x

Koktajl French pine według Piotra Mężeńskiego

Kategoria: Karta - napoje

Szef baru w LAS - Lokalnej Atrakcji Stolicy - proponuje koktajl na bazie ginu i syropu sosnowego.

Piotr Mężeński. Foto: World Class.
Piotr Mężeński. Foto: World Class.
– W pracy barmana to naturalne, że inspiracje i wiedzę czerpiemy z podróży, pracy za granicą i podpatrywania światowych sław. Sądzę, że dziś polska scena barmańska jest już World Class. Bardzo szybko nadążamy za nowinkami, coraz więcej eksperymentujemy. Do tego nikt z nas nie zachowuje wiedzy tylko dla siebie – dzielimy się nią w środowisku. Najbardziej widać to podczas konkursów – wtedy konkurencja odbywa się tylko na scenie, bo przed prezentacjami i po nich atmosfera jest wręcz magiczna – potrzebujesz czegoś? Nie ma problemu!

Koktajl French pine. Foto: World Class.
Koktajl French pine. Foto: World Class.

FRENCH PINE
- 30 ml ginu,
- 20 ml soku z cytryny,
- 15 ml syropu sosnowego,
- top-up: prosecco.

Do shakera wlej wszystkie składniki z wyjątkiem prosecco. Dodaj lód i energicznie wstrząśnij. Przelej koktajl przez podwójne sitko do kieliszka szampanowego i uzupełnij prosecco. W LAS przy ul. Solec 44 przygotowujemy nasz flagowy koktajl z jadalną szyszką, ale aromat skórki cytryny również świetnie się sprawdzi.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

#INSTABAR

Bar w dzisiejszych czasach istnieje już nie tylko pod realnym adresem, ale również wirtualnie. Prawie nie sposób prowadzić odnoszącej sukcesy działalności gastronomicznej bez pomocy social mediów.

Bogactwo herbaty

Najwcześniejsze fizyczne dowody spożycia herbaty pochodzą z II w. p.n.e., choć jest bardzo prawdopodobne, że Chińczycy znali ją już dużo wcześniej. Do Europy dotarła dopiero w XVI w. Od tamtej pory cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem, wciąż powstają nowe sposoby jej przygotowania oraz spożycia.

Historia gorzkiego trunku

Spożywany w milionach litrów rocznie na całym świecie, pity "wstrząśnięty lub zmieszany" w koktajlach przez najsłynniejszego agenta brytyjskiego wywiadu, chętnie spożywany z tonikiem lub wodą gazowaną w barach i na rodzinnych przyjęciach. Zaserwowany na kościach lodu idealnie wspomaga trawienie i wa

CUDZE CHWALICIE, SWEGO NIE ZNACIE... CZYLI KOKTAJLE Z POLSKIM AKCENTEM

Moda na używanie polskich produktów coraz śmielej przekracza progi rodzimych barów. W rozmowie z Emilem Oponowiczem, właścicielem baru Woda Ognista, rozmawiam o tym jak zaakcentować regionalny rys w koktajlach, by polski bar nie kojarzył się wyłącznie z kieliszkiem zmrożonej wódki

Koktajl Beekeepers treasure według Dawida Pytkowskiego

Barman w El Koktel proponuje koktajl na bazie rumu.

Koktajl Camomile tea według Huberta Workerta

Szef baru w Brush Barber Shop proponuje koktajl na bazie ginu i wody rumiankowej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej