27 października Kino Muranów zaprasza na pokaz filmu dokumentalnego „Bihar Dok - kuchnia Basków” oraz dyskusję po seansie – "Czy kuchnia może być sztuką?". W spotkaniu weźmie udział m.in.: Bogusław Deptuła - historyk i krytyk sztuki, kurator wystaw, marchand, autor książki "Literatura od kuchni".
W Basque Culinary Center, znanej na całym świecie szkole gastronomicznej i centrum kultury kulinarnej, pięcioro młodych, utalentowanych studentów z różnych krajów dostaje specjalne zadanie. Mają powrócić do przeszłości i stworzyć wyjątkowe menu pod hasłem Bihar dok (z bask. „jutro”). Cofają się do 1966 roku, aby poznać czasy, które zmieniły bardzo wiele w baskijskiej kulturze, nie tylko kulinarnej. W ramach pięciu specjalnych wydarzeń, odkrywają takie grupy artystyczne jak: Gaura, czy Ez dok amairu, a przede wszystkim poznają nurt Basque Nouvelle Cuisine (z fr. Nowa Kuchnia Baskijska). Menu „Bihar dok amairu” (z bask. późne jutro), przygotowane przez młodych kucharzy jest serwowane podczas specjalnej kolacji, na której do wspólnego stołu zasiadają osobistości świata kulinarnego jak Juan Maria Arzak, Martin Berasategui czy Pedro Subijana, a także uznani artyści i muzycy oraz młodzi przedstawiciele grup artystycznych. Starsze pokolenie symbolicznie otwiera drzwi do nowego.
Seans rozpocznie się o godz. 18 w Kinie Muranów.


"Bihar Dok - kuchnia Basków" w Kinie Muranów


Po pokazie filmu dokumentalnego "Bihar Dok - kuchnia Basków" odbędzie się dyskusja - "Czy kuchnia może być sztuką?".
Zobacz także

Plant-Powered Perspectives 2020

Roślinne alternatywy mięsa i nabiału ponownie będą w centrum uwagi - 8 i 9 października odbędzie się trzecia edycja konferencji Plant-Powered Perspectives 2020. Tym razem w formacie online.

Restauracja na Facebooku

Już w najbliższy wtorek, 12.03, w Warszawie odbędzie się szkolenie na temat komunikacji marketingowej w sieci. Szkolenie poprowadzi niezastąpiona w tym temacie Marta Panfil z agencji kreatywnej FIKA.

Konkurs Młodych Sommelierów

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zaprasza do udziału w pierwszym Konkursie Młodych Sommelierów. Zawody odbędą się 28 października 2018 r. w hotelu Ilonn w Poznaniu, zgłoszenia przyjmowane są do 14 października.

Beer Food Week

Nowy festiwal restauracyjny startuje już 11 marca.

Zarabiaj na kawie! - warsztaty i dni otwarte Segafredo

Dzięki bezpłatnym warsztatom organizowanym przez Segafredo Zanetti dowiesz się, jak zwiększyć obrót lokalu, budować przewagę konkurencyjną i rozwijać swój biznes.

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie

Druga edycja konkursu kulinarnego "Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020" odbędzie się 3 czerwca w Pałacu w Orli. Termin z 18 marca przesunięto z powodu zagrożenia epidemią koronowirusa.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

