x

Koktajl Bishop N°2 według Daniela Kędziora

Kategoria: Karta - napoje

Szef baru w Papa Bar proponuje koktajl na bazie bourbonu i czerwonego wina z przyprawami.

Daniel Kędzior. Foto: World Class.
Daniel Kędzior. Foto: World Class.
– Polska scena barowa wciąż się rozwija, a to jest chyba najważniejsze. Dziś praktycznie w każdym większym mieście mamy możliwość cieszenia się smacznymi koktajlami. Z pewnością w kraju mamy kilku barmanów na poziomie World Class, co pokazują wysokie pozycje zajmowane przez nich na finałach globalnych. W mojej pracy nie podążam szczególnie za trendami, bo ważne jest to, aby nie stawiać własnych ambicji ponad potrzeby gości. Osobiście chciałbym, aby restauratorzy oraz osoby zarządzające restauracjami przykładali do napojów i koktajli coraz większą wagę, jak to się dzieje w przypadku serwowanych potraw.

Koktajl Bishop N°2. Foto: World Class.
Koktajl Bishop N°2. Foto: World Class.

BISHOP N°2
- 40 ml bourbonu,
- 3  0 ml syropu na bazie czerwonego wina z przyprawami*,
- 20 ml soku z cytryny,
- 10 ml białka jajka,
- 1 dash Angostura bitters,
- garnish: starta gałka muszkatołowa i skórka z pomarańczy.

*Syrop na bazie czerwonego wina z przyprawami: czerwone wino połącz z cukrem w proporcji 1:1 oraz z cynamonem, goździkami, imbirem, skórkami z cytryny i pomarańczy. Gotuj, aż zawartość płynu zmniejszy się o około połowę.

Połącz wszystkie składniki koktajlu w shakerze i wstrząśnij najpierw bez lodu, a następnie z lodem. Przecedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Udekoruj startą gałką muszkatołową oraz skórką z pomarańczy.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej