x

Paco Pérez otwiera restaurację w Gdańsku!

Kategoria: Miejsca

16 listopada Paco Pérez, jeden z największych i najważniejszych przedstawicieli kuchni awangardowej XXI wieku, otworzy swoją najnowszą restaurację Arco na 33. piętrze Olivii Star.

Wizualizacja wnętrze Arco. Foto: materiały prasowe.
Wizualizacja wnętrze Arco. Foto: materiały prasowe.
Ambicją Paco Pereza jest stworzenie restauracji, która skieruje uwagę miłośników sztuki kulinarnej na Gdańsk i całe Pomorze. Arco ma stać się jedną z najlepszych restauracji w Europie. Aby osiągnąć ten cel Paco Perez skompletował zespół aż 25 kucharzy z całego świata, wśród których są również zdobywcy najbardziej prestiżowych laurów: gwiazd przewodnika Michelin. Lokale prowadzone przez mistrza dotychczas zdobyły ich 5. Najwięcej – dwie, jego rodzinna restauracja Miramar w hiszpańskiej miejscowości Llança. Swój ostatni lokal otworzył rok temu w Manchesterze w partnerstwie z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą.

Paco Pérez. Foto: materiały prasowe.
Paco Pérez. Foto: materiały prasowe.
Klimat Arco ma pozwolić gościom poczuć, że nad każdym etapem wizyty czuwają nad nimi absolutnie wybitni eksperci w swoim fachu. – Całym zespołem będziemy pokazywać to, co ma do zaoferowania Pomorze, jednak w naszym wydaniu – mówi Paco Perez. – Gościom Arco damy okazję do odczucia tego, jak my rozumiemy świat – zapewnić śródziemnomorski klimat po środku Europy Centralnej. Chcemy ponadto, aby najwyższej klasy kuchnia zawitała do Gdańska, by mieszkańcy tego wspaniałego miasta nie musieli udawać się w daleką podróż, aby poznać naszą kuchnię.

Projekt wnętrz Arco wyszedł spod kreski pracowni Tarruella Trenchs Studio, specjalizującej się w projektowaniu restauracji serwujących najbardziej wykwintne dania na całym świecie. Wystrój restauracji ma być utrzymany w duchu niezobowiązującej elegancji i nawiązywać do słonecznej atmosfery śródziemnomorskiej w swoim najlepszym wydaniu.

33 kondygnacja Olivii Star podzielona zostanie na dwie strefy: najwyższej klasy restaurację typu fine dining oraz restaurację mniej formalną, w której serwowane będzie menu, przeznaczone dla osób, pragnących spotykać się z przyjaciółmi i na co dzień delektować się wysokiej klasy przekąskami, śniadaniami i daniami lunchowymi. Obie części oddzieli bodega, w której dostępnych będzie blisko 800 win, doskonale uzupełniających ofertę gastronomiczną obu restauracji.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Warszawska Restauracja Forty

Na terenie industrialnego Fortu Mokotów stoi otoczony starymi drzewami zabytkowy budynek z czerwonej cegły. Do niedawna funkcjonował jako przestrzeń eventowa, a po trzymiesięcznym remoncie powstała w nim restauracja Forty, która pierwszych gości przyjęła w grudniu.

Bistro Kromki na warszawskim Muranowie

Na warszawskim Muranowie od roku, a konkretnie od lutego 2018 r., działa nowoczesne i sympatyczne bistro Kromki. Przycupnęło wśród ciągnących się między aleją Solidarności a Nowolipkami niskimi pawilonami, w których kryją się fast foody oraz sklepiki np. z cygarami, alkoholem czy kosmetykami.

Costa Coffee FlyDining na Okęciu

Costa Coffee Fly Dining na Lotnisku Okęcie to nowa kulinarna odsłona Costa Coffee. Jest to jedyny koncept kulinarny na lotnisku otwarty dla gości całą dobę. Zarówno amatorzy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i fani kulinarnych specjałów z Włoch, Indii czy Azji znajdą tutaj coś dla siebie.

Machina Eats & Beats

Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz, właścicielka i  szefowa kuchni restauracji Malika w  Gdyni, wystartowała z nowym projektem, tym razem w  Gdańsku.

Tasca - portugalskie smaki w Krakowie

Tasca (czyt. taszka) to w języku portugalskim po prostu knajpa, miejsce, w którym podaje się lokalne jedzenie i w swobodnej atmosferze można napić się dobrego wina. Taka jest również Tasca położona na krakowskim Ruczaju.

RESTAURACJA KOBALTOWA

Gdy wybieramy się na wakacje nad polskie morze, Mierzeja Wiślana nie jawi się jako oczywisty wybór. Ale być może czas pomyśleć o zmianie destynacji. Sytuacja na Mierzei zmieniła się na korzyść świadomych smakoszy w 2015 r., kiedy to w nowo wybudowanym hotelu Tristan powstała restauracja Kobaltowa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej