x

Po włosku w warszawskim Magari

Kategoria: Miejsca    10.10.2019

Warszawski hotel Puro to najnowszy i siódmy z kolei obiekt sieci. Pozostałe znajdują się w Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu, Łodzi i Krakowie. Wszystkie miejsca wyróżnia butikowy charakter, piękny design, ale też oferta gastronomiczna.

Magari, Hotel Puro. Foto: PION Studio.
Magari, Hotel Puro. Foto: PION Studio.
Restauracje marki Puro mogą pochwalić się utytułowanymi i cenionymi w branży nazwiskami szefów, są to m.in. Sergiusz Hieronimczak czy Bartek Fabiś. Kierunek kulinarny, a także kontrolę nad jakością potraw sprawuje dyrektor kulinarny brandu Paweł Oszczyk – jeden z najważniejszych szefów kuchni w Polsce.
W warszawskim Puro znajduje się zarówno restauracja Magari, jak i koktajlbar Loreta. Oba miejsca wystartowały w kwietniu br. Szefem kuchni Magari został Mateusz Wichrowski (wcześniej Brasserie Warszawska), zaś Loreta ma dwóch barmanów liderów – Ewelinę Figiel oraz Sebastiana Osińskiego. Magari to restauracja z nowoczesną kuchnią włoską, pomieści 116 osób w środku oraz ok. 40 na tarasie. W kompozycji dań akcent stawiany jest na prostotę i szczerość. Carpaccio z sandacza (38 zł), domowe gnudi (32 zł), pierś z kaczki z duszoną czerwoną cykorią (58 zł), a także cztery pizze do wyboru (27-34 zł) to niektóre z propozycji szefa kuchni. Składniki wykorzystywane w daniach pochodzą zarówno z Polski, jak i Włoch. Magari oferuje każdego tygodnia inne menu lunchowe. W skład zestawu wchodzi przystawka oraz danie główne w cenie 29 zł. Jasne, komfortowe i przywołujące domową atomosferę wnętrze Magari zaprojektowali architekci z pracowni DeSallesFlint. Po udanym posiłku warto wpaść na autorski koktajl do znajdującego się na ostatnim piętrze baru Loreta. Jego nieduży (ok. 40 miejsc), ale okazały taras zachwyca widokiem na Pałac Kultury i Nauki. Każdy hotel Puro to przestrzeń otwarta dla wszystkich, zarówno restauracja, jak i bar nie zamykają się wyłącznie na gości hotelowych, znakomita większość z nich to warszawiacy czy turyści odwiedzający stolicę, ceniący kulturalne i towarzyskie życie miasta.

ul. Widok 9, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Fest Port Czerniakowski

Twórcy warszawskiego lokalu Bibenda - Katarzyna Majewska i Beniamin Bielecki - otworzyli kilka miesięcy temu swoje nowe miejsce - Fest Port Czerniakowski - w okolicy Portu Czerniakowskiego.

RESTAURACJA ART

Restauracja Art jako jedna z niewielu w Krakowie specjalizuje się w fine diningu i oferuje menu degustacyjne oparte na polskiej kuchni. Art ma aż dwóch szefów kuchni: Michała Cienkiego oraz Wiktora Kowalskiego. Lokal znajduje się przy ulicy Kanoniczej 15 w Krakowie.

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku

Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.

10. restauracja MAX Premium Burgers otwiera się dla gości

MAX Premium Burgers kontynuuje rozwój sieci w Polsce. Dziesiąty lokal szwedzkiej marki burgerowej ruszył 25 sierpnia w Babicach Nowych pod Warszawą.

Otorongo w Warszawie - wegetariańska kuchnia inspirowana Ameryką Południową

W centrum stolicy od grudnia 2019 r. funkcjonuje oaza dla roślinożerców - to niewielka restauracja Otorongo. Od innych wegańsko-wegetariańskich konceptów różni się tym, że większość serwowanych w niej dań nawiązuje do kuchni Ameryki Południowej.

MAX Premium Burgers w Tychach

Szwedzka sieć MAX Premium Burgers uruchamia kolejną restaurację - w Tychach. To dziewiąty lokal sieci w Polsce i drugi na Śląsku.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej