x

Koktajl One family według Macieja Mazura

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Menedżer baru Z ust do Ust proponuje koktajl na bazie przezroczystego likieru kawowego.

Maciej Mazur. Foto: World Class.
Maciej Mazur. Foto: World Class.
– To, jak z roku na rok rozwija się World Class Poland, jest wręcz niesamowite i jest najlepszym dowodem na to, jak zmienia się nasza krajowa scena barmańska. Prezentacje wszystkich uczestników pokazują, że nie jest to zwykły konkurs na najlepszego drinka. Tutaj każdy detal ma znaczenie, zaczynając od muzyki, odpowiedniego doboru szkła po aromat. Każdy z finalistów pokazał siebie, a to jest według mnie najważniejsze.

Koktajl One family. Foto: World Class.
Koktajl One family. Foto: World Class.

ONE FAMILY
- 30 ml destylatu wódki z palonym burakiem*,
- 50 ml przezroczystego likieru kawowego*,
- garnish: chips z buraka.

*Destylat wódki z palonym burakiem: przypal buraka do momentu, gdy będzie czarny z zewnątrz. Zblenduj z wódką i przedestyluj.
*Przezroczysty likier kawowy: przygotuj destylat na bazie kawy cold brew, następnie osobno destylat infuzowanej wódki. Rozcieńcz destylat wódki z destylatem kawowym.

Destylat wódki z palonym burakiem i likier połącz w szklanicy barmańskiej i zamieszaj z lodem. Przelej do niskiej szklanki na bryłę lodową i udekoruj chipsem z buraka.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bezglutenowe piwo z rzemieślniczego Browaru Jana

Rzemieślniczy Browar Jana wprowadza piwo dla osób chorych na celiakię oraz cierpiących na nietolerancję glutenu. To wciąż nisza na polskim rynku.

TU I TERAZ - SEZON NA KOKTAJLE

Maj, wiosna w pełni. Jak co roku trawa się zieleni, a targi po brzegi wypełniają pysznymi, świeżymi owocami, warzywami oraz ogromną ilością ziół. Po długiej i korzennej zimie nadejście ciepłych dni zwiastują koktajle ze sporą ilością owocowych i orzeźwiających smaków.

Magia aromatycznych destylatów

Na początku uderza nas zapach cytryny i bazylii, tworząc orzeźwiający mariaż aromatów. Chwilę później dołączają goździk i róża, które z poprzednią świeżą parą łączy przyjemny, uspokajający dąb. Brzmi apetycznie? To nie opis koktajlu, lecz charakterystyka pewnych klasycznych męskich perfum.

Idą goście! Jak się przygotować do zimowej domówki?

Przed nami święta i Sylwester, a potem karnawał. Jak zrobić wrażenie na gościach bez zbędnego stresu? Pamiętaj, że jedzenie lubi chodzić w parze z napojami - nie pozostawiaj ich doboru przypadkowi. Podpowiadamy, jak to zrobić.

WÓDKA I ZAKĄSKA - POWRÓT KLASYKI W NOWYM WYDANIU

W naszym kraju w wielu Popularnych lokalach można Zaobserwować dwa trendy. Od jakiegoś czasu głośno O idei foodpairingu oraz o powrocie do tradycyjnych, sezonowych i regionalnych produktów, w tym do alkoholi takich jak wódki, nalewki i likiery. Trwa moda na połączenie obu tych zjawisk.

Elegancja Doliny Jelenia

Szkocka whisky w nowych wyjątkowych opakowaniach od października już w sprzedaży!

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej