Składniki farszu:
mięso białej ryby, my użyliśmy sandacza,
cebula biała (drobna kostka),
marchew starta na grubych oczkach,
świeże chili, drobno posiekane,
kawałek bułki namoczonej w wodzie
Ciasto na kartacze:
tak jak na babę ziemniaczaną, tyle że bez alg i czosnku.
Okrasa:
cebula (średnia kostka),
masło,
miód.
Sposób przygotowania:
Mięso ryby mielimy drobno i mieszamy z pozostałymi składnikami farszu, ma być wyraźnie pikantny. Z ciasta formujemy placek tak jak na pierogi i układamy na dłoni, nakładamy farsz i formujemy ciasto na kształt cygara. Uformowane kartacze wkładamy do gotującej się wody, zmniejszamy gaz i gotujemy około 15 minut. Podajemy na ciepło z okrasą, surówką z kapusty i kwaśną śmietaną. Genialnie smakują na drugi dzień pokrojone na plastry i odsmażone na maśle.
Autor: Bartosz Lisek
Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.