x

Koktajl One family według Macieja Mazura

Kategoria: Karta - napoje

Menedżer baru Z ust do Ust proponuje koktajl na bazie przezroczystego likieru kawowego.

Maciej Mazur. Foto: World Class.
Maciej Mazur. Foto: World Class.
– To, jak z roku na rok rozwija się World Class Poland, jest wręcz niesamowite i jest najlepszym dowodem na to, jak zmienia się nasza krajowa scena barmańska. Prezentacje wszystkich uczestników pokazują, że nie jest to zwykły konkurs na najlepszego drinka. Tutaj każdy detal ma znaczenie, zaczynając od muzyki, odpowiedniego doboru szkła po aromat. Każdy z finalistów pokazał siebie, a to jest według mnie najważniejsze.

Koktajl One family. Foto: World Class.
Koktajl One family. Foto: World Class.

ONE FAMILY
- 30 ml destylatu wódki z palonym burakiem*,
- 50 ml przezroczystego likieru kawowego*,
- garnish: chips z buraka.

*Destylat wódki z palonym burakiem: przypal buraka do momentu, gdy będzie czarny z zewnątrz. Zblenduj z wódką i przedestyluj.
*Przezroczysty likier kawowy: przygotuj destylat na bazie kawy cold brew, następnie osobno destylat infuzowanej wódki. Rozcieńcz destylat wódki z destylatem kawowym.

Destylat wódki z palonym burakiem i likier połącz w szklanicy barmańskiej i zamieszaj z lodem. Przelej do niskiej szklanki na bryłę lodową i udekoruj chipsem z buraka.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej