x

Kartacze z pikantnym sandaczem

Kategoria: Karta - dania    09.10.2019

Kartacze z pikantnym sandaczem według autorskiego przepisu Bartosza Liska. "Na pewno nie byliśmy pierwsi, którzy nadziali kartacze innym farszem niż mięsny, ale kiedy już to robimy, sami zjadamy pierwszych 50 porcji" - mówi szyper kuchni Lokalu Na Rybę.

Kartacze z pikantnym sandaczem. Foto: Michał Radwański.
Kartacze z pikantnym sandaczem. Foto: Michał Radwański.
Składniki farszu:
mięso białej ryby, my użyliśmy sandacza,
cebula biała (drobna kostka),
marchew starta na grubych oczkach,
świeże chili, drobno posiekane,
kawałek bułki namoczonej w wodzie

Ciasto na kartacze:
tak jak na babę ziemniaczaną, tyle że bez alg i czosnku.

Okrasa:
cebula (średnia kostka),
masło,
miód.

Sposób przygotowania:
Mięso ryby mielimy drobno i mieszamy z pozostałymi składnikami farszu, ma być wyraźnie pikantny. Z ciasta formujemy placek tak jak na pierogi i układamy na dłoni, nakładamy farsz i formujemy ciasto na kształt cygara. Uformowane kartacze wkładamy do gotującej się wody, zmniejszamy gaz i gotujemy około 15 minut. Podajemy na ciepło z okrasą, surówką z kapusty i kwaśną śmietaną. Genialnie smakują na drugi dzień pokrojone na plastry i odsmażone na maśle.

Autor: Bartosz Lisek

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pstrąg niejedno ma imię

Serwujmy pstrągi, bo są zdrowe, smaczne i z powodzeniem hodowane w Polsce. Bierzmy przykład z Japończyków, Skandynawów i Australijczyków, którzy tradycyjnie spożywają dużo lokalnych ryb i należą do społeczeństw, które żyją najdłużej!

Truskawki, cukinia i pomidory według Matteo Brunettiego

Jak twórczo wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Matteo Brunetti, ambasador włoskiej kuchni w Polsce, zdradza kilka trików i swoich ulubionych receptur na proste w przygotowaniu potrawy z pomidorów, cukinii i truskawek.

Kaczka przydymiona z purée z selera

Kaczka przydymiona podawana z purée z selera z dodatkiem orzecha laskowego oraz sosem na bazie pomarańczy według przepisu z gdyńskiej restauracji Malika.

CZARNE ZŁOTO

Kawior - ikra ryb, niekiedy nazwą tą opisuje się też jaja ślimaków. Kawior spożywany był już w czasach starożytnych. Kiedyś był posiłkiem biednych, aktualnie to jeden z najdroższych produktów spożywczych. W czym tkwi tajemnica jego smaku?

Zdrowe i zapomniane. Te mięsa warto znać

Perliczka była mięsem arystokratów, gęsina daniem dla mas, a strusina pojawiła się na rynku niedawno jako kulinarna nowinka. Co je łączy? Stale rosnąca popularność, zawartość witamin, składników odżywczych i mikroelementów oraz prostota w przygotowaniu.

MAKRO Polska z barokową strefą historyczną na gali Gault&Millau

Podczas uroczystej gali Gault&Millau, która odbyła się 27 listopada we Wrocławiu, wyłoniono najlepszych szefów kuchni w Polsce w 5 kategoriach. Partnerem gali była sieć hurtowni MAKRO Polska, która przygotowała ekspozycję inspirowaną barokiem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej