x

Po włosku w warszawskim Magari

Kategoria: Miejsca    10.10.2019

Warszawski hotel Puro to najnowszy i siódmy z kolei obiekt sieci. Pozostałe znajdują się w Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu, Łodzi i Krakowie. Wszystkie miejsca wyróżnia butikowy charakter, piękny design, ale też oferta gastronomiczna.

Magari, Hotel Puro. Foto: PION Studio.
Magari, Hotel Puro. Foto: PION Studio.
Restauracje marki Puro mogą pochwalić się utytułowanymi i cenionymi w branży nazwiskami szefów, są to m.in. Sergiusz Hieronimczak czy Bartek Fabiś. Kierunek kulinarny, a także kontrolę nad jakością potraw sprawuje dyrektor kulinarny brandu Paweł Oszczyk – jeden z najważniejszych szefów kuchni w Polsce.
W warszawskim Puro znajduje się zarówno restauracja Magari, jak i koktajlbar Loreta. Oba miejsca wystartowały w kwietniu br. Szefem kuchni Magari został Mateusz Wichrowski (wcześniej Brasserie Warszawska), zaś Loreta ma dwóch barmanów liderów – Ewelinę Figiel oraz Sebastiana Osińskiego. Magari to restauracja z nowoczesną kuchnią włoską, pomieści 116 osób w środku oraz ok. 40 na tarasie. W kompozycji dań akcent stawiany jest na prostotę i szczerość. Carpaccio z sandacza (38 zł), domowe gnudi (32 zł), pierś z kaczki z duszoną czerwoną cykorią (58 zł), a także cztery pizze do wyboru (27-34 zł) to niektóre z propozycji szefa kuchni. Składniki wykorzystywane w daniach pochodzą zarówno z Polski, jak i Włoch. Magari oferuje każdego tygodnia inne menu lunchowe. W skład zestawu wchodzi przystawka oraz danie główne w cenie 29 zł. Jasne, komfortowe i przywołujące domową atomosferę wnętrze Magari zaprojektowali architekci z pracowni DeSallesFlint. Po udanym posiłku warto wpaść na autorski koktajl do znajdującego się na ostatnim piętrze baru Loreta. Jego nieduży (ok. 40 miejsc), ale okazały taras zachwyca widokiem na Pałac Kultury i Nauki. Każdy hotel Puro to przestrzeń otwarta dla wszystkich, zarówno restauracja, jak i bar nie zamykają się wyłącznie na gości hotelowych, znakomita większość z nich to warszawiacy czy turyści odwiedzający stolicę, ceniący kulturalne i towarzyskie życie miasta.

ul. Widok 9, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Hotel Crowne Plaza Warsaw - The HUB z prestiżową nagrodą World Travel Awards

Prestiżowe nagrody hotelarskie World Travel Awards rozdane! Tytuł jest uznawany na świecie za najwyższy znak jakości w branży. Wśród laureatów znalazł się Crowne Plaza Warsaw - The HUB, który zwyciężył w kategorii Poland's Leading Conference Hotel 2022 - najlepszego konferencyjnego hotelu w Polsce.

Zamknięcie poznańskiej restauracji Autentyk Ernesta Jagodzińskiego

Po 5 latach działalności z kulinarnej mapy Poznania zniknął Autentyk, lokal Oli i Ernesta Jagodzińskich. - Idziemy realizować nasze marzenia i plany - mówią. Executive chefa restauracji można jednak wciąż odwiedzić w studiu kulinarnym Chef’s Table.

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej