x

Wielkie grillowanie

Kategoria: Twój biznes - oferta

Na zewnątrz robi się coraz ładniej i coraz cieplej. Chętniej wychodzimy z domu, częściej spotykamy się ze znajomymi w plenerze. Na mapy miast powracają ogródki restauracyjne, foodtrucki oraz sezonowe bary. Rozpoczyna się też sezon piknikowo-grillowy.

Foto: shutterstock.com.
Foto: shutterstock.com.
Grill przeważnie kojarzy się ze spotkaniami rodzinnymi, na działce albo nad jeziorem. Z grilla podaje się kiełbaski i karkówkę. Czasem, szczególnie jak w gronie znajomych czy rodziny trafi się ktoś na diecie wegetariańskiej albo wegańskiej, warzywa: paprykę, cukinię, pieczarki. Tymczasem grill może być świetnym uzupełnieniem ogródków restauracyjnych – każdy, kto odwiedził którykolwiek śródziemnomorski kraj, musiał wcześniej lub później trafić na miejsca, w których serwowane są świeże owoce morza prosto z grilla. W Lizbonie restauracyjki z taką ofertą wystawiają często grille na chodniki przed budynkami, w których są zlokalizowane. Do tego grill to też świetny pomysł na cateringi firmowe – firmy coraz częściej, szczególnie w nadchodzącym ciepłym sezonie, decydują się na wszelkiego typu imprezy okolicznościowe i integracyjne na świeżym powietrzu, a stojące z boku stanowisko grillowe może być bardzo atrakcyjnym elementem takiego spotkania. Grill to też ogromne pole do popisu, daje wielkie możliwości tworzenia nowych smaków i kreatywnych dań.

Wieprzowina
Grill kojarzy się przede wszystkim z wieprzowiną, a w szczególności z karkówką. Wieprzowinę oczywiście również można przygotować w nieoczywisty, ciekawy sposób. Najważniejsze, o czym należy pamiętać, to aby zamarynować mięso. – Mięso wieprzowe należy zakupić odpowiednio wcześniej, aby dać mu około 24 godzin na zamarynowanie. Najprostszym sposobem marynowania jest użycie gotowego sosu. Sos Tysiąca Wysp, bardzo ostry sos Sriracha albo orientalny sos Curry to tylko niektóre propozycje. Sosy z naszej oferty, dzięki swojej wysokiej jakości, mogą być dodawane do potraw zarówno po ich podaniu, jak i na etapie przyrządzania, np. właśnie jako marynata do mięsa – mówi Bożena Sajnog, kierownik ds. kluczowych klientów w Fanex Sp. z o.o. – Inną propozycją na przygotowanie marynaty do wszelkiego rodzaju mięs, w tym wieprzowiny, może być bardzo ciekawa przyprawa do grilla z nutą whisky, którą wprowadziliśmy niedawno do oferty. Z pewnością zamarynowane w niej mięso przypadnie do gustu pasjonatom grillowania – dodaje.
Dobrą marynatę do wieprzowiny łatwo też przygotować z prostych produktów, które znajdują się praktycznie w każdej kuchni. – Do mięsa wieprzowego najlepiej sprawdza się marynata na bazie oliwy z octem balsamicznym, musztardą francuską, miodem oraz rozmarynem lub majerankiem – mówi Ewa Panasewicz, zastępca dyrektora handlowego w OCTIM Wytwórni Octu i Musztardy. Zamarynowane mięso niekoniecznie musi znaleźć się bezpośrednio na ruszcie. – Ciekawym sposobem na przygotowanie wieprzowiny są szaszłyki np. z ananasem i papryką, a nawet figami – mówi Ewa Panasewicz.

Drób
Przygotowując menu grillowe, dobrze jest pamiętać, że nie każdy lubi czerwone mięso.
Odmianą może być podanie drobiu, który ze względu na to, że jest delikatniejszy, musi
być inaczej marynowany. – Do marynowania mięsa drobiowego polecamy ocet jabłkowy
lub słodowy. Dodajemy do tego oliwę, czosnek, świeży tymianek lub czarnuszkę – radzi
Ewa Panasewicz. Drób to bardzo ciekawy rodzaj mięsa dający duże możliwości w kreowa-
niu nowych smaków. Mięso drobiowe dobrze smakuje przyprawione zarówno na ostro,
jak i na słodko-kwaśno. Daje to możliwość tworzenia z różnych części np. kurczaka dań
inspirowanych kuchnią orientalną. – Do udek z kurczaka wspaniale sprawdza się egzo-
tyczna marynata o smaku mango i kokosa. Z kolei pierś zdecydowanie lepiej smakuje
doprawiona naszą nową, ale klasyczną przyprawą do kurczaka – mówi Bożena Sajnog.

Ryby i owoce morza
Podane prosto z grilla świeże ryby i owoce morza od razu kojarzą się z kuchnią śródziemnomorską. W ich przypadku warto postawić na prostotę – np. cała makrela obsypana wyłącznie grubą solą morską to danie niezwykle proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. W przypadku tej kategorii należy bardzo uważać z marynowaniem, aby podkreślić, a nie stłumić naturalny, delikatny smak produktów. – Ryby i krewetki marynujemy, dodając do nich ocet jabłkowy, sok z limonki, oliwę i posiekaną kolendrę. Dzięki temu uzyskamy świeży, lekko orientalny efekt, ale nie stłumimy naturalnego smaku produktów – mówi Ewa Panasewicz.

Warzywa i nie tylko
Klasyczny wybór to papryka, cukinia, pieczarki, czasami po zakończonym grillowaniu można przygotować jeszcze pieczone w popiele ziemniaki. Jednak szczególnie w nadchodzących wiosennych miesiącach wybór jest znacznie szerszy. – Na grillu świetnie sprawdzą się łatwe do przygotowania szparagi i boczniaki. Skropione kilkoma kroplami octu winnego z dodatkiem świeżych ziół i pieprzu będą świetnie komponować się również z ugrillowanymi grzankami z żytniego chleba – mówi Ewa Panasewicz.
– W sezonie grillowym polecamy również grillowane sery, np. oscypek i camembert, oraz warzywa: cukinię, bakłażana, pomidory. Smakują naprawdę wybornie i są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Pyszne są również grillowane owoce: jabłka, banany, ananasy i gruszki – przekonuje Marta Klęka-Nowa, PR manager firmy Prymat. Grillowane owoce to świetna propozycja deseru z grilla. Można je zjeść w postaci sałatki, samodzielnie albo w towarzystwie kruchych maślanych ciasteczek czy lodów. – Wyobraźmy sobie deser z grillowanego ananasa z dodatkiem lodów waniliowych, listkiem mięty i dressingiem z glazury balsamicznej – poddaje pomysł Ewa Panasewicz.

EKSPERT RADZI: CZASY MARYNOWANIA
Marta Klęka-Nowa, PR manager firmy Prymat
Czas marynowania to równie ważna rzecz jak sam dobór składników marynaty. 2 godziny to zazwyczaj minimum, dzięki któremu mięso nabierze aromatu przypraw, jednak pozostawione w marynacie na 12 do 24 godzin będzie smakować perfekcyjnie. Czas marynowania zależy też oczywiście od rodzaju marynowanego jedzenia:
• warzywa: 10-120 min,
• ryby i owoce morza: 30 min,
• drób: 120 min,
• mięso czerwone (wieprzowina, wołowina): 12 do 24 godz.
Mięso najlepiej marynować w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, jednak przed grillowaniem należy je odpowiednio wcześniej wyjąć, aby uzyskało temperaturę pokojową.

EKSPERT RADZI: W CZYM GRILLOWAĆ?
Marta Krokowicz, marketing manager marki Paclan
Folia aluminiowa idealnie sprawdza się podczas grillowania. Jest odporna na wahania temperatury. Doskonale zachowuje ciepło oraz aromat potraw. Przy przygotowywaniu posiłków na grilla zawiniętych w folię aluminiową warto zastosować kilka trików. Delikatnie posmaruj folię masłem lub oliwą, wtedy produkty nie będą się przyklejać podczas pieczenia, a potrawa będzie delikatniejsza i bardziej soczysta. Obalamy mity! Krążą legendy, że przed zawinięciem jedzenia w folię aluminiową należy zwrócić uwagę na to, że folia ma dwie strony: błyszczącą, która zatrzymuje ciepło, oraz matową odpowiedzialną za przepuszczanie ciepła. Różnice w wyglądzie folii nie mają żadnego znaczenia, jest to jedynie wynik procesu produkcyjnego.

GRILLOWANA WIEPRZOWINA
Składniki:
• 2/3 szklanki sosu sojowego
• 2 łyżki siekanego imbiru
• 2 łyżki musztardy stołowej
• 2 zmiażdżone ząbki czosnku
• 2 łyżeczki TABASCO ® Sauce
• 2 polędwiczki wieprzowe, ok. 0,7 kg
• 3 średnie pomidory
• 2 średnie cukinie
• 2 duże, czerwone cebule
Wykonanie:
Wymieszaj w misce sos sojowy, musztardę, imbir, czosnek i sos TABASCO®. Połowę przelej do drugiego pojemnika. Do miski dodaj polędwiczki i marynuj min. 2 h, obracając od czasu do czasu. Przekrój pomidory na pół. Cukinię pokrój w 0,5 cm plastry, podobnie cebulę. Włóż warzywa do pozostałej części marynaty i wymieszaj. Rozgrzej grill, umieść polędwiczki 12-15 cm powyżej ognia na 20 minut. Przez pierwsze 15 minut co jakiś czas obracaj i smaruj marynatą. Kiedy mięso jest niemal gotowe, umieść warzywa na grillu na 4 minuty, obracaj i smaruj marynatą. Podpowiedź: Spróbuj polać gotowe mięso sosem TABASCO® Chipotle, by wydobyć pełniejszy smak grillowania.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Moda na food trucki

Już kilka lat temu food trucki podbiły serca Polaków. W sezonie letnim pojawiają się na festiwalach, w kurortach i przy miejskich plażach, prezentując coraz szerszą ofertę: od lodów i słodyczy przez frytki, hot dogi i burgery aż do orientalnego street foodu.

Jak wybrać zmywarkę?

Czyste naczynia to wizytówka każdej gastronomii - od niewielkiego baru czy lokalnej kawiarni, przez street food, aż po restaurację fine dining. Dlatego zmywaka stała się nieodłącznym elementem wyposażenia każdego lokalu.

ODETCHNIJ PEŁNĄ PIERSIĄ W KUCHNI

Kuchnia bez systemu wentylacyjnego przypomina dzban bez ucha - gotowanie w niej jest możliwe, ale wyjątkowo trudne i męczące. Szczególnie ważne jest zbieranie zysków ciepła i wilgoci bezpośrednio nad stanowiskami, które je generują. Sama wentylacja nie wystarczy dlatego z pomocą przychodzą okapy.

Z OGNIA TRADYCJI

Jakie są zalety tradycyjnego, pieca opalanego naturalnym drewnem i jak wybrać ten odpowiedni? Który system wentylacji najlepiej współpracuje z danym urządzeniem? Przedstawiamy kilka możliwości.

Bankietowo zastawione

Jak wybrać odpowiednią zastawę i sprzęt na karnawałowe przyjęcie? Porównaliśmy oferty wiodących hurtowni i wypożyczalni gastronomicznych oraz producentów zastawy jednorazowej.

Kulturalne kulinaria

Kulturalno-kulinarny to ostatnio modne zestawienie - połączenie dwóch dziedzin i słów o bardzo szerokich znaczeniach. Jak zmaterializować to zgrabne hasło i stworzyć kulturalną knajpę? I to wyjątkowo kulturalną, bo działającą przy poważnej instytucji kultury.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej