x

Koktajl One family według Macieja Mazura

Kategoria: Karta - napoje

Menedżer baru Z ust do Ust proponuje koktajl na bazie przezroczystego likieru kawowego.

Maciej Mazur. Foto: World Class.
Maciej Mazur. Foto: World Class.
– To, jak z roku na rok rozwija się World Class Poland, jest wręcz niesamowite i jest najlepszym dowodem na to, jak zmienia się nasza krajowa scena barmańska. Prezentacje wszystkich uczestników pokazują, że nie jest to zwykły konkurs na najlepszego drinka. Tutaj każdy detal ma znaczenie, zaczynając od muzyki, odpowiedniego doboru szkła po aromat. Każdy z finalistów pokazał siebie, a to jest według mnie najważniejsze.

Koktajl One family. Foto: World Class.
Koktajl One family. Foto: World Class.

ONE FAMILY
- 30 ml destylatu wódki z palonym burakiem*,
- 50 ml przezroczystego likieru kawowego*,
- garnish: chips z buraka.

*Destylat wódki z palonym burakiem: przypal buraka do momentu, gdy będzie czarny z zewnątrz. Zblenduj z wódką i przedestyluj.
*Przezroczysty likier kawowy: przygotuj destylat na bazie kawy cold brew, następnie osobno destylat infuzowanej wódki. Rozcieńcz destylat wódki z destylatem kawowym.

Destylat wódki z palonym burakiem i likier połącz w szklanicy barmańskiej i zamieszaj z lodem. Przelej do niskiej szklanki na bryłę lodową i udekoruj chipsem z buraka.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Koktajl z bąbelkami

Wina musujące równie dobrze jak do picia w czystej postaci nadają się do spożywania w koktajlach. Spójrzmy, jak umiejętnie połączyć je z mocnymi alkoholami.

LÓD W KOKTAJLACH WAŻNIEJSZY NIŻ MYŚLISZ

Lód jest prawdopodobnie najbardziej niedocenianym składnikiem koktajlu. Przynajmniej w oczach gości barów. Utarło się nawet błędne stwierdzenie, że jego nadmiar dodawany jest w celu "zaoszczędzenia alkoholu". Otóż nic bardziej mylnego!

Koktajlowy szósty zmysł

O tym, że koktajle są tematem bardzo zmysłowym, wiemy wszyscy. Aromatyczne i smakowe bomby zamknięte w niewielkiej, skoncentrowanej dawce płynu niosą ze sobą wiele doznań.

Rozgrzej zimę koktajlowo!

Zima potrafi dopiec każdemu, gdy mrozy siarczyste. Wyglądamy za okno, śniegu po kolana, a na termometrze temperatura poniżej zera. Wielu z was decyduje się zatem na pozostanie w domowych pieleszach i o wyjściu do baru czy restauracji nie ma mowy.

Piwne koktajle idealne na grilla

Pierwszy, bardzo łaskawy powiew wiosny rozbudził w wielu Polakach chęć spędzenia wolnego czasy na świeżym powietrzu. Praktycznie nie da się myśleć o tego typu lenistwie, nie uwzględniając dwóch popularnych letnich frykasów - potraw z grilla i piwa!

Firmy Systemu Coca-Cola w Polsce wprowadzają na rynek nową markę

Od stycznia 2018 roku na polski rynek wchodzi nowa marka - FUZETEA, należąca do portfela firmy Coca-Cola. Marka odniosła już sukces na 52 rynkach i to nie koniec jej światowej ekspansji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej