x

Zwycięzcy II Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów

Kategoria: Wino    14.10.2019

Markus Winkler z Austrii, pracujący w butikowym alpejskim hotelu Aurelio Lech zwyciężył w drugiej edycji Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów. W konkursie startowali sommelierzy z Polski, Czech, Austrii, Litwy, Łotwy, Estonii, Cypru, Serbii, Słowacji, Rosji, Niemiec i Kazachstanu.

Zwycięzcy Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzcy Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów. Foto: materiały prasowe.
W finale Markus Winkler pokonał Kristinę Veselovą z Sankt Petersburga i Jakuba Filipka, pracującego w krakowskiej restauracji Szara Gęś. Sommelierka z Rosji zdobyła dodatkowo tytuł Mistrza Publiczności.
Kryterium udziału w Mistrzostwach był wiek poniżej 30 lat. Do konkursu, który odbył się 11-12 października w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto zgłosiła się rekordowa liczba 37 zawodników z Polski i 11 z zagranicy. Po przeprowadzeniu eliminacji dla polskich sommelierów, w półfinale uczestniczyły 24 osoby.

Na zamknięte dla obserwatorów eliminacje, a następnie półfinały składał się test z wiedzy o winie, pisemna degustacja oraz praktyczna część indywidualna. Finał, odbywający się na scenie przed publicznością, sprawdzał przede wszystkim praktyczne umiejętności młodych sommelierów. Wśród zadań znalazły się m. in. degustacja w ciemno, dobranie wina do potrawy, a także obsługa trzech stolików, przy których zasiedli jurorzy wcielając się w role klientów restauracji.
Zdaniem uczestników testy były trudne, a zadania praktyczne podchwytliwe, mające sprawdzić także opanowanie w trudniejszej sytuacji podczas obsługi klienta. Językiem obowiązującym na mistrzostwach był angielski.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: JAKUB PASTERNAK

Miłość do wina obudziła się we mnie podczas pewnego szkolenia prowadzonego przez Sławomira Chrzczonowicza. Zrozumiałem wtedy, że chcę zgłębić temat wina najmocniej jak tylko się da.

Trzecia edycja konkursu "Wino na medal" wznowiona!

Organizatorzy konkursu zapraszają do zgłaszania swoich produktów importerów, dystrybutorów i producentów wina, których etykiety są dostępne w ofercie branży HoReCa. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi podczas finału Mistrzostw Polski Sommelierów, 24 października.

Adam Pawłowski: Maraton winiarski z medalami

W pierwszym tygodniu maja br. w Londynie już po raz 15. odbył się konkurs The Decanter World Wine Awards 2018. wydarzenie niewątpliwie przebija wszystkie inne tego typu konkursy pod względem ilości win, kompetencji sędziów i skali organizacji.

Linie lotnicze będą sprzedawały niewykorzystane wino z dostawą do domu

Linie lotnicze American Airlines ogłosiły, że będą sprzedawały wino z dostawą do domu. W ten sposób chcą wykorzystać produkty, których ze względu na pandemię koronawirusa nie mogą oferować na pokładach samolotów - poinformowały amerykańskie media.

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

10 pytań do Adama Fijała

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej