x

Koktajl Peat under feet według Macieja Krzywoszyńskiego

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Barman Papa Baru proponuje koktajl na bazie whisky i naparu z borowików.

Maciej Krzywoszyński. Foto: World Class.
Maciej Krzywoszyński. Foto: World Class.
– Scena barmańska w Polsce zmienia się dynamicznie, łapiemy dobre trendy z zagranicy i wzorujemy się na najlepszych. Ta podróż smaków i inspiracji nie ma końca. Sami barmani, którzy startują w konkursach, prezentują swoje koktajle w sieci, a przede wszystkim w swojej codziennej pracy za barem stają się wzorem dla początkujących pracowników gastronomii.

Koktajl Peat under feet. Foto: World Class.
Koktajl Peat under feet. Foto: World Class.

PEAT UNDER FEET
- 50 ml whisky z nutami torfu,
- 10 ml likieru ziołowego,
- 10 ml likieru orzechowego,
- 15 g cukru,
- 25 ml naparu z borowików,
- garnish: suszona nóżka prawdziwka.

Wszystkie składniki koktajlu połącz w shakerze i wstrząśnij z lodem. Koktajl serwuj w słoiczku lub szklance na dużych kościach lodu. Ozdób suszoną nóżką prawdziwka.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Barmańska olimpiada

Prawie 60 najlepszych barmanów z całego świata, 6 piekielnie trudnych zadań, najwięksi guru barmańskiego świata jako sędziowie, trzy miesiące przygotować, tydzień adrenaliny i niezwykłych emocji w głównych finałach. Tak brzmi przepis na World Class.

Tomasz Potrzebowski: Słów kilka o whisky

Whisky to najbliższa mojemu sercu kategoria alkoholi mocnych, a obecny czas jest dla niej szczególny.

Miody pitne niesycone ze statusem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności

Miody pitne niesycone otrzymały właśnie status Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności, o co wnioskował Związek Pracodawców Polska Rada Winiarska. Co w praktyce oznacza i czym skutkuje to europejskie oznaczenie?

2020 rok w kieliszku

Choć nie wierzę w horoskopy, numerologię i inne formy przewidywania przyszłości, to powróżę z kieliszka i spróbuję opisać barowe trendy na 2020 r., bo lubię analizować to, co dzieje się w branży alkoholowej. Z perspektywy czasu chętnie ocenię, na ile sprawdziły się moje barmańskie przepowiednie.

Karim Bibars: wariacje na temat wódki

Wódka i jej pochodzenie wzbudza co najmniej tyle samo emocji, ile polityczne dyskusje przy rodzinnym stole podczas świąt. Tematu lepiej więc unikać, zwłaszcza gdy wieczór spędzamy ze znajomymi z Rosji bądź Ukrainy. Niemniej nie sposób zaprzeczyć, że jest to szalenie popularny alkohol.

CUDZE CHWALICIE, SWEGO NIE ZNACIE... CZYLI KOKTAJLE Z POLSKIM AKCENTEM

Moda na używanie polskich produktów coraz śmielej przekracza progi rodzimych barów. W rozmowie z Emilem Oponowiczem, właścicielem baru Woda Ognista, rozmawiam o tym jak zaakcentować regionalny rys w koktajlach, by polski bar nie kojarzył się wyłącznie z kieliszkiem zmrożonej wódki

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej