x

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wspierają młodych kucharzy

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    04.10.2019

26 września odbył się drugi półfinał konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku przygotowywali konkursowe danie z kaczki, dyni piżmowej oraz suszonych śliwek.

Do konkursu stanęło 7 dwuosobowych zespołów. Uczniowie musieli wykorzystać składniki obowiązkowe, do których mogli dobrać produkty ze specjalnie przygotowanej spiżarni. Jury przyznawało punkty za smak i wygląd potrawy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, odpowiednią temperaturę dania. Pracę uczniów oceniano też pod względem technicznym. Punkty można było zdobyć za prezencję zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu, gospodarkę odpadami i organizację pracy.
Jury, w składzie: Bartosz Peter (Kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet), Adam Woźniak (Ogólnopolskie Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni), Paweł Wątor (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku) oraz Piotr Hermann (dyrektor hali Selgros Cash&Carry Gdańsk), przyznało wyróżnienia dla dwóch najlepszych ekip:
I miejsce zajęli Kinga Piotrowska i Jakub Owczarek, którzy zaserwowali pierś z kaczki, kaszotto z pęczaku z borowikami i dynię oraz espumę dyniową ze śliwką nadziewaną musem z kaczki
II miejsce przypadło Aleksandrze Hallman oraz Natalii Kubiak, które przygotowały pierś z kaczki z szarpanym udkiem confit oraz dyniowy pęczak z chipsami ze skorzonery.
Oba zespoły zakwalifikowały się do finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, podczas którego zmierzą się z uczniami ze szkół gastronomicznych z Łodzi, Wrocławia i Warszawy. Stawką jest wartościowe stypendium, staż w restauracji Senses oraz reprezentacja Polski w konkursie Les Chefs en Or w 2020 roku w Paryżu.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej