x

Głąbik według krakowskich kucharzy

Kategoria: Karta - dania

W gospodarstwie rolnym JeDynie w podkrakowskiej wsi Wawrzeńczyce najlepsi szefowie kuchni z Krakowa zbierali na początku października głąbika. Prosto z pola trafił do restauracji, a zadaniem kucharzy jest zaproponowanie przepisów z głąbikiem w roli głównej.

Zbiór głąbika przez krakowskich kucharzy. Foto: materiały prasowe.
Zbiór głąbika przez krakowskich kucharzy. Foto: materiały prasowe.
Głąbik krakowski, warzywo niegdyś będące przysmakiem krakowian i aktualnie przywracane na stoły, trafił na prestiżową listę krakowskich produktów pilotażowego programu Slow Food CE, realizowanego przez Urząd Miasta Krakowa.
– Jednego zakisiłem, drugiego zapeklowałem. Moim zdaniem przypomina ogórki. Można z niego potem zrobić garnisz, zupę albo dobry dodatek do sałatki. Natomiast z tej wody, która pozostanie po kiszonym głąbiku, można przygotować szota lub ubić pianę. Głąbik ma potencjał, żeby stać wizytówką miasta – mówi Marcin Sołtys z restauracji Filipa 18.
– Głąbika nie tylko kisiłem, ale też pierwszy raz zrobiliśmy z niego gołąbki na menu degustacyjne. Obcokrajowcy byli tym przeważnie zachwyceni i pytali o to warzywo. Gdy zdradzaliśmy im szczegóły, byli naprawdę zszokowani – opowiada Łukasz Cichy z restauracji Biała Róża. – Głąbik jest specyficzny, gorzki i lekko kwaśny, to coś innego, czego nie spotkamy w innych warzywach.
Michał Cienki (Art Restauracja) także wierzy w sukces reaktywacji głąbika krakowskiego. – Myślę, że jest w tym warzywie potencjał. Jest jeszcze problem z jego znajomością, ale myślę, że po dzisiejszych zbiorach będziemy bliżej rozwiązania tych problemów.
Smakowite efekty pracy szefów kuchni poznamy na Targach HORECA®, które odbędą się 20-22 listopada w EXPO Kraków.
Uprawa głąbika w gospodarstwie rolnym JeDynie w Wawrzeńczycach trwała od czerwca 2019 r. Przedstawiciele firmy Targi w Krakowie (organizator Międzynarodowych Targów HOERCA® ) wraz z cenionymi szefami kuchni krakowskich restauracji posadzili ponad 300 sadzonek tego warzywa. Na terenie EXPO Kraków także powstała grządka, gdzie o warzywo dbali pracownicy Targów w Krakowie. Targowy i wawrzeńczycki głąbik został przebadany pod kątem wartości odżywczych i obecności metali ciężkich. Wyniki potwierdzają, że jest pozbawiony metali ciężkich, ma 54 kcal na 100 g, za to zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego: 7 g Na 100 g produktu.
W akcji biorą udział restauracje: Albertina Restaurant & Wine,  Restauracja Hotelu Copernicus, Restauracja Biała Róża, Art Restauracja, Restauracja Halicka Eatery&Bar, Bottiglieria 1881, Bistro Bene, Nota Resto by Tomasz Leśniak, Restauracja Mavericks Cracow, Filipa 18.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej