x

Jubileuszowy Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    04.10.2019

Od 16 do 31 października odbywać się będzie w Polsce festiwal Restaurant Week. Bierze w nim udział rekordowa liczba restauracji, bo prawie 400 z 15 regionów. Na gości czeka przystawka, danie główne, deser i koktajl od sponsorów wydarzenia w cenie 49 zł za osobę.

W tym roku Restaurant Week świętuje pięciolecie, a jesienią organizatorzy spodziewają się 100 tysięcy gości.  Pierwsza, warszawska edycja odbyła się w 2014 roku. Od tego czasu festiwal zgromadził dotąd 700 tysięcy gości, którzy zjedli blisko 2 miliony dań!
W październiku na klientów czeka popisowe menu niemalże 400 restauracji, oferujących ulubione przez Polaków smaki – włoskie, azjatyckie, meksykańskie, greckie czy rodzime polskie, w tym specjały regionalne. Trzydaniowy posiłek może być zaserwowany w wersji mięsnej, bezmięsnej, wegetariańskiej czy wegańskiej, zostanie do  niego podany festiwalowy koktajl.
Jak przy każdej edycji, również i tym razem, festiwalowi goście mają szansę wygrać atrakcyjne nagrody, ufundowane przez partnerów wydarzenia: kolację w restauracji Osteria Francescana, której właścicielem i szefem kuchni jest Massimo Bottura oraz pobyt w jego willi Casa Maria Luigia. Goście wybiorą się w podróż do Delhi, a Restaurant Week zaprosi ich na kolację w stolicy Indii.
Jesiennej edycji Restaurant Week będzie towarzyszyć ogólnopolska kampania społeczna #KochajJedzenie. To kontynuacja i zarazem kolejna odsłona zapoczątkowanej wiosną kampanii #SzanujJedzenie, która dotarła do milionów odbiorców. Akcja promuje dojrzałą miłość do jedzenia, opartą nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ zwyczajów żywieniowych na środowisko. Dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji i wyboru menu, podczas Restaurant Week nie marnujemy żywności.
Miejsca można już rezerwować na stronie www.restaurantweek.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2020

Mimo trudnej sytuacji rynkowej naznaczonej obecnością koronawirusa, organizatorzy Whisky Live Warsaw 2020 przygotowali specjalny scenariusz dla tegorocznej odsłony festiwalu. Impreza odbędzie się 1-3 października w Centrum Praskim Koneser.

Kino Kulinarne Transatlantyk

Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji, które odbędą się w przestrzeni Hali Maszyn EC1 Łódź. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują jedni z najwybitniejszych szefów kuchni w Polsce.

MASTER CHEFS 4 DOGS VOL. XVII

Już 12 października odbędzie się siedemnasta edycja pierwszej w Europie imprezy kulinarno-charytatywnej na rzecz bezdomnych zwierząt w schroniskach, czyli Master Chefs 4 Dogs.

Barokowa kolacja w Wilanowie

Kolacja "Barok. Powrót do korzeni i kapłonów" odbędzie się 21 października w Villi Intrata w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Jej pomysłodawca Rafał Niewiarowski ponownie zgromadzi znanych kucharzy, by wspólnie odtworzyć oryginalne receptury z XVI i XVII wieku.

Taste Masters w Polsce - 50 dań w dwa dni!

Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska wraz z Muzeum Pałacu Króla Jana III w warszawskim Wilanowie organizują niezwykłe wydarzenie kulinarne - "Taste Masters - spróbuj dań 50 restauracji w jeden weekend". Rezerwujcie 11 i 12 maja w swych kalendarzach!

Ameryka od kuchni

To nazwa nowego projektu promującego produkty spożywcze z USA. Jego prezentacja nastąpi 9 października br. na 3. Kongresie Szefów Kuchni w warszawskim centrum EXPO XXI.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej