x

Zwycięzcy 12. edycji Wine&Food Noble Night

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    14.10.2019

W jednym z najbardziej prestiżowych i najtrudniejszych konkursów kulinarnych w kraju największy sukces odniosły restauracje White One oraz Umami. Pozostałe wyróżnione lokale to Destylarnia, Signature oraz Isto.

Zespół restauracji Umami z nagrodą jury profesjonalnego. Zdjęcie: materiały prasowe.
Zespół restauracji Umami z nagrodą jury profesjonalnego. Zdjęcie: materiały prasowe.

Największymi zwycięzcami konkursu okazały się restauracje White ONE z Warszawy oraz UMAMI z Pyskowic. Paweł Chomentowski z restauracji White ONE głosami publiczności zdobył Grand Prix – pierwsze miejsce w obu kategoriach: przystawka oraz danie główne. Restauracja UMAMI oraz jej szefowie Mateusz Bieniek i Robert Biniasz zostali docenieni przez jury profesjonalne, a w głosowaniu publiczności ich przystawka oraz danie główne zyskały trzecią lokatę w obydwu kategoriach.
12. edycja prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night odbyła się 12 października w Warszawie. Każdy z dwunastu wybranych w ogólnopolskich eliminacjach zespołów restauracyjnych na oczach gości przygotował dwudaniowe menu, które podlegało ocenie jury oraz publiczności. Po raz pierwszy organizatorzy zaplanowali konkurs w taki sposób, aby tłem do kulinarnych zmagań i doświadczeń były ważne społecznie tematy, takie jak ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, wegetarianizm oraz nurt less waste. Hasłem przewodnim wieczoru było „Future starts now”, a ambicją organizatorów – zwrócenie uwagi gości i mediów na konieczność wdrożenia zmian, których nasza planeta potrzebuje, aby przetrwać.

 

LISTA LAUREATÓW

Nagroda jury profesjonalnego

Umami, szefowie Mateusz Bieniek i Robert Biniasz – staż w Restaurante Martin Berasategui (***Michelin) w San Sebastian.

Laureaci wyłonieni w glosowaniu publiczności

Przystawka:

1. White One, Paweł Chomentowski – staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w Gironie.

2. Signature, Wojtek Kilian – staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii.

3. Umami, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz – wejście do strefy VIP finału Bocuse d’Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie.

Danie główne:

1. White One, Paweł Chomentowski – staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w Gironie.

2. Destylarnia w Pałacu Mierzęcin, Dawid Łagowski – staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii.

3. Umami, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz – wejście do strefy VIP finału Bocuse d’Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie.

 Magazyn „Food Service” i portal Ouichef.pl były patronami medialnymi wydarzenia

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz ambasadorami alkoholi Coca-Coli

Zza baru do pracy dla korporacji - Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz, doświadczeni eksperci barowi od lat związani z branżą gastronomiczną zostali ambasadorami alkoholi, które Coca-Cola HBC ma w swym portfolio od kilku miesięcy.

Znamy zwycięzców Kulinarnego Pucharu Polski 2018

Na najwyższym podium stanęli Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski z restauracji Salt w Hotel Copernicus. To zwycięstwo stanowi historyczną chwilę dla Kulinarnego Pucharu Polski, ponieważ po raz pierwszy laureat ubiegłorocznej edycji obronił tytuł.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry na Eurogastro

Wszechstronność to hasło przewodnie dla tegorocznej obecności Transgourmet i Selgros podczas targów EuroGastro 2019. Obie marki słyną nie tylko z wysokiej jakości oferty produktów i usług, ale także z intensywnego wspierania rozwoju branży gastronomicznej w Polsce.

KONKURS BOCUSE D'OR WRACA DO POLSKI

Po przerwie wywołanej kontrowersjami wokół ostatniej edycji, konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce.

Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2018

W sobotę, 2 czerwca, odbył się piąty z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski - "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".

Jesienna Polagra w Poznaniu

Na przełomie września i października czeka nas kolejna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO/ INVEST HOTEL, Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD oraz Kulinarnego Pucharu Polski.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej