„The Garden Chef”, red. Victoria Clarke, wyd. Phaidon, 2019
Recenzja ukazała się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.
Z pola na stół - to filozofia od pewnego czasu zdobywająca serca kucharzy i konsumentów. Co się za nią kryje?
„The Garden Chef”, red. Victoria Clarke, wyd. Phaidon, 2019
Recenzja ukazała się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.
To kolejny przypadek książki kulinarnej, która jednocześnie jest przewodnikiem po miejscach i smakach.
Ukazała się pierwsza polska edycja "Tout Robuchon" jednego z najlepszych francuskich kucharzy Joëla Robuchona. Zawiera ponad 800 przepisów. To dzieło, które z pewnością na długo zagości w waszej kuchni.
Wybitny fotograf David LaChapelle jest autorem zdjęć do kalendarza Lavazza na 2020 rok. Sednem tego artystycznego projektu jest przyszłość naszej planety. Marka potwierdza tym samym swe zainteresowanie sztuką oraz wrażliwość na kwestie zrównoważonego rozwoju i działań w obronie Ziemi.
Jeśli można mówić o czymś takim jak kultowe audycje kulinarne, to z pewnością zalicza się do nich "Droga przez Mąkę" Łukasza Modelskiego w radiowej Dwójce. W programie emitowanym od 7 lat w niemal każdą niedzielę goście opowiadają prowadzącemu o kulinarnej kulturze w różnych kontekstach.
Z okazji roku Moniuszkowskiego restauratorka Agnieszka Kręglicka oraz muzykolog Marcin Gmys we współpracy z Teatrem Wielkim - Operą Narodową napisali rzecz o tym, co jadał Moniuszko, przy okazji przybliżając jego życie, twórczość i realia XIX w.
Do niedawna nikt nie przypuszczał, że największe sławy światowej kuchni opuszczą na chwilę gwiazdkowe restauracje i połączą siły, żeby gotować z odpadków.Bottura, Ducasse, Roca, Alleno, Atala - co oprócz ugruntowanej pozycji w świecie wysokiej gastronomii łączy te nazwiska (i jeszcze kilka innych)?