosnowego.

Piotr Mężeński. Foto: World Class.
Piotr Mężeński. Foto: World Class.
– W pracy barmana to naturalne, że inspiracje i wiedzę czerpiemy z podróży, pracy za granicą i podpatrywania światowych sław. Sądzę, że dziś polska scena barmańska jest już World Class. Bardzo szybko nadążamy za nowinkami, coraz więcej eksperymentujemy. Do tego nikt z nas nie zachowuje wiedzy tylko dla siebie – dzielimy się nią w środowisku. Najbardziej widać to podczas konkursów – wtedy konkurencja odbywa się tylko na scenie, bo przed prezentacjami i po nich atmosfera jest wręcz magiczna – potrzebujesz czegoś? Nie ma problemu!

Koktajl French pine. Foto: World Class.
Koktajl French pine. Foto: World Class.

FRENCH PINE
- 30 ml ginu,
- 20 ml soku z cytryny,
- 15 ml syropu sosnowego,
- top-up: prosecco.

Do shakera wlej wszystkie składniki z wyjątkiem prosecco. Dodaj lód i energicznie wstrząśnij. Przelej koktajl przez podwójne sitko do kieliszka szampanowego i uzupełnij prosecco. W LAS przy ul. Solec 44 przygotowujemy nasz flagowy koktajl z jadalną szyszką, ale aromat skórki cytryny również świetnie się sprawdzi.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kombucha - naturalnie zdrowa

Jeżeli do tej pory nie słyszeliście o kombuchy, to znaczy, że ominął was bardzo ważny trend. Początkowo nieznany, niszowy napój obecnie pojawia się w coraz większej liczbie sklepów, lokali gastronomicznych, cateringów dietetycznych, a nawet na siłowniach i w klubach fitness.

Frappuccino na bazie różowej czekolady - od Starbucksa

W ofercie sieci kawiarni Starbucks w Polsce pojawił się nowy, różowy napój Ruby Flamingo Frappuccino. To pierwszy tego typu napój Starbucks, dla którego bazą stała się różowa czekolada. Oferta jest limitowana.

HISTORIA LONG BARU WCIĄŻ TRWA

Singapore Sling jest powszechnie uznawany za narodowy drink Singapuru. To też wizytówka barów i hoteli Raffles na całym świecie. Również Warszawa ma swoją wersję Slinga. Jak to się stało? Przeczytajcie sami.

Kawa po wietnamsku - napój i rytuał

W niektórych krajach kawa jest nieodzownym elementem śniadania, w innych stanowi deser, a w jeszcze innych - pełni funkcję społeczno-socjalną. Tak właśnie jest w Wietnamie, przodującym w produkcji kawy na świecie. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, przybliżamy tajemnice picia kawy po wietnamsku.

Magia drewna - rzemiosło bednarzy, smak whisky

Dostępność alkoholi na polskim rynku z roku na rok jest coraz większa. Warto zatem poruszyć temat grupy alkoholi, które nie mogłyby cieszyć się tak zacnym smakiem, gdyby nie odrobina magii ukryta w otulinie drewna.

Koktajl z bąbelkami

Wina musujące równie dobrze jak do picia w czystej postaci nadają się do spożywania w koktajlach. Spójrzmy, jak umiejętnie połączyć je z mocnymi alkoholami.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej