„The Garden Chef”, red. Victoria Clarke, wyd. Phaidon, 2019
Recenzja ukazała się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.
Z pola na stół - to filozofia od pewnego czasu zdobywająca serca kucharzy i konsumentów. Co się za nią kryje?
„The Garden Chef”, red. Victoria Clarke, wyd. Phaidon, 2019
Recenzja ukazała się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.
Laura Osęka po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała swoją drugą książkę kulinarną - "Formę obfitości".
Z okazji 10-lecia działalności poznańskiej restauracji A Nóż Widelec, jej właściciel, a zarazem szef kuchni Michał Kuter wydał jubileuszową książkę kucharską.
Znajdziecie w niej m.in. przepisy na: surowe tacos, chleb esseński czy spód do pizzy z pestek słonecznika, sałatkę ze skiełkowanego żyta, gazpacho, tabouleh, guacamole czy sernik z nerkowców bez pieczenia. Autorzy skomponowali też gotowe menu z podziałem na dni.
Z początkiem grudnia ruszyła kampania "Ratuj jedzenie, które dla innych jest marzeniem" Federacji Polskich Banków Żywności.
To właśnie jest "Boska kuchnia", świetne źródło inspiracji i kopalnia pomysłów dla tych, którzy działają w gastronomii lub dopiero zamierzają stawiać w niej pierwsze kroki. Przepisy stanowią tylko pretekst do zarażania pasją, pomysłami, opowiadania historii i i przekazywania systemu wartości.
Rzadko polecamy tu publikacje autorstwa osób niezwiązanych profesjonalnie z gastronomią. Ale bardzo lubimy robić wyjątki!