x

Koktajl Turmeric frizz według Adama Grądziela

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Współtwórca KiTi Bar i Kita Koguta proponuje koktajl na bazie wódki kurkumowej i syropu ananasowego.

Adam Grądziel. Foto: World Class.
Adam Grądziel. Foto: World Class.
– Jestem dumny, że mogę być częścią współczesnej sceny barowej. Jest bogata w inspirujące postaci, które w autorskich barwach kolorują fundamenty kultury koktajlowej. Myśl gastronomiczna postępuje za nią kolejne koncepty, które wzbogacają scenę o nowe wartości. Osobiście uważam, że przed nami jeszcze mnóstwo pracy opierającej się na edukacji, docieraniu do szerszego grona potencjalnych fanów kultury koktajlowej. I nie ma się o co martwić. Dzięki takiemu projektowi jak World Class Polska okazuje się całkiem pokaźną kuźnią talentów – warsztatem osobowości, które imponują zaangażowaniem i poświęceniem. Uważam, że jesteśmy na właściwej ścieżce rozwoju, a przyszłość tej sceny jest w dobrych rękach.

Koktajl Turmeric frizz. Foto: World Class.
Koktajl Turmeric frizz. Foto: World Class.

TURMERIC FIZZ
- 50 ml wódki kurkumowej*,
- 20 ml syropu ananasowego*,
- 20 ml soku z limonki,
- 20 ml białka z kurzego jaja,
- piwo imbirowe do uzupełnienia koktajlu,
- garnish: mały szczyt mięty i miks pikantnych papryk.

*Wódka kurkumowa: korzeń kurkumy obierz łyżeczką po uprzednim sparzeniu. Zetrzyj na tarce 10 g kurkumy i umieść w słoiku. Dodaj łyżkę cukru i dolej 700 ml wódki. Zakręć słoik i odstaw na dobę, po 12 godz. wstrząśnij miksturę. Klaruj przez gazę i zabutelkuj. Kurkuma barwi silnie, dlatego należy używać rękawiczek, a tarkę szybko i dokładnie wyczyścić.
*Syrop ananasowy: pokrój drobno 200 g dojrzałego ananasa. Umieść w słoiku i zasyp 300 g cukru. Dodaj 40 ml wódki i odstaw na dobę. Następnie odcedź syrop przez sito lub gazę i zabutelkuj. Przechowuj w lodówce. Pozostałości ananasa możesz przeznaczyć na purée, do wypieków, zalać wybranym alkoholem (likier) lub przygotować większą ilość syropu.

Schłodź wysoką szklankę w zamrażarce. Wszystkie składniki (oprócz piwa imbirowego) połącz w shakerze i wstrząśnij bez lodu, a następnie z lodem. Do schłodzonego szkła wlej 40 ml piwa imbirowego. Przelej koktajl do szklanki przez podwójne sitko. Posyp miksem suszonych papryk i przypraw. Ozdób szczytem mięty.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Oshee kupuje Kingę Pienińską

Firma Oshee została nowym właścicielem naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska. OSHEE podpisało umowę zakupu 100% udziałów, co skutkuje całościowym przejęciem przez OSHEE marki Kinga Pienińska wraz z Zakładem produkcyjnym w Krościenku nad Dunajcem oraz całym personelem, zatrudnionym w spółce.

Świąteczne trunki. Bo nie samym karpiem wigilia stoi!

Boże Narodzenie tuż-tuż! To jeden z przyjemniejszych momentów w roku, kiedy możemy zwolnić tempo życia i spędzić dużo czasu w gronie najbliższych. Warto wówczas sięgnąć po coś bardziej wyszukanego niż półsłodkie wino czy inne zmrożone substancje.

CUDZE CHWALICIE, SWEGO NIE ZNACIE... CZYLI KOKTAJLE Z POLSKIM AKCENTEM

Moda na używanie polskich produktów coraz śmielej przekracza progi rodzimych barów. W rozmowie z Emilem Oponowiczem, właścicielem baru Woda Ognista, rozmawiam o tym jak zaakcentować regionalny rys w koktajlach, by polski bar nie kojarzył się wyłącznie z kieliszkiem zmrożonej wódki

Przedwojenne koktajle. Sprawdź, co dawniej piła stolica!

Trudno wyobrazić sobie przedwojenną Warszawę bez restauracji, dancingów i barów, w których popijano kawę z whisky, wódkę z sodą lub grenadyną i koktajle z wermutem. Czym jeszcze raczyli się nasi dziadkowie?

Otwórzmy się na aperitif!

Aperitif to wywodzący się z południa Europy zwyczaj spożywania lekkiego, orzeźwiającego drinka alkoholowego przed głównym posiłkiem, najczęściej w towarzystwie drobnych przekąsek. Ma on pobudzić apetyt, poza tym - jak mawiają Włosi - lepiej nie jeść na pusty żołądek. Czy stanie się u nas popularny?

BURSZTYNOWY NAPITEK

Piwo znano już w starożytnym Egipcie. Na naszych ziemiach popularnym napojem już w czasach słowiańskich. Gaszono nim pragnienie, pito do każdego posiłku warzone piwo było bowiem bezpieczne w odróżnieniu od skażonej, brudnej wody, którą uważano za nędzny napój dobry dla pokutników.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej