x

Najlepsze 3 wina degustacji VARSOVINO

Kategoria: Wino

15. edycja degustacji win hiszpańskich Varsovino odbyła się 24 września w Warszawie. Tego samego dnia znany sommelier David Seijas zaprezentował klasyki oraz ciekawostki z najważniejszych regionów Hiszpanii. Oto trzy wina, na które warto zwrócić uwagę.

Degustacja win hiszpańskich Varsovino. Foto: materiały prasowe.
Degustacja win hiszpańskich Varsovino. Foto: materiały prasowe.
Diez Dias de Marzo, Bodegas Vilaplana, 2018
Ostre jak brzytwa wino z Granady, z winnicy położnej na wysokości około 800-1000 m. Blend macabeo oraz lokalnego szczepu jean blanca obudzi i pobudzi, szczególnie kubki smakowe. Charakteryzuje się kruchą kwasowością, w smaku wyczuwalne są świeże cytrusy z aromatami zielonych jabłek. Idealne do smażonych kalmarów oraz dobrej jakości skorupiaków.

Davilla, Bodegas Valminor, 2018
Białe wino z regionu Riax Baixas. Stylem przypomina vinho verde – nic dziwnego, skoro Davilla to mieszanka trzech szczepów charakterystycznych dla „wina zielonego” z Portugalii: albarino, loureiro oraz treixadury. Aromaty świeżych cytrusów i ananasa, dużo słonych niuansów, pełne i skoncentrowane. Podręcznikowy przykład wina gastronomicznego.

Don Jacobo Gran Reserva, Bodegas Corral, 2005
Wino z najbardziej rozpoznawalnego regionu Hiszpanii – Rioja. Co ciekawe, 6 z 10 starzonych win hiszpańskich pochodzi właśnie z tego zakątka Półwyspu Iberyjskiego. Kupaż szczepów: tempranillo, garnacha, graciano, mazuelo. Piętnastoletnie wino wciąż ma w sobie dużo wigoru, aromaty ziemiste, grzybowe, pieprzne, warzywne oraz nuty charakterystyczne dla amerykańskiego dębu, które zdążyły się już nieco wygładzić. Idealny trunek do kontemplacji podczas długich, zimowych wieczorów.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Adam Pawłowski: Maraton winiarski z medalami

W pierwszym tygodniu maja br. w Londynie już po raz 15. odbył się konkurs The Decanter World Wine Awards 2018. wydarzenie niewątpliwie przebija wszystkie inne tego typu konkursy pod względem ilości win, kompetencji sędziów i skali organizacji.

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

MISTRZOSTWA POLSKI SOMMELIERÓW JUŻ W MAJU

27 maja 2017 r. w hotelu Regent w Warszawie odbędzie się 17. edycja Mistrzostw Polski Sommelierów organizowana przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: KAMIL ŚLADEWSKI

Kamil Śladewski swoją przygodę z winem rozpoczął w 2011 r. Od 5 lat pracuje jako główny sommelier w OK WineBar we Wrocławiu. Uważa, że dobrego sommeliera cechuje gościnność, bogata wiedza oraz umiejętności sprzedażowe.

Kwestionariusz sommeliera: Marcin Soćko

Winem zainteresowany od ponad 10 lat, od 2008 r. zajmuje się nim zawodowo. W 2010 r. ukończył z wyróżnieniem WSET Advanced w Londynie. Od prawie 4 lat pracuje jako head sommelier w restauracji Nolita.

10 pytań do Pawła Parmy

Paweł Parma, sommelier w restauracji Tamka 43, opowiada o rozwoju zawodowym i ulubionych aspektach swojej pracy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej