x

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wspierają młodych kucharzy

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

26 września odbył się drugi półfinał konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku przygotowywali konkursowe danie z kaczki, dyni piżmowej oraz suszonych śliwek.

Do konkursu stanęło 7 dwuosobowych zespołów. Uczniowie musieli wykorzystać składniki obowiązkowe, do których mogli dobrać produkty ze specjalnie przygotowanej spiżarni. Jury przyznawało punkty za smak i wygląd potrawy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, odpowiednią temperaturę dania. Pracę uczniów oceniano też pod względem technicznym. Punkty można było zdobyć za prezencję zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu, gospodarkę odpadami i organizację pracy.
Jury, w składzie: Bartosz Peter (Kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet), Adam Woźniak (Ogólnopolskie Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni), Paweł Wątor (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku) oraz Piotr Hermann (dyrektor hali Selgros Cash&Carry Gdańsk), przyznało wyróżnienia dla dwóch najlepszych ekip:
I miejsce zajęli Kinga Piotrowska i Jakub Owczarek, którzy zaserwowali pierś z kaczki, kaszotto z pęczaku z borowikami i dynię oraz espumę dyniową ze śliwką nadziewaną musem z kaczki
II miejsce przypadło Aleksandrze Hallman oraz Natalii Kubiak, które przygotowały pierś z kaczki z szarpanym udkiem confit oraz dyniowy pęczak z chipsami ze skorzonery.
Oba zespoły zakwalifikowały się do finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, podczas którego zmierzą się z uczniami ze szkół gastronomicznych z Łodzi, Wrocławia i Warszawy. Stawką jest wartościowe stypendium, staż w restauracji Senses oraz reprezentacja Polski w konkursie Les Chefs en Or w 2020 roku w Paryżu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Trzy srebrne medale dla Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie w Stuttgarcie!

Ponad 2000 szefów kuchni z 60 krajów świata spotkało się na zakończonej właśnie 25. Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami!

Znamy finalistów Bocuse d’Or Poland 2018

11 grudnia 2017 r. w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.

RESTAURANT WEEK NAGRODZIŁ NAJLEPSZE RESTAURACJE

25 listopada w Warszawie odbyła się wielka gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Uczestnicy z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.

Pięć wyjątkowych dań od pięciu najlepszych szefów kuchni z Polski Południowej - według Żółtego Przewodnika Gault&Millau

Podczas Gault&Millau Tour w Krakowie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

IX edycja akcji GĘSINA NA ŚW. MARCINA

Od 10 listopada do 3 grudnia trwać będzie w tym roku IX edycja slowfoodowej akcji “Gęsina na św. Marcina".

Ruszyło Gault & Millau Tour 2017

Za nami już dwie tegoroczne edycje wydarzenia oraz - Gault & Millau Tour Polska Centralna oraz Gault & Millau Tour Polska Zachodnia.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej