x

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu

Kategoria: Wino    17.10.2019

Już po raz szósty odbył się Festiwal Win Polskich. Imprezie zorganizowanej 7 i 8 czerwca w poznańskiej restauracji SPOT. towarzyszyła trzecia edycja konkursu "Polskie Korki".

Festiwal Win Polskich „Polskie Korki\". Foto: Magda Klimczak.
Festiwal Win Polskich „Polskie Korki\". Foto: Magda Klimczak.
Nietuzinkowe atrakcje czekały na gości festiwalu 8 czerwca. Wśród nich degustacja komentowana 30 najlepszych polskich win połączona z pięciodaniowym menu degustacyjnym, które przygotował Jakub Hamankiewicz (szef kuchni łódzkiej restauracji Affogato), a także premiera win Jantar 2017 z Winnicy Wieliczka i Riesling 2018 z Winnicy Turnau.
Festiwalowicze mieli także niebywałą okazję wzięcia udziału w rzadko spotykanych pionowych degustacjach polskich win, m. in. rieslingów Winnicy Turnau z roczników 2014-2017, Inspiry Volcano Winnicy Płochockich z roczników 2014-2017 czy kupaży z regentem w roli głównej w wykonaniu wybitnego polskiego enologa Piotra Stopczyńskiego z winnic w: Mierzęcinie, Spotkaniówce, Półtoraku, Koniuszej i Rymanowej. – Zawsze zwracaliśmy uwagę na to, aby tworzyć wartości, a nie tylko  je monetaryzować – mówił Lech Olszewski, pomysłodawca wydarzenia oraz współwłaściciel SPOT. – Zaangażowanie się w promocję polskiego winiarstwa było naturalną konsekwencją takiej postawy. Tak jak w przypadku innych działań chcieliśmy uniknąć festynowej formy i skupić się na merytoryce. Dlatego od początku, poza ogólnodostępną degustacją stolikową, organizowaliśmy degustacje komentowane, z czasem w połączeniu z jedzeniem. Jestem przekonany, że w długiej perspektywie tylko taka postawa ma sens – dodał Olszewski.

„Polskie Korki” rozdane
Festiwal poprzedziła trzecia edycja konkursu „Polskie Korki”, do którego zgłoszono rekordową liczbę aż 163 win reprezentujących ponad 50 polskich winnic. Oceniło je grono 14 dziennikarzy i sommelierów (w tym autorka tego tekstu). Po raz pierwszy w historii konkursów winiarskich w Polsce udało się osiągnąć pełny parytet w składach komisji – po siedem oceniających kobiet i mężczyzn.
Maciej Nowicki, dziennikarz magazynu „Ferment” oraz przewodniczący jednej z dwóch komisji konkursowych, zauważył stale rosnącą liczbę win z odmian vitis vinifera – rieslingów, chardonnay czy pinot noir, które zgłaszane są do konkursu.
– Reprezentanci tej ostatniej odmiany zajęli całe podium win czerwonych – mówił. – Zauważyłem, że w tym roku zgłoszono do konkursu dużą liczbę długo macerowanych win białych, czyli popularnych pomarańczowych. Z tego względu zdecydowaliśmy się na utworzenie dla nich oddzielnej kategorii – relacjonował Nowicki po zakończonym konkursie. Na podium pojawili się zarówno starzy gracze, jak i debiutanci. – Zapamiętałem pysznego Rieslinga 2018 z Winnicy Turnau, znakomicie odświeżającego musiaka z Winnicy Dworu Sanna – Johanniter 2016 czy Pinot Noir 2016 z Winnicy Płochockich, które zrobiło wrażenie chyba na każdym z członków jury. Podobnie jak w zeszłym roku, kiedy wyróżnienie w konkursie było świetnym debiutem Winnic Kojder, w tym roku aż dwa „Polskie Korki” zdobyła dolnośląska Winnica Silesian, której wina powinny pojawić się w sprzedaży na początku lipca – opowiadał Nowicki.
Nie obyło się jednak bez konstruktywnej krytyki. Podczas obradowania jurorzy zwracali uwagę na to, że winiarze często przesyłają wina zbyt młode do picia. Dla Mariusza Kapczyńskiego, redaktora naczelnego  Vinisfera.pl oraz przewodniczącego drugiej komisji konkursowej, rocznik 2018 w przypadku win czerwonych okazał się rozczarowujący. – W mojej komisji mieliśmy wina różowe, czerwone i słodkie. Rocznik 2018 okazał się pod wieloma względami rozczarowujący. O ile wina różowe jeszcze się broniły, to w przypadku win czerwonych mieliśmy sporo trudności, by wybrać te najlepsze. Sporo było przegrzanych, o wysokim alkoholu, ostrych taninach, część jeszcze niegotowa do degustacji... Obronną ręką wyszły za to wina słodkie. Tu mieliśmy dużo degustacyjnej frajdy – komentował Kapczyński.
Jurorzy konkursu zgodnie zachęcali wszystkich winiarzy do zgłaszania swoich trunków do konkursów winiarskich, bo to najlepszy sposób na weryfikację ich jakości na tle konkurencji. Poziom polskiego winiarstwa stale rośnie – tym bardziej więc warto chwalić się efektami swojej pracy.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej