x

Koktajl Peat under feet według Macieja Krzywoszyńskiego

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Barman Papa Baru proponuje koktajl na bazie whisky i naparu z borowików.

Maciej Krzywoszyński. Foto: World Class.
Maciej Krzywoszyński. Foto: World Class.
– Scena barmańska w Polsce zmienia się dynamicznie, łapiemy dobre trendy z zagranicy i wzorujemy się na najlepszych. Ta podróż smaków i inspiracji nie ma końca. Sami barmani, którzy startują w konkursach, prezentują swoje koktajle w sieci, a przede wszystkim w swojej codziennej pracy za barem stają się wzorem dla początkujących pracowników gastronomii.

Koktajl Peat under feet. Foto: World Class.
Koktajl Peat under feet. Foto: World Class.

PEAT UNDER FEET
- 50 ml whisky z nutami torfu,
- 10 ml likieru ziołowego,
- 10 ml likieru orzechowego,
- 15 g cukru,
- 25 ml naparu z borowików,
- garnish: suszona nóżka prawdziwka.

Wszystkie składniki koktajlu połącz w shakerze i wstrząśnij z lodem. Koktajl serwuj w słoiczku lub szklance na dużych kościach lodu. Ozdób suszoną nóżką prawdziwka.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bar bez procentów? To możliwe!

Konsumenci coraz bardziej dbają o swoje zdrowie, co przejawia się w wielu aspektach - również w coraz rozsądniejszym podejściu do spożywania alkoholu. W takiej sytuacji wielu właścicieli barów mogłoby zacząć się martwić o swój biznes, jednak spieszę z uspokojeniem.

Rozgrzej zimę koktajlowo!

Zima potrafi dopiec każdemu, gdy mrozy siarczyste. Wyglądamy za okno, śniegu po kolana, a na termometrze temperatura poniżej zera. Wielu z was decyduje się zatem na pozostanie w domowych pieleszach i o wyjściu do baru czy restauracji nie ma mowy.

Frappuccino na bazie różowej czekolady - od Starbucksa

W ofercie sieci kawiarni Starbucks w Polsce pojawił się nowy, różowy napój Ruby Flamingo Frappuccino. To pierwszy tego typu napój Starbucks, dla którego bazą stała się różowa czekolada. Oferta jest limitowana.

Przedwojenne koktajle. Sprawdź, co dawniej piła stolica!

Trudno wyobrazić sobie przedwojenną Warszawę bez restauracji, dancingów i barów, w których popijano kawę z whisky, wódkę z sodą lub grenadyną i koktajle z wermutem. Czym jeszcze raczyli się nasi dziadkowie?

Barmańska olimpiada

Prawie 60 najlepszych barmanów z całego świata, 6 piekielnie trudnych zadań, najwięksi guru barmańskiego świata jako sędziowie, trzy miesiące przygotować, tydzień adrenaliny i niezwykłych emocji w głównych finałach. Tak brzmi przepis na World Class.

Wojciech Amaro, Wojciech Kilian i Marcin Przybysz serwują kawę Peru Organic Nespresso

Nespresso Professional wprowadza na rynek Peru Organic - pierwszą certyfikowaną kawę z organicznych upraw. Peruwiańską arabikę docenił m.in. Wojciech Modest Amaro, który włączył ją do menu swej zakopiańskiej restauracji Heart by Amaro. Podawana jest także w innych finedingowych lokalach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej