x

Adam Pawłowski: Król Malbec

Kategoria: Wino

Założę się, że co najmniej 9 na 10 ankietowanych, zapytanych o przykład wina z Argentyny, odpowie: "Malbec". Nie może być inaczej, ponieważ jest to szczep z najwyższym areałem uprawy w tym kraju, sięgającym aż 22%, a do tego stanowi 30% eksportu argentyńskiego wina.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Argentyna jako piąty największy producent wina na świecie zdefiniowana jest jednym szczepem winorośli. Malbec, bo o nim mowa, dotarł do Argentyny na początku XIX w. wraz z innymi francuskimi odmianami przywiezionymi przez francuskiego agronoma Miguela Pougeta. Pierwotnym zastosowaniem malbeca miało być uzupełnianie kupaży. Szybko stał się ulubieńcem winiarzy, ponieważ dawał dużo koloru, słodyczy i był odporny na choroby. Potocznie nazywano go „francuskim”. W latach 60. i 70. XX w. spożycie wina w Argentynie raptownie wzrosło aż do rekordowych 90 litrów per capita rocznie. Należałoby się cieszyć, ale trend dotyczył głównie konsumpcji prostych, tanich win. W związku z tym nobliwy malbec był wypierany przez mniej jakościowe, ale dające wysokie plony lokalne szczepy jak criolla i cereza. Statystyki okazały się brutalne. W połowie lat 60. nasadzenia malbeca wynosiły ponad 20 tys. ha, a 20 lat później już tylko 9 tys. ha. Niestety nieodwracalnie utracono wiele starych krzewów tego szczepu. W latach 90. trend gwałtownie się zmienił i Argentyńczycy przenieśli swoje preferencje z wina na piwo i inne napoje alkoholowe. Wpłynęło to na załamanie branży winiarskiej i wymusiło orientację na eksport. Producenci przypomnieli sobie o malbecu i stał się on głównym produktem promującym wina argentyńskie na świecie. Działania marketingowe okazały się skuteczne, a wina obroniły się jakością. Już nikt lub mało kto kojarzy malbeca z faktycznym miejscem pochodzenia tego szczepu,  czyli Bordeaux i południowo-zachodnią Francją. Miano lidera pod względem uprawy sięgającej 40 tys. ha już od wielu lat należy do Argentyny. Malbec świetnie odnajduje się w Argentynie, ponieważ jest szczepem ciepłolubnym, późno dojrzewa i doskonale kumuluje kwasowość nawet w gorącym klimacie. Nie jest wybitnie aromatyczny, bazuje na kilku podstawowych aromatach owoców z delikatną nutą kwiatową. Jako szczep dobrze odzwierciedla miejsce swojego pochodzenia, a jego profil aromatyczny jest skorelowany z terroir. Uprawiany na niższych, cieplejszych winnicach prezentuje więcej czerwonego owocu, natomiast na wysokich, chłodnych winnicach jawi się ciemnym owocem z wyraźną nutą kwiatową. Malbec z ciepłej, wschodniej Mendozy jest bardzo przystępny, miękki i zorientowany na prosty wyraz słodkiego owocu. Malbec z zachodniej Mendozy, np. Lujan de Cujo czy Uco Valley, jest bardziej wyrafinowany, pełen elegancji, ale z intensywnym soczystym owocem oraz sporą dawką pieprzowo-fiołkowego aromatu. Malbec z Salty jest bardzo skoncentrowany, gęsty, wybuchający słodko-kwaśną wiśnią z ziemisto-ziołowym charakterem. Malbec z Patagonii jest lżejszy, elegancki, z kwasową werwą.
Przyznam szczerze, że wybierając się na ponadtygodniowy wyjazd do winnic Argentyny, spodziewałem się wielu dżemowych, słodkich win. Byłem w błędzie, ponieważ po degustacji ponad 300 win, w tym ponad 100 malbeców, ani razu nie użyłem w swoich notkach degustacyjnych określenia „dżemowy”. Bardziej odpowiednim było określenie „soczysty”. Moim miernikiem świetnego wina jest rześki finisz. Jeżeli przełożę to na grunt wyjazdu, to muszę przyznać, że opuszczając Argentynę, czułem się bardzo orzeźwiony.

Adam Pawłowski MS – pierwszy polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Niezależny konsultant branży HoReCa. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Autor: Adam Pawłowski

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: KAMIL ŚLADEWSKI

Kamil Śladewski swoją przygodę z winem rozpoczął w 2011 r. Od 5 lat pracuje jako główny sommelier w OK WineBar we Wrocławiu. Uważa, że dobrego sommeliera cechuje gościnność, bogata wiedza oraz umiejętności sprzedażowe.

WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH

Zanim Rafał Wesołowski zajął się produkcją wina na cały etat, związany był z branżą IT. Wiedzę enologiczną zdobywał podczas licznych kursów w kraju i za granicą. Jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się na swoich błędach.

ŚWIĘTO POLSKIEGO WINA

25-30 sierpnia 2017 r. odbędą się XII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Organizatorzy planują wiele atrakcji, między innymi prezentacje, konkursy dla publiczności oraz koncerty. Odbędą się również warsztaty degustacyjne prowadzone przez przedstawicieli Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Winiarnia Zamojska - nowa marka owocowych win polskich

Sześć odmian owoców z Roztocza stworzyło nową linię polskich win - Winiarnia Zamojska. Grupa Ambra przywraca na Roztoczu tradycje winiarstwa znane od średniowiecza.

Młodzi sommelierzy na start

15 października w hotelu Haffner w Sopocie odbyła się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. Zwyciężył Polak.

Adam Pawłowski: Słoneczna Badenia

W kwietniu tego roku miałem przyjemność odwiedzić najbardziej wysunięty na południe niemiecki region winiarski. Badenia, bo o niej mowa, znajduje się tak blisko Francji i Szwajcarii, że kiedy podróżowałem po tym regionie, roaming telefoniczny raz po raz witał mnie w innym kraju.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu casual?

Karta napojów w restauracji casualowej to jeden z filarów przychodów lokalu i należy ją traktować równie poważnie jak kartę dań, a zatem tworzyć na podstawie profesjonalnej wiedzy i umiejętnie sprzedawać.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej