Hasłem tegorocznej edycji kulinarnego festiwalu organizowanego przez Muzeum POLIN będzie DOM. Czym jest dla Ciebie „dom”? Czy jest to kraj, w którym się urodziłeś lub osiedliłeś, czy może raczej wielopiętrowy blok, w którym się wychowałeś? A może to miejsce, w którym czujesz się najbezpieczniej? Mimo wielości znaczeń, dom to dla każdego z nas obraz wspólnoty, ciepło, emocje i relacje łączące nas z otoczeniem. „Kuchnia domowa” zaś nierozerwalnie kojarzy nam się ze smakami dzieciństwa, prostotą i szczerością na talerzu.
Właśnie dlatego podczas drugiej edycji TISZ Festiwalu organizatorzy chcą – obok dobrze podanej opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – wspólnie poszukać domowych smaków. Podczas święta Sukkot, między 16 a 20 października, odbędą się spacery, warsztaty, projekcje filmowe i biesiady przy wspólnym stole. W programie m. in. szabatowe śniadanie ze wspólnym pleceniem chałek w przestrzeniach Muzeum POLIN i warsztaty ceramiczne.


TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: DOM


Druga odsłona TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia odbędzie się w Warszawie w dniach 16-20 października w trakcie radosnego, żydowskiego święta Sukkot.
Zobacz także

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2020

24 października odbędą się Mistrzostwa Polski Sommelierów, przełożone na jesień z powodu pandemii. Konkurs zostanie przeprowadzony w salach warszawskiego Hotelu Regent. Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Festiwal Rumu, Cocktaili i Kultury Karaibskiej

Po raz pierwszy w Polsce organizowany jest Festiwal Rum Fest Wwa - 13-14 września w Warszawie.

XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Targi Warsaw Pack

Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Opakowań w Polsce odbędą się 3-5 marca w PTAK Warsaw Expo 2020.

FILMS for FOOD - Alain Ducasse: kuchenne wyzwania

12 kwietnia o godz. 19:30 zaprezentowany zostanie film dokumentalny pt. "Alain Ducasse: kuchenne wyzwania" ("La quête d'Alain Ducasse" ). Po filmie odbędzie się też dyskusja o kuchni francuskiej z udziałem gości specjalnych.

V Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra

Tegoroczna edycja mistrzostw odbędzie się już 9 marca w Hotelu Atut w Licheniu Starym. Impreza została zorganizowana w ramach Weekendu Kulinarnego.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

