x

Po włosku w warszawskim Magari

Kategoria: Miejsca    10.10.2019

Warszawski hotel Puro to najnowszy i siódmy z kolei obiekt sieci. Pozostałe znajdują się w Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu, Łodzi i Krakowie. Wszystkie miejsca wyróżnia butikowy charakter, piękny design, ale też oferta gastronomiczna.

Magari, Hotel Puro. Foto: PION Studio.
Magari, Hotel Puro. Foto: PION Studio.
Restauracje marki Puro mogą pochwalić się utytułowanymi i cenionymi w branży nazwiskami szefów, są to m.in. Sergiusz Hieronimczak czy Bartek Fabiś. Kierunek kulinarny, a także kontrolę nad jakością potraw sprawuje dyrektor kulinarny brandu Paweł Oszczyk – jeden z najważniejszych szefów kuchni w Polsce.
W warszawskim Puro znajduje się zarówno restauracja Magari, jak i koktajlbar Loreta. Oba miejsca wystartowały w kwietniu br. Szefem kuchni Magari został Mateusz Wichrowski (wcześniej Brasserie Warszawska), zaś Loreta ma dwóch barmanów liderów – Ewelinę Figiel oraz Sebastiana Osińskiego. Magari to restauracja z nowoczesną kuchnią włoską, pomieści 116 osób w środku oraz ok. 40 na tarasie. W kompozycji dań akcent stawiany jest na prostotę i szczerość. Carpaccio z sandacza (38 zł), domowe gnudi (32 zł), pierś z kaczki z duszoną czerwoną cykorią (58 zł), a także cztery pizze do wyboru (27-34 zł) to niektóre z propozycji szefa kuchni. Składniki wykorzystywane w daniach pochodzą zarówno z Polski, jak i Włoch. Magari oferuje każdego tygodnia inne menu lunchowe. W skład zestawu wchodzi przystawka oraz danie główne w cenie 29 zł. Jasne, komfortowe i przywołujące domową atomosferę wnętrze Magari zaprojektowali architekci z pracowni DeSallesFlint. Po udanym posiłku warto wpaść na autorski koktajl do znajdującego się na ostatnim piętrze baru Loreta. Jego nieduży (ok. 40 miejsc), ale okazały taras zachwyca widokiem na Pałac Kultury i Nauki. Każdy hotel Puro to przestrzeń otwarta dla wszystkich, zarówno restauracja, jak i bar nie zamykają się wyłącznie na gości hotelowych, znakomita większość z nich to warszawiacy czy turyści odwiedzający stolicę, ceniący kulturalne i towarzyskie życie miasta.

ul. Widok 9, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

La Papaya - wegański Meksyk w Poznaniu

Kiedyś na poznańskich Jeżycach panował niezły zamęt. Dziś miejscowi śmieją się, że w dzielnicy łatwiej dostać hummus niż "w mordę". I to właśnie tu, w środku pandemii, otworzyła się La Papaya. Czy mieszkańcy Pyrlandii są gotowi na chili sin carne? O tym rozmawiamy z założycielami restauracji.

Warszawski SEN powraca - w wersji azjatyckiej. Autorem menu Alon Than!

Po kilku miesiącach przerwy warszawska restauracja SEN wraca w nowej, azjatyckiej odsłonie. Menu skomponował Alon Than, zdobywca pierwszego miejsca na World Sushi Cup Japan w 2015 roku. W karcie - autorska kuchnia łącząca styl japoński ze światowym trendem fusion.

Grecka Restauracja Mykonos - pierwszy lokal w Browarach Warszawskich

Greckie przysmaki w centrum warszawskiej Woli serwuje doświadczony szef kuchni Theodoros Vogdanos, odpowiedzialny za sukces takich restauracji jak El Greco i Paros.

Fork Restaurant w Warszawie - polska kuchnia z międzynarodowym akcentem

Fork Restaurant to drugi autorski lokal znanego szefa kuchni Roberta Sowy. Działa od października ub.r. przy ul. Wspólnej, zaledwie dwie przecznice od pierwszego konceptu - N31 przy Nowogrodzkiej, który w ciągu trzech lat działalności doczekał się tytułu Najlepszej Restauracji w Polsce 2017.

Wietnamski Tran Tran w Warszawie

Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.

Nowe restauracje Sphinx - w Krośnie, Bielsku-Białej i Częstochowie

Sieć Sphinx oferuje wybór dań inspirowanych bliskowschodnimi smakami, w tym popularną shoarmę czy mięsa i ryby z grilla. Wielbiciele lżejszych dań znajdą w karcie dania typu fit i bezmięsne. Teraz można ich skosztować w nowych lokalach w Krośnie, Bielsku-Białej i Częstochowie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej