x

Roślinna rewolucja w Polsce

Kategoria: Twój biznes - wiedza    07.10.2019

Już ponad milion osób w Polsce jest na diecie wegetariańskiej - donosi Pyszne.pl. Trend odchodzenia od diety mięsnej przybiera na sile, co widać zarówno w menu restauracji, jak i na półkach sklepowych.

Falafel i hummus są często wybieranymi daniami kuchni roślinnej. Foto: materiały prasowe.
Falafel i hummus są często wybieranymi daniami kuchni roślinnej. Foto: materiały prasowe.
Według Raportu Food Trendów Pyszne.pl w Polsce jest już ponad milion wegetarian w wieku od 18 do 65 lat*. Przewidywania mówią o tym, że do roku 2040 tylko 40% globalnej populacji będzie jadło standardowe mięso**.

Wegetarianizm jako światowy trend obejmuje wpływem coraz więcej społeczeństw, w których diecie tradycyjnie dominowało mięso. Ludzie na całym świecie coraz częściej podejmują świadomą decyzję o rezygnacji z produktów odzwierzęcych. Jest to związane z wyznawaną ideologią, troską o zdrowie lub ekologię. Także na talerze Polaków coraz obficiej trafiają burgery w wersji wege, falafel, humus, a nawet wegańskie sushi.

Według danych serwisu Pyszne.pl najpopularniejszymi daniami wegetariańskimi zamawianymi z dowozem są:
– pizza margherita,
– indyjskie paneer butter masala,
– roladki z bakłażana.

Pojawia się również zapotrzebowanie na wegetariańskie odpowiedniki tradycyjnych dań kuchni polskiej. Dużym powodzeniem cieszą się bezmięsne wersje żurku, bigosu, pierogów, gołąbków, a nawet schabowego.

Polska na czele wegerewolucji?

W 2017 roku portal  Happycow.com umieścił Warszawę na 3 miejscu światowego rankingu miast przyjaznych weganom. Stolica Polski znalazła się wówczas w zestawieniu tuż za Berlinem i Los Angeles, wyprzedzając takie zróżnicowane etnicznie metropolie jak Nowy Jork czy Londyn. Z dzisiejszej perspektywy dziwi to już zdecydowanie mniej. Trend wege stał się częścią naszego codziennego życia. Dlatego w tym roku serwis Pyszne.pl uczynił wegetarianizm jednym z głównych tematów swojego tegorocznego Raportu Food Trendów. Wynika z niego, że diety wegetariańskiej przestrzega ponad milion Polaków w przedziale wiekowym 18-65, a jej wypróbowanie w przyszłości rozważają kolejne 2 miliony. Wiele osób zdecydowało się na zmianę przyzwyczajeń stosunkowo niedawno – 50% wegetarian stosuje tę dietę krócej niż rok. Nie brak jednak także długodystansowców, którzy funkcjonują bez mięsa od 10 lat i dłużej. Weganizm wprowadziło do swojego życia ponad 250 tysięcy osób, a w przyszłości chciałoby go spróbować ponad milion z nas. Ale nie tylko wegetarianie i weganie odpowiadają za zwiększone zainteresowanie falafelem. Coraz więcej Polaków zostaje fleksitarianami, świadomie ograniczając mięso w diecie, na przykład rezerwując je tylko na specjalne okazje towarzyskie.

Mięso – jeść czy nie?

Argumentów za wypróbowaniem diety wegetariańskiej jest wiele i względy ideologiczne odgrywają w społeczeństwie mniejszą rolę niż można by się spodziewać. Raport Food Trendów Pyszne.pl wskazuje, że skłania nas do tego przede wszystkim niezadowolenie z dostępnego w sklepach mięsa – co do jego jakości ma wątpliwości aż 54% respondentów. Niektórych do eksperymentów zachęca coraz lepsza dostępność zamienników mięsa (36%) i bogata oferta dla wegetarian w restauracjach (33%). Wegetarianizm postrzegany jest również jako sposób na schudnięcie – na taki efekt liczy 31% osób rozważających zmianę nawyków żywieniowych. Tylko 30% potencjalnych wegetarian motywują względy ideologiczne.

Pyszne.pl sprawdziło również, co powstrzymuje Polaków przed przejściem na dietę wegetariańską. 41% respondentów wskazało na silne przyzwyczajenia dietetyczne, a 51% wręcz nie wyobraża sobie zrezygnować z mięsa.

*O ile nie wskazano inaczej, wszystkie dane pochodzą z Raportu Food Trendów Pyszne.pl.  Badanie zostało zrealizowane w 2019 roku na reprezentatywnej grupie 800 Polaków w wieku 18-65 lat.
** Źródło: Opracowanie A. T. Kearney

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Śniadania - jak przygotować poranne menu?

Śniadania w restauracjach, barach i kawiarniach stają się coraz popularniejszym sposobem rozszerzenia menu lokalu. Poranna oferta dań może być źródłem dodatkowego przychodu, a nawet reklamy miejsca. Pod warunkiem że odpowiednio przygotujemy wszystkie jej elementy.

Najpopularniejsze dania na wynos

Chociaż asortyment potraw na wynos poszerza się właściwie z dnia na dzień, Polacy od lat najchętniej sięgają po pizzę, burgery i dania domowe. Ta wielka trójca pozostaje niezmienna. Co ciekawe, podobnie jest w innych krajach Europy.

Rekordy Uber Eats - podsumowanie z okazji czwartego roku działalności w Polsce

44 miasta i ponad 40 mln kilometrów, by dostarczyć ulubione posiłki - Uber Eats podsumował czwarty rok swej działalności w Polsce. Choć upłynął on na przystosowywaniu się do nowej rzeczywistości, coś pozostało bez zmian - cheeseburger jest wciąż najchętniej zamawianą potrawą przez Polaków.

O sukcesie decyduje wiedza

Pod koniec października br. w Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie ruszają studia podyplomowe na kierunku HoReCa Menedżer. Rozmawiamy z mgr. Adrianem Łukaszewiczem, opiekunem merytorycznym studiów, o tym, dlaczego warto zainwestować w edukację kadry zarządzającej placówek gastronomicznych.

NAJCZĘŚCIEJ POMIJANE CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA FOOD COST

W każdym przedsiębiorstwie gastronomicznym najistotniejszym czynnikiem determinującym to, czy osiągniemy sukces, czy nie, jest rzetelna wiedza. Brak aktualnych danych nt. poszczególnych obszarów naszej działalności może wpływać negatywnie na osiągany wynik finansowy i sferę zarządzania personelem.

UPADŁOŚĆ MAŁEGO PRZEDSIĘBIORCY

Nietrudno wyobrazić sobie sytuację, w której właściciel małego przedsiębiorstwa zmuszony jest zakończyć swoją działalność. Przyczyn podjęcia takiej decyzji może być wiele. Co zrobić w tej sytuacji? Czy ogłoszenie upadłości będzie dobrym wyjściem i jak to zrobić?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej