x

"The Turkish Cookbook" Musy Daǧdevirena

Kategoria: Lifestyle - książki    04.10.2019

Kuchnia turecka kojarzy wam się głównie z kebabem? Ma tymczasem znacznie więcej do zaoferowania - w Turcji będącej kolebką jednej z najstarszych kultur kulinarnych świata pracuje mnóstwo młodych kucharzy, którzy w ciekawy sposób podchodzą do tradycji.

Książka \"The Turkish Cookbook" Musy Daǧdevirena. Foto: materiały prasowe.
Książka \"The Turkish Cookbook" Musy Daǧdevirena. Foto: materiały prasowe.
Jeśli chcecie lepiej poznać turecką kuchnię, zajrzyjcie do „The Turkish Cookbook” Musy Dağdevirena. Autor, znany także z serii „Chef’s Table” Netflixa, wie o niej naprawdę dużo, bo od ponad 25 lat prowadzi restaurację Çiya w Istambule, w której prezentuje kulinarną kulturę Turcji w szerokim spektrum. Wśród 550 receptur są pomysły na aromatyczne grillowane mięsa i gulasze, sałatki, dipy, pilawy oraz słodkie wypieki. Część tych dań jest popularna na całym świecie, np. pistacjowa baklava, jagnięca kofta, chałwa tahini. Ale znajdziecie tu też przepisy na mniej znane, typowo regionalne potrawy, np. lakerdę z marynowanego bonito, borek z dynią, suszone makrele, nadziewane karczochy czy perliczkę faszerowaną bakłażanem. Publikacja znakomicie obrazuje różnorodność tureckiego jedzenia oraz europejskie i azjatyckie dziedzictwo tej kultury, a merytoryczne wprowadzenie świetnie przedstawia kulinarną historię kraju. Książka wydana przez Phaidon, jak większość pozycji tego wydawnictwa, ilustrowana jest pięknymi zdjęciami i grafikami, które pozwalają nam przenieść się w najbardziej klimatyczne zakątki Turcji.

„The Turkish Cookbook”, Musa Daǧdeviren, wyd. Phaidon, 2019

Recenzja ukazała się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Mamucie przysmaki" Violi Grzelki

Rzadko polecamy tu publikacje autorstwa osób niezwiązanych profesjonalnie z gastronomią. Ale bardzo lubimy robić wyjątki!

Moc świeżości

Cytrusy - wydawałoby się, że ich zastosowanie jest oczywiste. Jednak nawet szefowie kuchni nie zdają sobie sprawy, w jak wielu daniach można je wykorzystywać. Grejpfruty, pomelo, yuzu, bergamotka czy mandarynka to tylko kilka przykładów wysokiej jakości owoców cytrusowych dostępnych w Polsce.

CAŁY ŚWIAT NA ŚRÓDCE

Jak głosi tytuł, to atlas, ale zamiast map są w nim autentyczne zdjęcia z podróży, przepisy, zapiski i wspomnienia (także te publikowane wcześniej w Facebooku). Jak mówią autorzy, to książka bez podziałów, w której "chcieli trochę popłynąć" i pokazać swoje przygody.

Akcja: Czytaj PL

Niemal 150 restauracji i kawiarni w całej Polsce dołącza do Czytaj PL - jednej z największych na świecie akcji promujących czytelnictwo. Podczas wizyty w restauracji goście wraz z menu otrzymają kody do ściągnięcia e-booków. W oczekiwaniu na posiłek będą mogli przejrzeć dostępne książki, poznać wybr

Podróż przez smaki

To kolejny przypadek książki kulinarnej, która jednocześnie jest przewodnikiem po miejscach i smakach.

"Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewando

Fania Lewando zdecydowanie wyprzedzała swoją epokę. Polska kucharka żydowskiego pochodzenia w latach 1988-1941 otworzyła w Wilnie pierwszą w Polsce koszerną restaurację wegetariańską.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej