x

Adam Pawłowski: Król Malbec

Kategoria: Wino    03.10.2019

Założę się, że co najmniej 9 na 10 ankietowanych, zapytanych o przykład wina z Argentyny, odpowie: "Malbec". Nie może być inaczej, ponieważ jest to szczep z najwyższym areałem uprawy w tym kraju, sięgającym aż 22%, a do tego stanowi 30% eksportu argentyńskiego wina.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Argentyna jako piąty największy producent wina na świecie zdefiniowana jest jednym szczepem winorośli. Malbec, bo o nim mowa, dotarł do Argentyny na początku XIX w. wraz z innymi francuskimi odmianami przywiezionymi przez francuskiego agronoma Miguela Pougeta. Pierwotnym zastosowaniem malbeca miało być uzupełnianie kupaży. Szybko stał się ulubieńcem winiarzy, ponieważ dawał dużo koloru, słodyczy i był odporny na choroby. Potocznie nazywano go „francuskim”. W latach 60. i 70. XX w. spożycie wina w Argentynie raptownie wzrosło aż do rekordowych 90 litrów per capita rocznie. Należałoby się cieszyć, ale trend dotyczył głównie konsumpcji prostych, tanich win. W związku z tym nobliwy malbec był wypierany przez mniej jakościowe, ale dające wysokie plony lokalne szczepy jak criolla i cereza. Statystyki okazały się brutalne. W połowie lat 60. nasadzenia malbeca wynosiły ponad 20 tys. ha, a 20 lat później już tylko 9 tys. ha. Niestety nieodwracalnie utracono wiele starych krzewów tego szczepu. W latach 90. trend gwałtownie się zmienił i Argentyńczycy przenieśli swoje preferencje z wina na piwo i inne napoje alkoholowe. Wpłynęło to na załamanie branży winiarskiej i wymusiło orientację na eksport. Producenci przypomnieli sobie o malbecu i stał się on głównym produktem promującym wina argentyńskie na świecie. Działania marketingowe okazały się skuteczne, a wina obroniły się jakością. Już nikt lub mało kto kojarzy malbeca z faktycznym miejscem pochodzenia tego szczepu,  czyli Bordeaux i południowo-zachodnią Francją. Miano lidera pod względem uprawy sięgającej 40 tys. ha już od wielu lat należy do Argentyny. Malbec świetnie odnajduje się w Argentynie, ponieważ jest szczepem ciepłolubnym, późno dojrzewa i doskonale kumuluje kwasowość nawet w gorącym klimacie. Nie jest wybitnie aromatyczny, bazuje na kilku podstawowych aromatach owoców z delikatną nutą kwiatową. Jako szczep dobrze odzwierciedla miejsce swojego pochodzenia, a jego profil aromatyczny jest skorelowany z terroir. Uprawiany na niższych, cieplejszych winnicach prezentuje więcej czerwonego owocu, natomiast na wysokich, chłodnych winnicach jawi się ciemnym owocem z wyraźną nutą kwiatową. Malbec z ciepłej, wschodniej Mendozy jest bardzo przystępny, miękki i zorientowany na prosty wyraz słodkiego owocu. Malbec z zachodniej Mendozy, np. Lujan de Cujo czy Uco Valley, jest bardziej wyrafinowany, pełen elegancji, ale z intensywnym soczystym owocem oraz sporą dawką pieprzowo-fiołkowego aromatu. Malbec z Salty jest bardzo skoncentrowany, gęsty, wybuchający słodko-kwaśną wiśnią z ziemisto-ziołowym charakterem. Malbec z Patagonii jest lżejszy, elegancki, z kwasową werwą.
Przyznam szczerze, że wybierając się na ponadtygodniowy wyjazd do winnic Argentyny, spodziewałem się wielu dżemowych, słodkich win. Byłem w błędzie, ponieważ po degustacji ponad 300 win, w tym ponad 100 malbeców, ani razu nie użyłem w swoich notkach degustacyjnych określenia „dżemowy”. Bardziej odpowiednim było określenie „soczysty”. Moim miernikiem świetnego wina jest rześki finisz. Jeżeli przełożę to na grunt wyjazdu, to muszę przyznać, że opuszczając Argentynę, czułem się bardzo orzeźwiony.

Adam Pawłowski MS – pierwszy polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Niezależny konsultant branży HoReCa. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Autor: Adam Pawłowski

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: JAKUB PASTERNAK

Miłość do wina obudziła się we mnie podczas pewnego szkolenia prowadzonego przez Sławomira Chrzczonowicza. Zrozumiałem wtedy, że chcę zgłębić temat wina najmocniej jak tylko się da.

Kilka pytań do Magdaleny Śleziak

Jest główną sommelierką restauracji oraz sklepu z winami Krakowska Enoteka Pergamin zlokalizowanej w miejscu, gdzie mieszkał kiedyś Wit Stwosz. Z Magdaleną Śleziak rozmawiamy o pasji do win z Europy Środkowej oraz tajnikach jej pracy.

POLSKIE WINA NAGRODZONE

17 czerwca po raz piąty w poznańskiej restauracji Spot miał miejsce całodzienny cykl wydarzeń poświęconych polskim winom i cydrom. Z roku na rok jakość polskiego wina wzrasta. Udowodniły to m.in. wyniki konkursu "Polskie korki 2018".

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: PIOTR ZIELIŃSKI

"W branży pracuję ponad cztery lata. Pierwsze kroki stawiałem u warszawskiego importera, a później w małej żoliborskiej restauracji. Zanim na dłużej jako sprzedawca stanąłem za ladą w warszawskim sklepie specjalistycznym VinoTrio, pracowałem przez pięć lat w sprzedaży usług i w marketingu".

ŚWIĘTO POLSKIEGO WINA

25-30 sierpnia 2017 r. odbędą się XII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Organizatorzy planują wiele atrakcji, między innymi prezentacje, konkursy dla publiczności oraz koncerty. Odbędą się również warsztaty degustacyjne prowadzone przez przedstawicieli Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej