x

Najlepsze 3 wina degustacji VARSOVINO

Kategoria: Wino

15. edycja degustacji win hiszpańskich Varsovino odbyła się 24 września w Warszawie. Tego samego dnia znany sommelier David Seijas zaprezentował klasyki oraz ciekawostki z najważniejszych regionów Hiszpanii. Oto trzy wina, na które warto zwrócić uwagę.

Degustacja win hiszpańskich Varsovino. Foto: materiały prasowe.
Degustacja win hiszpańskich Varsovino. Foto: materiały prasowe.
Diez Dias de Marzo, Bodegas Vilaplana, 2018
Ostre jak brzytwa wino z Granady, z winnicy położnej na wysokości około 800-1000 m. Blend macabeo oraz lokalnego szczepu jean blanca obudzi i pobudzi, szczególnie kubki smakowe. Charakteryzuje się kruchą kwasowością, w smaku wyczuwalne są świeże cytrusy z aromatami zielonych jabłek. Idealne do smażonych kalmarów oraz dobrej jakości skorupiaków.

Davilla, Bodegas Valminor, 2018
Białe wino z regionu Riax Baixas. Stylem przypomina vinho verde – nic dziwnego, skoro Davilla to mieszanka trzech szczepów charakterystycznych dla „wina zielonego” z Portugalii: albarino, loureiro oraz treixadury. Aromaty świeżych cytrusów i ananasa, dużo słonych niuansów, pełne i skoncentrowane. Podręcznikowy przykład wina gastronomicznego.

Don Jacobo Gran Reserva, Bodegas Corral, 2005
Wino z najbardziej rozpoznawalnego regionu Hiszpanii – Rioja. Co ciekawe, 6 z 10 starzonych win hiszpańskich pochodzi właśnie z tego zakątka Półwyspu Iberyjskiego. Kupaż szczepów: tempranillo, garnacha, graciano, mazuelo. Piętnastoletnie wino wciąż ma w sobie dużo wigoru, aromaty ziemiste, grzybowe, pieprzne, warzywne oraz nuty charakterystyczne dla amerykańskiego dębu, które zdążyły się już nieco wygładzić. Idealny trunek do kontemplacji podczas długich, zimowych wieczorów.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: FENOMEN EN PRIMEUR

Co roku na początku kwietnia oczy całego winiarskiego świata skierowane są na Bordeaux. Krytycy winiarscy, dziennikarze, handlarze i sommelierzy przybywają nad Żyrondę na En Primeur, podczas którego degustują i oceniają leżakujące jeszcze w beczkach topowe wina z ostatniego rocznika.

10 pytań do Pawła Parmy

Paweł Parma, sommelier w restauracji Tamka 43, opowiada o rozwoju zawodowym i ulubionych aspektach swojej pracy.

ADAM PAWŁOWSKI: OKAZJA NA WINO

Łatwo powiedzieć, że można wybrać odpowiednie wino na każdą okazję. Dużo trudniej jest zarekomendować to konkretne, które idealnie wpisze się w dany moment, towarzystwo i kontekst spotkania.

ADAM PAWŁOWSKI: WCZEŚNIAK

Rocznik 2018 zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyspieszyły zbiory nawet o miesiąc.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

ADAM PAWŁOWSKI: PROFESJONALNE DEGUSTACJE

W lutym i marcu branża winiarska budzi się z zimowego snu i wraz z przebiśniegami pojawiają się pierwsze zaproszenia na degustacje. Jako doświadczony uczestnik tego typu imprez radzę wystawcom, jak najlepiej się zaprezentować, a osobom odwiedzającym, jak dobrze skorzystać z degustacji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej