x

Koktajl French pine według Piotra Mężeńskiego

Kategoria: Karta - napoje

Szef baru w LAS - Lokalnej Atrakcji Stolicy - proponuje koktajl na bazie ginu i syropu sosnowego.

Piotr Mężeński. Foto: World Class.
Piotr Mężeński. Foto: World Class.
– W pracy barmana to naturalne, że inspiracje i wiedzę czerpiemy z podróży, pracy za granicą i podpatrywania światowych sław. Sądzę, że dziś polska scena barmańska jest już World Class. Bardzo szybko nadążamy za nowinkami, coraz więcej eksperymentujemy. Do tego nikt z nas nie zachowuje wiedzy tylko dla siebie – dzielimy się nią w środowisku. Najbardziej widać to podczas konkursów – wtedy konkurencja odbywa się tylko na scenie, bo przed prezentacjami i po nich atmosfera jest wręcz magiczna – potrzebujesz czegoś? Nie ma problemu!

Koktajl French pine. Foto: World Class.
Koktajl French pine. Foto: World Class.

FRENCH PINE
- 30 ml ginu,
- 20 ml soku z cytryny,
- 15 ml syropu sosnowego,
- top-up: prosecco.

Do shakera wlej wszystkie składniki z wyjątkiem prosecco. Dodaj lód i energicznie wstrząśnij. Przelej koktajl przez podwójne sitko do kieliszka szampanowego i uzupełnij prosecco. W LAS przy ul. Solec 44 przygotowujemy nasz flagowy koktajl z jadalną szyszką, ale aromat skórki cytryny również świetnie się sprawdzi.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej