x

Jubileuszowy Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    04.10.2019

Od 16 do 31 października odbywać się będzie w Polsce festiwal Restaurant Week. Bierze w nim udział rekordowa liczba restauracji, bo prawie 400 z 15 regionów. Na gości czeka przystawka, danie główne, deser i koktajl od sponsorów wydarzenia w cenie 49 zł za osobę.

W tym roku Restaurant Week świętuje pięciolecie, a jesienią organizatorzy spodziewają się 100 tysięcy gości.  Pierwsza, warszawska edycja odbyła się w 2014 roku. Od tego czasu festiwal zgromadził dotąd 700 tysięcy gości, którzy zjedli blisko 2 miliony dań!
W październiku na klientów czeka popisowe menu niemalże 400 restauracji, oferujących ulubione przez Polaków smaki – włoskie, azjatyckie, meksykańskie, greckie czy rodzime polskie, w tym specjały regionalne. Trzydaniowy posiłek może być zaserwowany w wersji mięsnej, bezmięsnej, wegetariańskiej czy wegańskiej, zostanie do  niego podany festiwalowy koktajl.
Jak przy każdej edycji, również i tym razem, festiwalowi goście mają szansę wygrać atrakcyjne nagrody, ufundowane przez partnerów wydarzenia: kolację w restauracji Osteria Francescana, której właścicielem i szefem kuchni jest Massimo Bottura oraz pobyt w jego willi Casa Maria Luigia. Goście wybiorą się w podróż do Delhi, a Restaurant Week zaprosi ich na kolację w stolicy Indii.
Jesiennej edycji Restaurant Week będzie towarzyszyć ogólnopolska kampania społeczna #KochajJedzenie. To kontynuacja i zarazem kolejna odsłona zapoczątkowanej wiosną kampanii #SzanujJedzenie, która dotarła do milionów odbiorców. Akcja promuje dojrzałą miłość do jedzenia, opartą nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ zwyczajów żywieniowych na środowisko. Dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji i wyboru menu, podczas Restaurant Week nie marnujemy żywności.
Miejsca można już rezerwować na stronie www.restaurantweek.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Webinar Prawo Pracy 2021

Od 2021 roku wchodzą w życie istotne dla pracowników zmiany w kodeksie pracy. Zmienią się warunki pracy zdalnej, urlopu i wypłaty wynagrodzeń. O wszystkich konsekwencjach tych zmian dowiesz się z darmowego webinaru Prawo Pracy 2021.

Food Service Summit 2019

Tegoroczna, 6. edycja "Food Service Summit" odbędzie się już 5 marca pod hasłem "Rozdajemy karty sukcesu".

Międzynarodowa konferencja o historii żywienia Muzeum Pałacu w Wilanowie

Królewski stół jako laboratorium kulinarnych i politycznych pasji dawnych epok, manifestacja potęgi smaku jako narzędzia władzy - o tym mówić będą badacze z Europy i Stanów Zjednoczonych zajmujący się historią żywienia i food studies.

Degustacja win niemieckich

W ostatnich latach aromatyczne odmiany win przeżywają renesans nie tylko w samych Niemczech, ale również na arenie międzynarodowej. Zwłaszcza młodsi miłośnicy wina cenią te wina za ich intensywny bukiet, połączony z przyjemną świeżą i owocową kwasowością oraz subtelną słodyczą.

2. urodziny Akademii Inspiracji MAKRO

Już jutro Akademia Inspiracji MAKRO w Warszawie będzie świętować 2. rocznicę działalności. Z tej okazji przygotowano warsztaty tematyczne z udziałem gościa specjalnego - Michela Morana.

Festiwal Polskich Win

Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt win. Będzie można je poznać, zdegustować oraz - co najważniejsze - kupić w cenie producenta.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej