x

Koktajl Tanbo według Łukasza Chodackiego

Kategoria: Karta - napoje

Finalista World Class Poland 2019, barman w Flisak'76 proponuje koktajl na bazie ginu i likieru ryżowego.

Łukasz Chodacki. Foto: World Class.
Łukasz Chodacki. Foto: World Class.
– W World Class Poland wystartowałem po raz pierwszy. Spotkałem tam inspirujące osobowości, zobaczyłem niesamowicie kreatywne pomysły i bardzo wysoki poziom. Dla mnie to niezwykłe uczucie należeć do takiego grona utalentowanych ludzi. Polska scena barmańska z całą pewnością prezentuje już klasę światową. W mojej ocenie najciekawsze trendy barowe w tym roku to wszelkiego rodzaju kiszonki i fermentacje, minimalizm w recepturach z korzyścią dla jakości składników, storytelling oraz concept drinks.

Koktajl Tanbo. Foto: World Class.
Koktajl Tanbo. Foto: World Class.

TANBO (JAP. POLE RYŻOWE)
- 40 ml ginu,
- 25 ml likieru ryżowego*,
- 20 ml „fermentującej sakury” (sok z wiśni),
- garnish: listek bazylii i 5 kropli oliwy bazyliowej.

*Likier ryżowy: 150 g białego ryżu, 500 ml wódki i 75 g cukru połącz ze sobą
i gotuj sous-vide przez 4 godz. w temperaturze 60°C.
*„Fermentująca sakura”: 300 g wiśni zasyp 150 g cukru i odstaw na kilka dni, pamiętając, aby każdego dnia delikatnie zamieszać całość. Po 3-4 dniach otrzymasz delikatnie musujący, fermentowany sok z wiśni.
*Oliwa bazyliowa: 25 g bazylii połącz ze 100 ml oliwy i gotuj sous-vide przez 4 godz. w temperaturze 60°C.

Wszystkie składniki połącz w shakerze i wstrząśnij z lodem. Następnie przelej do porcelanowej miseczki i ozdób.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej