x

Koktajl Peat under feet według Macieja Krzywoszyńskiego

Kategoria: Karta - napoje

Barman Papa Baru proponuje koktajl na bazie whisky i naparu z borowików.

Maciej Krzywoszyński. Foto: World Class.
Maciej Krzywoszyński. Foto: World Class.
– Scena barmańska w Polsce zmienia się dynamicznie, łapiemy dobre trendy z zagranicy i wzorujemy się na najlepszych. Ta podróż smaków i inspiracji nie ma końca. Sami barmani, którzy startują w konkursach, prezentują swoje koktajle w sieci, a przede wszystkim w swojej codziennej pracy za barem stają się wzorem dla początkujących pracowników gastronomii.

Koktajl Peat under feet. Foto: World Class.
Koktajl Peat under feet. Foto: World Class.

PEAT UNDER FEET
- 50 ml whisky z nutami torfu,
- 10 ml likieru ziołowego,
- 10 ml likieru orzechowego,
- 15 g cukru,
- 25 ml naparu z borowików,
- garnish: suszona nóżka prawdziwka.

Wszystkie składniki koktajlu połącz w shakerze i wstrząśnij z lodem. Koktajl serwuj w słoiczku lub szklance na dużych kościach lodu. Ozdób suszoną nóżką prawdziwka.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KIWI ZENZERO

Przepis na koktajl Kiwi Zenzero pochodzi z karty napojów restauracji Regina, której właścicielkami są Kamila Mroczkowska i Patrycja Jaskólska.

Oshee kupuje Kingę Pienińską

Firma Oshee została nowym właścicielem naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska. OSHEE podpisało umowę zakupu 100% udziałów, co skutkuje całościowym przejęciem przez OSHEE marki Kinga Pienińska wraz z Zakładem produkcyjnym w Krościenku nad Dunajcem oraz całym personelem, zatrudnionym w spółce.

Koktajl Bishop N°2 według Daniela Kędziora

Szef baru w Papa Bar proponuje koktajl na bazie bourbonu i czerwonego wina z przyprawami.

Kawa - naucz się kawy

Kawa to jeden z najbardziej złożonych produktów pod względem smaku i aromatu. Profesjonalni bariści i degustatorzy przechodzą skomplikowane szkolenia, aby posiąść umiejętność opisywania tego napoju. Najważniejszych cech sensorycznych kawy można jednak z powodzeniem nauczyć się w domu.

TU I TERAZ - SEZON NA KOKTAJLE

Maj, wiosna w pełni. Jak co roku trawa się zieleni, a targi po brzegi wypełniają pysznymi, świeżymi owocami, warzywami oraz ogromną ilością ziół. Po długiej i korzennej zimie nadejście ciepłych dni zwiastują koktajle ze sporą ilością owocowych i orzeźwiających smaków.

HISTORIA LONG BARU WCIĄŻ TRWA

Singapore Sling jest powszechnie uznawany za narodowy drink Singapuru. To też wizytówka barów i hoteli Raffles na całym świecie. Również Warszawa ma swoją wersję Slinga. Jak to się stało? Przeczytajcie sami.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej