x

Fork Restaurant w Warszawie - polska kuchnia z międzynarodowym akcentem

Kategoria: Miejsca

Fork Restaurant to drugi autorski lokal znanego szefa kuchni Roberta Sowy. Działa od października ub.r. przy ul. Wspólnej, zaledwie dwie przecznice od pierwszego konceptu - N31 przy Nowogrodzkiej, który w ciągu trzech lat działalności doczekał się tytułu Najlepszej Restauracji w Polsce 2017.

Fork Restaurant. Foto: materiały prasowe.
Fork Restaurant. Foto: materiały prasowe.
Goście mają czasami trudności z dostępnością i rezerwacją miejsc, stąd decyzja Roberta Sowy, by uruchomić restauracyjną „siostrę” w pobliżu. Świetna lokalizacja w centrum miasta w zabytkowej kamienicy oraz duże trzyskrzydłowe witryny to doskonała wizytówka Fork Restaurant. Za wizję wnętrza odpowiada zespół JMW Architekci. Zaprojektowali przestrzeń z myślą o kameralnych spotkaniach i większych wydarzeniach. W głównej sali na 35 miejsc mieści się stylowy bar, wydzielono tu także nastrojowy zakątek dla 8 osób, w którym przez szybę można podglądać pracę kucharzy. Na tyłach lokalu znajduje się sala przeznaczona na spotkania branżowe i okolicznościowe – spodoba się wielbicielom dobrej jakości alkoholi i cygar. Na poziomie piwnicy umiejscowiono jeszcze wine bar.
Elegancki wystrój utrzymany jest w klimacie znanym z siostrzanej restauracji N31. Tu również królują dyskretne szarości i biele oraz drewno. Całość jest spójna z koncepcją Fork Restaurant jako lokalu dla wymagających klientów. Szefem kuchni jest Łukasz Kubow, który wcześniej pracował w takich stołecznych restauracjach jak Z57 na Saskiej Kępie, Porto Praga, Mokotów Bistro, Informal Kitchen i Manoush. Nadzoruje go Robert Sowa. Obaj postawili na podawaną w oryginalny sposób kuchnię polską z międzynarodowymi akcentami. Ceny przystawek wahają się od 31 do 49 zł, dań głównych – od 41 do 99 zł, a deserów od 18 do 25 zł.
Spośród przekąsek warto się skusić na szparagi z jajkiem poche, serem korycińskim, majonezem truflowym i oliwą z dzikim czosnkiem (31 zł) oraz pierożki z gęsiną, prawdziwkami, konfiturą z pomidorów i serem korycińskim (35 zł). Popisowe dania główne to m.in. schabowy z kością ze świni złotnickiej podany z purée ziemniaczanym, mizerią i młodą kapustą z boczkiem (49 zł), polik wołowy z sosem porto, wiśniami, szparagami i gołąbkiem z kaszą gryczaną (58 zł) oraz śródziemnomorska ryba kulbin z pieca serwowana z cytrusami, czarną soczewicą i cukinią (65 zł). Jeśli ktoś chce skosztować większego wyboru potraw, może zdecydować się na menu degustacyjne w cenie 200 zł. Menu lunchowe serwowane w godz. 12:00-16:00 kosztuje 29 zł za trzy dania. W sierpniu przykładowo można było zjeść w zestawie: chłodnik z marchewki, pomarańczy i fenkułu z imbirem, koftę z indyka z salsą pomidorową, kuskusem i papryką oraz sałatkę owocową z kremem mascarpone. Wybór win jest spory: 9 musujących, 22 białe, 32 czerwone, jedno różowe i 2 deserowe, m.in. z Polski, Mołdawii, Węgier, Włoch, Niemiec, Francji, Hiszpanii i Argentyny. Oprócz win w ofercie są polskie nalewki, wódka, whisky, tequila, gin, rum, koniaki, aperitify i digestify oraz piwo.

ul. Wspólna 35, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej