x

Koktajl French pine według Piotra Mężeńskiego

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Szef baru w LAS - Lokalnej Atrakcji Stolicy - proponuje koktajl na bazie ginu i syropu sosnowego.

Piotr Mężeński. Foto: World Class.
Piotr Mężeński. Foto: World Class.
– W pracy barmana to naturalne, że inspiracje i wiedzę czerpiemy z podróży, pracy za granicą i podpatrywania światowych sław. Sądzę, że dziś polska scena barmańska jest już World Class. Bardzo szybko nadążamy za nowinkami, coraz więcej eksperymentujemy. Do tego nikt z nas nie zachowuje wiedzy tylko dla siebie – dzielimy się nią w środowisku. Najbardziej widać to podczas konkursów – wtedy konkurencja odbywa się tylko na scenie, bo przed prezentacjami i po nich atmosfera jest wręcz magiczna – potrzebujesz czegoś? Nie ma problemu!

Koktajl French pine. Foto: World Class.
Koktajl French pine. Foto: World Class.

FRENCH PINE
- 30 ml ginu,
- 20 ml soku z cytryny,
- 15 ml syropu sosnowego,
- top-up: prosecco.

Do shakera wlej wszystkie składniki z wyjątkiem prosecco. Dodaj lód i energicznie wstrząśnij. Przelej koktajl przez podwójne sitko do kieliszka szampanowego i uzupełnij prosecco. W LAS przy ul. Solec 44 przygotowujemy nasz flagowy koktajl z jadalną szyszką, ale aromat skórki cytryny również świetnie się sprawdzi.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Elegancja Doliny Jelenia

Szkocka whisky w nowych wyjątkowych opakowaniach od października już w sprzedaży!

Wojciech Amaro, Wojciech Kilian i Marcin Przybysz serwują kawę Peru Organic Nespresso

Nespresso Professional wprowadza na rynek Peru Organic - pierwszą certyfikowaną kawę z organicznych upraw. Peruwiańską arabikę docenił m.in. Wojciech Modest Amaro, który włączył ją do menu swej zakopiańskiej restauracji Heart by Amaro. Podawana jest także w innych finedingowych lokalach.

Historia gorzkiego trunku

Spożywany w milionach litrów rocznie na całym świecie, pity "wstrząśnięty lub zmieszany" w koktajlach przez najsłynniejszego agenta brytyjskiego wywiadu, chętnie spożywany z tonikiem lub wodą gazowaną w barach i na rodzinnych przyjęciach. Zaserwowany na kościach lodu idealnie wspomaga trawienie i wa

Przedwojenne koktajle. Sprawdź, co dawniej piła stolica!

Trudno wyobrazić sobie przedwojenną Warszawę bez restauracji, dancingów i barów, w których popijano kawę z whisky, wódkę z sodą lub grenadyną i koktajle z wermutem. Czym jeszcze raczyli się nasi dziadkowie?

Lato bez procentów

Rynek piw bezalkoholowych dynamicznie się rozwija. Choć pod względem wolumenów sprzedaży nie może konkurować z rynkiem klasycznego piwa, to konsumenci z roku na rok coraz chętniej sięgają po piwa bezalkoholowe, doceniając ich smak i funkcjonalność.

Barmańska olimpiada

Prawie 60 najlepszych barmanów z całego świata, 6 piekielnie trudnych zadań, najwięksi guru barmańskiego świata jako sędziowie, trzy miesiące przygotować, tydzień adrenaliny i niezwykłych emocji w głównych finałach. Tak brzmi przepis na World Class.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej