x

Najlepsze 3 wina degustacji VARSOVINO

Kategoria: Wino    15.10.2019

15. edycja degustacji win hiszpańskich Varsovino odbyła się 24 września w Warszawie. Tego samego dnia znany sommelier David Seijas zaprezentował klasyki oraz ciekawostki z najważniejszych regionów Hiszpanii. Oto trzy wina, na które warto zwrócić uwagę.

Degustacja win hiszpańskich Varsovino. Foto: materiały prasowe.
Degustacja win hiszpańskich Varsovino. Foto: materiały prasowe.
Diez Dias de Marzo, Bodegas Vilaplana, 2018
Ostre jak brzytwa wino z Granady, z winnicy położnej na wysokości około 800-1000 m. Blend macabeo oraz lokalnego szczepu jean blanca obudzi i pobudzi, szczególnie kubki smakowe. Charakteryzuje się kruchą kwasowością, w smaku wyczuwalne są świeże cytrusy z aromatami zielonych jabłek. Idealne do smażonych kalmarów oraz dobrej jakości skorupiaków.

Davilla, Bodegas Valminor, 2018
Białe wino z regionu Riax Baixas. Stylem przypomina vinho verde – nic dziwnego, skoro Davilla to mieszanka trzech szczepów charakterystycznych dla „wina zielonego” z Portugalii: albarino, loureiro oraz treixadury. Aromaty świeżych cytrusów i ananasa, dużo słonych niuansów, pełne i skoncentrowane. Podręcznikowy przykład wina gastronomicznego.

Don Jacobo Gran Reserva, Bodegas Corral, 2005
Wino z najbardziej rozpoznawalnego regionu Hiszpanii – Rioja. Co ciekawe, 6 z 10 starzonych win hiszpańskich pochodzi właśnie z tego zakątka Półwyspu Iberyjskiego. Kupaż szczepów: tempranillo, garnacha, graciano, mazuelo. Piętnastoletnie wino wciąż ma w sobie dużo wigoru, aromaty ziemiste, grzybowe, pieprzne, warzywne oraz nuty charakterystyczne dla amerykańskiego dębu, które zdążyły się już nieco wygładzić. Idealny trunek do kontemplacji podczas długich, zimowych wieczorów.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Adam Pawłowski: Szampan od rolnika

W ostatnich dekadach uwidocznił się podział na dwa nurty w regionie Szampanii. Z jednej strony mamy powszechnie rozpoznawalne marki dużych domów szampańskich jak Moët et Chandon czy Ruinart, a z drugiej znani jedynie w wąskich gronach smakoszy, mali producenci jak Jacques Selosse, David Léclapart.

Z własnym winem do Brasserie Warszawskiej. Bez "korkowego"!

Restauracja Brasserie Warszawska wprowadza w poniedziałki akcję "Pij po swojemu". To pierwsze miejsce w Warszawie, które umożliwia gościom przyniesienie własnego wina bez dodatkowych opłat.

Święto polskiego wina

25-26 sierpnia odbędą się Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. To jedna z największych w kraju imprez winiarskich.

Spokojna rewolucja

Na początku października w historycznym regionie Lewantu w płd.-wsch. Hiszpanii kończą się zbiory. W winnicach pusto, a w winiarniach na stoły sortownicze wjeżdżają ostatnie partie winogron. Co innego dzieje się na ulicach dużych miast. Tam wrze zbuntowany tłum. Katalończycy walczą o suwerenność.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Wino na medal - konkurs Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Ruszyły zgłoszenia do trzeciej edycji konkursu "Wino na medal" organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Swoje produkty mogą zgłaszać do konkursu importerzy, dystrybutorzy i producenci wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej