x

Zwycięzcy 12. edycji Wine&Food Noble Night

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    14.10.2019

W jednym z najbardziej prestiżowych i najtrudniejszych konkursów kulinarnych w kraju największy sukces odniosły restauracje White One oraz Umami. Pozostałe wyróżnione lokale to Destylarnia, Signature oraz Isto.

Zespół restauracji Umami z nagrodą jury profesjonalnego. Zdjęcie: materiały prasowe.
Zespół restauracji Umami z nagrodą jury profesjonalnego. Zdjęcie: materiały prasowe.

Największymi zwycięzcami konkursu okazały się restauracje White ONE z Warszawy oraz UMAMI z Pyskowic. Paweł Chomentowski z restauracji White ONE głosami publiczności zdobył Grand Prix – pierwsze miejsce w obu kategoriach: przystawka oraz danie główne. Restauracja UMAMI oraz jej szefowie Mateusz Bieniek i Robert Biniasz zostali docenieni przez jury profesjonalne, a w głosowaniu publiczności ich przystawka oraz danie główne zyskały trzecią lokatę w obydwu kategoriach.
12. edycja prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night odbyła się 12 października w Warszawie. Każdy z dwunastu wybranych w ogólnopolskich eliminacjach zespołów restauracyjnych na oczach gości przygotował dwudaniowe menu, które podlegało ocenie jury oraz publiczności. Po raz pierwszy organizatorzy zaplanowali konkurs w taki sposób, aby tłem do kulinarnych zmagań i doświadczeń były ważne społecznie tematy, takie jak ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, wegetarianizm oraz nurt less waste. Hasłem przewodnim wieczoru było „Future starts now”, a ambicją organizatorów – zwrócenie uwagi gości i mediów na konieczność wdrożenia zmian, których nasza planeta potrzebuje, aby przetrwać.

 

LISTA LAUREATÓW

Nagroda jury profesjonalnego

Umami, szefowie Mateusz Bieniek i Robert Biniasz – staż w Restaurante Martin Berasategui (***Michelin) w San Sebastian.

Laureaci wyłonieni w glosowaniu publiczności

Przystawka:

1. White One, Paweł Chomentowski – staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w Gironie.

2. Signature, Wojtek Kilian – staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii.

3. Umami, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz – wejście do strefy VIP finału Bocuse d’Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie.

Danie główne:

1. White One, Paweł Chomentowski – staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w Gironie.

2. Destylarnia w Pałacu Mierzęcin, Dawid Łagowski – staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii.

3. Umami, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz – wejście do strefy VIP finału Bocuse d’Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie.

 Magazyn „Food Service” i portal Ouichef.pl były patronami medialnymi wydarzenia

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tork po raz trzeci z rzędu otrzymuje statuetkę Superbrands

Superbrands Polska po raz 16. nagrodziło najsilniejsze marki na krajowym rynku. Tork, marka firmy Essity, trzeci raz z rzędu znalazła się w gronie laureatów.

Kontrowersje wokół Kulinarnego Pucharu Polski 2022 - Kamil Tłuczek podejrzewa jury konkursu o stronniczość

Nie milkną kontrowersje wokół tegorocznego finału Kulinarnego Pucharu Polski. Dwa dni po ogłoszeniu zwycięzców, organizatorzy konkursu ponownie przeliczyli głosy jurorów i wskazali nowych laureatów. Decyzję tę kwestionuje Kamil Tłuczek, zawodnik pierwotnie sklasyfikowany na pierwszym miejscu.

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski ostatecznymi zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski

Poznaliśmy prawdziwych laureatów 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Konkursowi towarzyszyły kontrowersje związane ze sposobem naliczania punktów. Ostatecznie na szczycie podium stanął duet Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski.

Kreatywne projekty w branży gastro poszukiwane

Kreatura to ogólnopolski konkurs dla twórców, firm oraz podmiotów, które na zlecenie lub w ramach promocji własnej przeprowadziły kampanię marketingową lub uczestniczyły w jej realizacji. Konkurs skierowany jest także do przedstawicieli branży gastronomicznej, firm z sektora HoReCa oraz restauracji.

Krakowski TAG. na liście 100 najlepszych koktajlbarów na świecie

Na tydzień przed ogłoszeniem listy najlepszych koktajbarów The World’s 50 Best Bars 2022, poznaliśmy drugą pięćdziesiątkę lokali, które uplasowały się na pozycjach od 51 do 100. Wśród wyróżnionych na 97. lokacie znalazł się krakowski TAG.

Konferencja Plant-Powered Perspectives: o nadchodzących dynamicznych zmianach w branży spożywczej

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej w tej części Europy, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej