x

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wspierają młodych kucharzy

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

26 września odbył się drugi półfinał konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku przygotowywali konkursowe danie z kaczki, dyni piżmowej oraz suszonych śliwek.

Do konkursu stanęło 7 dwuosobowych zespołów. Uczniowie musieli wykorzystać składniki obowiązkowe, do których mogli dobrać produkty ze specjalnie przygotowanej spiżarni. Jury przyznawało punkty za smak i wygląd potrawy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, odpowiednią temperaturę dania. Pracę uczniów oceniano też pod względem technicznym. Punkty można było zdobyć za prezencję zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu, gospodarkę odpadami i organizację pracy.
Jury, w składzie: Bartosz Peter (Kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet), Adam Woźniak (Ogólnopolskie Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni), Paweł Wątor (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku) oraz Piotr Hermann (dyrektor hali Selgros Cash&Carry Gdańsk), przyznało wyróżnienia dla dwóch najlepszych ekip:
I miejsce zajęli Kinga Piotrowska i Jakub Owczarek, którzy zaserwowali pierś z kaczki, kaszotto z pęczaku z borowikami i dynię oraz espumę dyniową ze śliwką nadziewaną musem z kaczki
II miejsce przypadło Aleksandrze Hallman oraz Natalii Kubiak, które przygotowały pierś z kaczki z szarpanym udkiem confit oraz dyniowy pęczak z chipsami ze skorzonery.
Oba zespoły zakwalifikowały się do finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, podczas którego zmierzą się z uczniami ze szkół gastronomicznych z Łodzi, Wrocławia i Warszawy. Stawką jest wartościowe stypendium, staż w restauracji Senses oraz reprezentacja Polski w konkursie Les Chefs en Or w 2020 roku w Paryżu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KULINARNY PUCHAR POLSKI 2017 - LISTA OBOWIĄZKOWA

Wydarzenie odbędzie się w dniach 26-27 września w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel. Przedstawiamy kolejne szczegóły.

V Jubileuszowa Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau na 2019 rok - nagrody, premiery, niespodzianki!

Jubileuszowa, bo już piąta Gala Premierowa Gault&Millau, która odbyła się 26 listopada 2018 r. w Gdańsku. Nie tylko była okazją dla debiutu Żółtego Przewodnika na rok 2019, ale także wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni.

Wystartowała 4. edycja konkursu S. Pellegrino Young Chef

S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych, międzynarodowych konkursów dla młodych kucharzy. Jego celem jest wyłonienie i promocja największych talentów kulinarnych na całym świecie.

Grand Prix "Magazynu Wino"

27-29 października ponad 2 tysiące gości przybyło na kolejną odsłonę Stilnovosti Grand Prix dwumiesięcznika "Magazyn Wino".

Znamy półfinalistów World Class Poland 2019

Po raz piąty ruszyła polska edycja prestiżowego konkursu barmańskiego World Class. O tytuł mistrza rodzimej sceny koktajlowej powalczy 30 najlepszych barmanów z dziewięciu miast.

L'ART DE LA CUISINE MARTELL 2018

Za nami już 16. edycja jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce - L’Art de la cuisine Martell 2018. Finał odbył się 3 marca w XVII- wiecznym hotelu Zamek Ryn. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński - szef kuchni hotelu Anders, który od 13 lat dba o prawidłowy przebieg konkursu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej