x

Koktajl Turmeric frizz według Adama Grądziela

Kategoria: Karta - napoje

Współtwórca KiTi Bar i Kita Koguta proponuje koktajl na bazie wódki kurkumowej i syropu ananasowego.

Adam Grądziel. Foto: World Class.
Adam Grądziel. Foto: World Class.
– Jestem dumny, że mogę być częścią współczesnej sceny barowej. Jest bogata w inspirujące postaci, które w autorskich barwach kolorują fundamenty kultury koktajlowej. Myśl gastronomiczna postępuje za nią kolejne koncepty, które wzbogacają scenę o nowe wartości. Osobiście uważam, że przed nami jeszcze mnóstwo pracy opierającej się na edukacji, docieraniu do szerszego grona potencjalnych fanów kultury koktajlowej. I nie ma się o co martwić. Dzięki takiemu projektowi jak World Class Polska okazuje się całkiem pokaźną kuźnią talentów – warsztatem osobowości, które imponują zaangażowaniem i poświęceniem. Uważam, że jesteśmy na właściwej ścieżce rozwoju, a przyszłość tej sceny jest w dobrych rękach.

Koktajl Turmeric frizz. Foto: World Class.
Koktajl Turmeric frizz. Foto: World Class.

TURMERIC FIZZ
- 50 ml wódki kurkumowej*,
- 20 ml syropu ananasowego*,
- 20 ml soku z limonki,
- 20 ml białka z kurzego jaja,
- piwo imbirowe do uzupełnienia koktajlu,
- garnish: mały szczyt mięty i miks pikantnych papryk.

*Wódka kurkumowa: korzeń kurkumy obierz łyżeczką po uprzednim sparzeniu. Zetrzyj na tarce 10 g kurkumy i umieść w słoiku. Dodaj łyżkę cukru i dolej 700 ml wódki. Zakręć słoik i odstaw na dobę, po 12 godz. wstrząśnij miksturę. Klaruj przez gazę i zabutelkuj. Kurkuma barwi silnie, dlatego należy używać rękawiczek, a tarkę szybko i dokładnie wyczyścić.
*Syrop ananasowy: pokrój drobno 200 g dojrzałego ananasa. Umieść w słoiku i zasyp 300 g cukru. Dodaj 40 ml wódki i odstaw na dobę. Następnie odcedź syrop przez sito lub gazę i zabutelkuj. Przechowuj w lodówce. Pozostałości ananasa możesz przeznaczyć na purée, do wypieków, zalać wybranym alkoholem (likier) lub przygotować większą ilość syropu.

Schłodź wysoką szklankę w zamrażarce. Wszystkie składniki (oprócz piwa imbirowego) połącz w shakerze i wstrząśnij bez lodu, a następnie z lodem. Do schłodzonego szkła wlej 40 ml piwa imbirowego. Przelej koktajl do szklanki przez podwójne sitko. Posyp miksem suszonych papryk i przypraw. Ozdób szczytem mięty.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej