x

Najlepsze 3 wina degustacji VARSOVINO

Kategoria: Wino

15. edycja degustacji win hiszpańskich Varsovino odbyła się 24 września w Warszawie. Tego samego dnia znany sommelier David Seijas zaprezentował klasyki oraz ciekawostki z najważniejszych regionów Hiszpanii. Oto trzy wina, na które warto zwrócić uwagę.

Degustacja win hiszpańskich Varsovino. Foto: materiały prasowe.
Degustacja win hiszpańskich Varsovino. Foto: materiały prasowe.
Diez Dias de Marzo, Bodegas Vilaplana, 2018
Ostre jak brzytwa wino z Granady, z winnicy położnej na wysokości około 800-1000 m. Blend macabeo oraz lokalnego szczepu jean blanca obudzi i pobudzi, szczególnie kubki smakowe. Charakteryzuje się kruchą kwasowością, w smaku wyczuwalne są świeże cytrusy z aromatami zielonych jabłek. Idealne do smażonych kalmarów oraz dobrej jakości skorupiaków.

Davilla, Bodegas Valminor, 2018
Białe wino z regionu Riax Baixas. Stylem przypomina vinho verde – nic dziwnego, skoro Davilla to mieszanka trzech szczepów charakterystycznych dla „wina zielonego” z Portugalii: albarino, loureiro oraz treixadury. Aromaty świeżych cytrusów i ananasa, dużo słonych niuansów, pełne i skoncentrowane. Podręcznikowy przykład wina gastronomicznego.

Don Jacobo Gran Reserva, Bodegas Corral, 2005
Wino z najbardziej rozpoznawalnego regionu Hiszpanii – Rioja. Co ciekawe, 6 z 10 starzonych win hiszpańskich pochodzi właśnie z tego zakątka Półwyspu Iberyjskiego. Kupaż szczepów: tempranillo, garnacha, graciano, mazuelo. Piętnastoletnie wino wciąż ma w sobie dużo wigoru, aromaty ziemiste, grzybowe, pieprzne, warzywne oraz nuty charakterystyczne dla amerykańskiego dębu, które zdążyły się już nieco wygładzić. Idealny trunek do kontemplacji podczas długich, zimowych wieczorów.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej