x

Śledź smażony na babie

Kategoria: Karta - dania

Śledź smażony na babie według autorskiego przepisu Bartosza Liska. Jak sam mówi: "Między innymi tak dba się o siebie w swojej restauracji. W tym daniu jest wszystko, co kocham: smażony śledź, kwaśna śmietana i baba ziemniaczana".

Śledź smażony na babie. Foto: Michał Radwański.
Śledź smażony na babie. Foto: Michał Radwański.
Składniki:
tuszka śledzia bałtyckiego, osolona i doprawiona pieprzem, mąka pszenna lub ryżowa do oprószenia ryby, olej rzepakowy do smażenia, kwaśna śmietana

Baba ziemniaczana:
1 kg ziemniaków wysokoskrobiowych,
1 średnia żółta cebula,
1 całe jajko,
100 g wędzonych kalmarów pokrojonych w drobną kostkę (imitacja skwarek),
2 czubate łyżki mąki pszennej,
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
drobno zmielone płaty nori zamiast majeranku, też do smaku,
2-3 rozgniecione ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj z cebulą na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Ze startych ziemniaków odlej wodę, zachowując osadzoną na dnie skrobię. Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka, algi i przyprawy. Wymieszaj i dodaj skwarki z kalmarów. Przełóż babkę do dużej blachy nasmarowanej tłuszczem. Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
Śledzia oprósz mąką i smaż na dobrze nagrzanym oleju rzepakowym aż się ozłoci. Ułóż na podgrzanej pajdzie baby ziemniaczanej, oblanej kwaśną śmietaną.

Autor: Bartosz Lisek

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej