x

Kartacze z pikantnym sandaczem

Kategoria: Karta - dania

Kartacze z pikantnym sandaczem według autorskiego przepisu Bartosza Liska. "Na pewno nie byliśmy pierwsi, którzy nadziali kartacze innym farszem niż mięsny, ale kiedy już to robimy, sami zjadamy pierwszych 50 porcji" - mówi szyper kuchni Lokalu Na Rybę.

Kartacze z pikantnym sandaczem. Foto: Michał Radwański.
Kartacze z pikantnym sandaczem. Foto: Michał Radwański.
Składniki farszu:
mięso białej ryby, my użyliśmy sandacza,
cebula biała (drobna kostka),
marchew starta na grubych oczkach,
świeże chili, drobno posiekane,
kawałek bułki namoczonej w wodzie

Ciasto na kartacze:
tak jak na babę ziemniaczaną, tyle że bez alg i czosnku.

Okrasa:
cebula (średnia kostka),
masło,
miód.

Sposób przygotowania:
Mięso ryby mielimy drobno i mieszamy z pozostałymi składnikami farszu, ma być wyraźnie pikantny. Z ciasta formujemy placek tak jak na pierogi i układamy na dłoni, nakładamy farsz i formujemy ciasto na kształt cygara. Uformowane kartacze wkładamy do gotującej się wody, zmniejszamy gaz i gotujemy około 15 minut. Podajemy na ciepło z okrasą, surówką z kapusty i kwaśną śmietaną. Genialnie smakują na drugi dzień pokrojone na plastry i odsmażone na maśle.

Autor: Bartosz Lisek

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej