27 października Kino Muranów zaprasza na pokaz filmu dokumentalnego „Bihar Dok - kuchnia Basków” oraz dyskusję po seansie – "Czy kuchnia może być sztuką?". W spotkaniu weźmie udział m.in.: Bogusław Deptuła - historyk i krytyk sztuki, kurator wystaw, marchand, autor książki "Literatura od kuchni".
W Basque Culinary Center, znanej na całym świecie szkole gastronomicznej i centrum kultury kulinarnej, pięcioro młodych, utalentowanych studentów z różnych krajów dostaje specjalne zadanie. Mają powrócić do przeszłości i stworzyć wyjątkowe menu pod hasłem Bihar dok (z bask. „jutro”). Cofają się do 1966 roku, aby poznać czasy, które zmieniły bardzo wiele w baskijskiej kulturze, nie tylko kulinarnej. W ramach pięciu specjalnych wydarzeń, odkrywają takie grupy artystyczne jak: Gaura, czy Ez dok amairu, a przede wszystkim poznają nurt Basque Nouvelle Cuisine (z fr. Nowa Kuchnia Baskijska). Menu „Bihar dok amairu” (z bask. późne jutro), przygotowane przez młodych kucharzy jest serwowane podczas specjalnej kolacji, na której do wspólnego stołu zasiadają osobistości świata kulinarnego jak Juan Maria Arzak, Martin Berasategui czy Pedro Subijana, a także uznani artyści i muzycy oraz młodzi przedstawiciele grup artystycznych. Starsze pokolenie symbolicznie otwiera drzwi do nowego.
Seans rozpocznie się o godz. 18 w Kinie Muranów.


"Bihar Dok - kuchnia Basków" w Kinie Muranów


Po pokazie filmu dokumentalnego "Bihar Dok - kuchnia Basków" odbędzie się dyskusja - "Czy kuchnia może być sztuką?".
Zobacz także

Festiwal Filmowa Europa na Widelcu

Miłośnicy kulinariów i kina będą mieli okazję połączyć obie pasje, uczestnicząc w trzeciej edycji wrocławskiego festiwalu Filmowa Europa na Widelcu. Impreza potrwa od 31 maja do 2 czerwca.

Madrid Fusión 2019

28-30 stycznia 2019 odbędzie się kolejna edycji kongresu gastronomicznego Madrid Fusión - wydarzenia, które od ponad dekady wyznacza trendy w gastronomii.

2. urodziny Akademii Inspiracji MAKRO

Już jutro Akademia Inspiracji MAKRO w Warszawie będzie świętować 2. rocznicę działalności. Z tej okazji przygotowano warsztaty tematyczne z udziałem gościa specjalnego - Michela Morana.

Fuzja podkarpackich smaków: lokalne wina i regionalne produkty

Podróż po kulinariach i winach Podkarpacia.

“Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym"

Tegoroczna edycja konferencji “Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym" odbędzie się w formule online - 22 i 23 października. Organizatorami wydarzenia są: Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula oraz Instytut Wiedzy i Umiejętności IWIU.

Ameryka od Kuchni na Grillu

Warsztaty online dla szefów kuchni i sommelierów organizuje we wtorek 16 czerwca agencja Taste It All - wine & food promotion.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

