x

Zwycięzcy 12. edycji Wine&Food Noble Night

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    14.10.2019

W jednym z najbardziej prestiżowych i najtrudniejszych konkursów kulinarnych w kraju największy sukces odniosły restauracje White One oraz Umami. Pozostałe wyróżnione lokale to Destylarnia, Signature oraz Isto.

Zespół restauracji Umami z nagrodą jury profesjonalnego. Zdjęcie: materiały prasowe.
Zespół restauracji Umami z nagrodą jury profesjonalnego. Zdjęcie: materiały prasowe.

Największymi zwycięzcami konkursu okazały się restauracje White ONE z Warszawy oraz UMAMI z Pyskowic. Paweł Chomentowski z restauracji White ONE głosami publiczności zdobył Grand Prix – pierwsze miejsce w obu kategoriach: przystawka oraz danie główne. Restauracja UMAMI oraz jej szefowie Mateusz Bieniek i Robert Biniasz zostali docenieni przez jury profesjonalne, a w głosowaniu publiczności ich przystawka oraz danie główne zyskały trzecią lokatę w obydwu kategoriach.
12. edycja prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night odbyła się 12 października w Warszawie. Każdy z dwunastu wybranych w ogólnopolskich eliminacjach zespołów restauracyjnych na oczach gości przygotował dwudaniowe menu, które podlegało ocenie jury oraz publiczności. Po raz pierwszy organizatorzy zaplanowali konkurs w taki sposób, aby tłem do kulinarnych zmagań i doświadczeń były ważne społecznie tematy, takie jak ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, wegetarianizm oraz nurt less waste. Hasłem przewodnim wieczoru było „Future starts now”, a ambicją organizatorów – zwrócenie uwagi gości i mediów na konieczność wdrożenia zmian, których nasza planeta potrzebuje, aby przetrwać.

 

LISTA LAUREATÓW

Nagroda jury profesjonalnego

Umami, szefowie Mateusz Bieniek i Robert Biniasz – staż w Restaurante Martin Berasategui (***Michelin) w San Sebastian.

Laureaci wyłonieni w glosowaniu publiczności

Przystawka:

1. White One, Paweł Chomentowski – staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w Gironie.

2. Signature, Wojtek Kilian – staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii.

3. Umami, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz – wejście do strefy VIP finału Bocuse d’Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie.

Danie główne:

1. White One, Paweł Chomentowski – staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w Gironie.

2. Destylarnia w Pałacu Mierzęcin, Dawid Łagowski – staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii.

3. Umami, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz – wejście do strefy VIP finału Bocuse d’Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie.

 Magazyn „Food Service” i portal Ouichef.pl były patronami medialnymi wydarzenia

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

Za nami Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie

Najlepsi szefowie kuchni z Południowej Polski wybrani - przedstawiamy wyniki.

POWSTANIE PIERWSZY W POLSCE INSTYTUT KULINARNY TRANSGOURMET

Sprzęt kuchenny najnowszej generacji, nowoczesne stanowiska barmańskie i baristyczne, do tego bogaty program szkoleń kulinarnych i sommelierskich oraz spotkań z kucharzami z całej Europy - tak zapowiada się pierwszy w Polsce Instytut Kulinarny Transgourmet.

Targi HoReCa Kraków za nami

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście tysięcy butelek win z całego świata - tak wyglądała 25. edycja Targów HoReCa/Gastro Food/Eno Expo, która odbyła się w dniach 15-17 listopada w Expo Kraków.

Finałowa szesnastka XVII edycji L’art de la Cuisine Martell

Już 2 marca odbędzie się kolejna, XVII edycja jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. W tym roku spośród 55 zgłoszeń jury zakwalifikowało do finału 16 drużyn reprezentujących znakomite restauracje z kraju.

Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz ambasadorami alkoholi Coca-Coli

Zza baru do pracy dla korporacji - Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz, doświadczeni eksperci barowi od lat związani z branżą gastronomiczną zostali ambasadorami alkoholi, które Coca-Cola HBC ma w swym portfolio od kilku miesięcy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej