x

Piwne koktajle idealne na grilla

Kategoria: Karta - napoje

Pierwszy, bardzo łaskawy powiew wiosny rozbudził w wielu Polakach chęć spędzenia wolnego czasy na świeżym powietrzu. Praktycznie nie da się myśleć o tego typu lenistwie, nie uwzględniając dwóch popularnych letnich frykasów - potraw z grilla i piwa!

Foto: shutterstock.com.
Foto: shutterstock.com.
Już w XVI w. w Rzeczpospolitej popularne były polewki piwne, które niektórzy traktowali nawet w kategorii pożywienia. Często przy okazji biesiad mieszano ze sobą różne trunki, w tym piwo. Przykładem napoju popularnego na sarmackich stołach był kaliszan – mieszanka piwa lub niekiedy też miodu pitnego z winem francuskim. Dla wzmocnienia smaku dodawano do niego sok cytrynowy, cukier, a żeby był bardziej treściwy – zagęszczano go chlebem.
Dziś kupażowanie piwa z innymi trunkami i dodatkami znów zyskuje popularność. Coraz częściej w swojej ofercie bary na całym świecie mają piwne koktajle, które mogą idealnie połączyć się z potrawami z grilla. Wybór piw zarówno tradycyjnych, jak i kraftowych potrafi przyprawić o zawrót głowy. Liczba stylów, smaków i aromatów daje barmanom duże pole do popisu. Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów wraz z sugerowanymi potrawami, dzięki którym połączymy modę na piwa w koktajlach z ochotą na grillowanie.
Na sos BBQ , z którym wszyscy uwielbiają serwować żeberka i burgery, jest wiele przepisów. Tajemnicą tego idealnego jest odpowiedni balans smaków słodkiego, kwaśnego i pikantnego. Do mięs okraszonych wspomnianym sosem idealnie pasują piwa ciemne, wędzone i portery. Tego typu piwa świetnie sprawdzą się jako syrop do wariacji na klasycznym koktajlu Old Fashioned. Syrop możemy stworzyć dwiema metodami – przez wymrożenie lub redukcję. Polecam drugą opcję. Piwne Old Fashioned sprawdzi się świetnie z whisky amerykańską, irlandzką i ciemnym rumem. Dobrym przykładem takiej wariacji jest przepis Michała Kopika z PiwnyGaraż.pl (patrz ramka).
Kolejnym popularnym bohaterem grillowych przyjęć w Polsce jest kurczak. Serwowany jest najczęściej na dwa sposoby: albo dość pikantnie jak w przypadku kurczaka piri-piri, albo w wersji bardzo rześkiej, jak np. kurczak mojito z dodatkiem limonki, mięty i z mieszankami pobudzających przypraw. Jeśli sięgamy po tego typu dania, przyjemnym dodatkiem będzie lekkie i orzeźwiające piwo typu lager. W USA spotkałem się z twistem na klasycznej Margaricie zwanej Lagerita, serwowanej właśnie do tej wersji grillowanej kury.

LAGERITA
• 40 ml tequila plata
• 30 ml sok z limonki
• 20 ml likier triple sec
• 100 ml piwo lager (light)
Szkło: long glass
Metoda: shake. Wstrząśnij 3 pierwsze składniki z lodem. Przecedź do szklanki i uzupełnij piwem
Garnish: cząstka limonki

Aby urozmaicić grillowe menu, warto sięgnąć po ryby. Grillować lub przyrządzić na ruszcie można praktycznie każdą rybę, jednak za najsmaczniejsze uznaje się pstrąga, sandacza, dorsza, łososia oraz węgorza. Ryby przygotowane tą metodą będą lekkie i aromatyczne, a sam proces jest bardzo łatwy i w miarę szybki. Niektóre z nich jak węgorz najbardziej lubią proste i minimalistyczne dodatki. Niektórzy kucharze twierdzą, że węgorzowi tak naprawdę wystarczy tylko dym i sól. Sandacz czy pstrąg często trafiają do cytrusowych marynat, z którymi dobrze zestawią się piwa pszeniczne. Te sprawdzą się w połączeniu z sokami z cytrusów, nalewkami i wódkami smakowymi jak jarzębinówka, pomarańczówka czy pigwówka. Do grillowanej ryby możemy także zaserwować piwo górnej fermentacji, łącząc je np. z morelówką.

Wszystkie wspomniane wcześniej rodzaje mięs zapowiadają się ciekawie, ale na pewno pojawi się ktoś z pytaniem: „a co z kiełbaskami z grilla?”. Do nich też można dobrać odpowiednie piwo i koktajl w zależności od tego, jaką kiełbaskę wybierzemy. Dla przykładu fanom grillowanej kaszanki polecić można współczesną interpretację XVII-wiecznego kaliszana. Grillowana kaszanka sprawdzi się rewelacyjnie z dodatkami typu jabłko kompresowane w miodzie pitnym, ziemniak z masłem majerankowym.


JARZĘBINA
• 60 ml piwo pszeniczne
• 30 ml jarzębinówka
• 30 ml tequila reposado
• 30 ml sok z pomarańczy
• 20 ml sok z cytryny
• 2 krople Peychaud’s bitters
Szkło: goblet
Metoda: Shake. Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem. Przecedź do schłodzonego wcześniej kieliszka
Garnish: kłos pszenicy


ST. PADDY’S DOUBLE OLD FASHIONED
• 80 ml irlandzka whiskey
• 20 ml syrop stout + chmiel Cascade
• 6 kropel Angostura bitters
• 2 krople Orange bitters
Szkło: rock glass
Metoda: stir. Wymieszaj wszystkie składniki z lodem w szklanicy barmańskiej lub bezpośrednio w szkle
Garnish: zest z pomarańczy lub boczek karmelizowany w syropie stout
Syrop stout powstał ze zmieszania cukru w proporcji 1:1 z irlandzkim piwem stout, następnie został lekko podgrzany, aby rozpuścić cukier. Po schłodzeniu syropu dodałem do niego cold brew z granulatu chmielu Cascade – zależało mi na samym aromacie, a nie na goryczce. Koktajl będzie doskonale pasował do solidnej porcji grillowanego boczku podawanego z sosem BBQ, jak również do wołowego burgera z serem cheddar, idealnie uzupełniając jego profil sensoryczny.


KALISZAN
• 60 ml ciemne piwo
• 40 ml wermut Ambrato
• 20 ml redukcja kwasu chlebowego
• 10 ml sok z cytryny
• 2 krople aromatic bitters
Szkło: mały kufel (250 ml)
Metoda: throwing. Umieść wszystkie składniki w shakerze wypełnionym w 3/4 lodem. Przelej kilkakrotnie płyn z jednego shakera do drugiego, aby schłodzić i napowietrzyć napój. Przelej do małego kufla wypełnionego lodem
Garnish: sucharek

MICHAŁ KOPIK, piwowar, międzynarodowy sędzia piwny, autor PiwnyGaraż.pl
Świat piwa jest nieprawdopodobnie bogaty zarówno pod względem liczby istniejących (i wciąż powstających) gatunków, jak również surowców czy technik, które są stosowane do jego produkcji. Istnieją piwa kwaśne, owocowe, wędzone, z posmakami i aromatami owoców tropikalnych, czekolady, kawy czy wędzonej szynki. Dodatkowo mamy całą bazę surowcową z różnymi odmianami słodu czy chmielu, którą również możemy wykorzystać w recepturach koktajli.
Jednym z takich piwnych koktajli jest wariacja na temat Old Fashioned, którą przygotowałem z okazji dnia św. Patryka – St. Paddy’s Double Old Fashioned. Jest dość prosta i szybka do wykonania, co więcej – można zbudować koktajl bezpośrednio w szkle, sprawdzi się zatem w wielu różnych okolicznościach przyrody.

Autor: Patryk Kowalski – współwłaściciel koktajlbaru Woda Ognista.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

JAK SKUTECZNIE REKOMENDOWAĆ I SPRZEDAWAĆ WODĘ W RESTAURACJI?

Kategoria wody będzie się rozwijać w najbliższych latach, a jej konsumpcja w restauracjach stopniowo rosnąć. Dlaczego tak się dzieje oraz jak z tej tendencji mogą skorzystać właściciele restauracji?

Oshee kupuje Kingę Pienińską

Firma Oshee została nowym właścicielem naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska. OSHEE podpisało umowę zakupu 100% udziałów, co skutkuje całościowym przejęciem przez OSHEE marki Kinga Pienińska wraz z Zakładem produkcyjnym w Krościenku nad Dunajcem oraz całym personelem, zatrudnionym w spółce.

Rozgrzewająco, nie tylko na ciepło

Zima to okres, w  którym nasza gościnność wystawiona jest na najcięższą próbę - z doświadczenia wiem, że dużo łatwiej jest zapewnić gościom smaczne orzeźwienie niż niebanalne rozgrzanie.

Czy to jeszcze bar, czy już raczej kuchnia?

Ostatnie lata w polskiej gastronomii to rozwój rzemieślniczych browarów, autorskiej kuchni, food trucków, ale również moda na koktajlbary, która przywędrowała do nas z Londynu, Nowego Jorku czy Berlina.

KINLEY TONIC OD MEDYKAMENTU DO WYRAFINOWANEGO DRINKA

Ten wyjątkowy gorzko-słodki smak zna chyba każdy. Tonik, bo o nim mowa, zamówić czy kupić można niemal w każdym zakątku świata. Niewielu jednak wie, skąd pochodzi ten popularny napój i komu zawdzięczamy jego istnienie.

The World's Best Bars 2017

Znamy nazwy barów, które zajęły miejsca 51-100 na liście. Pierwsza pięćdziesiątka zostanie ogłoszona 5 października, podczas gali w Londynie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej