x

"The Turkish Cookbook" Musy Daǧdevirena

Kategoria: Lifestyle - książki

Kuchnia turecka kojarzy wam się głównie z kebabem? Ma tymczasem znacznie więcej do zaoferowania - w Turcji będącej kolebką jednej z najstarszych kultur kulinarnych świata pracuje mnóstwo młodych kucharzy, którzy w ciekawy sposób podchodzą do tradycji.

Książka \"The Turkish Cookbook" Musy Daǧdevirena. Foto: materiały prasowe.
Książka \"The Turkish Cookbook" Musy Daǧdevirena. Foto: materiały prasowe.
Jeśli chcecie lepiej poznać turecką kuchnię, zajrzyjcie do „The Turkish Cookbook” Musy Dağdevirena. Autor, znany także z serii „Chef’s Table” Netflixa, wie o niej naprawdę dużo, bo od ponad 25 lat prowadzi restaurację Çiya w Istambule, w której prezentuje kulinarną kulturę Turcji w szerokim spektrum. Wśród 550 receptur są pomysły na aromatyczne grillowane mięsa i gulasze, sałatki, dipy, pilawy oraz słodkie wypieki. Część tych dań jest popularna na całym świecie, np. pistacjowa baklava, jagnięca kofta, chałwa tahini. Ale znajdziecie tu też przepisy na mniej znane, typowo regionalne potrawy, np. lakerdę z marynowanego bonito, borek z dynią, suszone makrele, nadziewane karczochy czy perliczkę faszerowaną bakłażanem. Publikacja znakomicie obrazuje różnorodność tureckiego jedzenia oraz europejskie i azjatyckie dziedzictwo tej kultury, a merytoryczne wprowadzenie świetnie przedstawia kulinarną historię kraju. Książka wydana przez Phaidon, jak większość pozycji tego wydawnictwa, ilustrowana jest pięknymi zdjęciami i grafikami, które pozwalają nam przenieść się w najbardziej klimatyczne zakątki Turcji.

„The Turkish Cookbook”, Musa Daǧdeviren, wyd. Phaidon, 2019

Recenzja ukazała się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej