x

"The Turkish Cookbook" Musy Daǧdevirena

Kategoria: Lifestyle - książki    04.10.2019

Kuchnia turecka kojarzy wam się głównie z kebabem? Ma tymczasem znacznie więcej do zaoferowania - w Turcji będącej kolebką jednej z najstarszych kultur kulinarnych świata pracuje mnóstwo młodych kucharzy, którzy w ciekawy sposób podchodzą do tradycji.

Książka \"The Turkish Cookbook" Musy Daǧdevirena. Foto: materiały prasowe.
Książka \"The Turkish Cookbook" Musy Daǧdevirena. Foto: materiały prasowe.
Jeśli chcecie lepiej poznać turecką kuchnię, zajrzyjcie do „The Turkish Cookbook” Musy Dağdevirena. Autor, znany także z serii „Chef’s Table” Netflixa, wie o niej naprawdę dużo, bo od ponad 25 lat prowadzi restaurację Çiya w Istambule, w której prezentuje kulinarną kulturę Turcji w szerokim spektrum. Wśród 550 receptur są pomysły na aromatyczne grillowane mięsa i gulasze, sałatki, dipy, pilawy oraz słodkie wypieki. Część tych dań jest popularna na całym świecie, np. pistacjowa baklava, jagnięca kofta, chałwa tahini. Ale znajdziecie tu też przepisy na mniej znane, typowo regionalne potrawy, np. lakerdę z marynowanego bonito, borek z dynią, suszone makrele, nadziewane karczochy czy perliczkę faszerowaną bakłażanem. Publikacja znakomicie obrazuje różnorodność tureckiego jedzenia oraz europejskie i azjatyckie dziedzictwo tej kultury, a merytoryczne wprowadzenie świetnie przedstawia kulinarną historię kraju. Książka wydana przez Phaidon, jak większość pozycji tego wydawnictwa, ilustrowana jest pięknymi zdjęciami i grafikami, które pozwalają nam przenieść się w najbardziej klimatyczne zakątki Turcji.

„The Turkish Cookbook”, Musa Daǧdeviren, wyd. Phaidon, 2019

Recenzja ukazała się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej