x

10 pytań do Natalii Stankiewicz

Kategoria: Wino    03.10.2019

Natalia Stankiewicz zajmuje stanowisko head sommeliera w restauracji Opasły Tom w Warszawie. W 2016 r. prowadziła seminaria na targach Wine Expo Poland. W wolnych chwilach uczestniczy w seminariach i degustacjach, ciągle się doskonaląc.

Natalia Stankiewicz. Foto: archiwum prywatne.
Natalia Stankiewicz. Foto: archiwum prywatne.
Dlaczego wino?
Początkowo dla podniesienia kwalifikacji zawodowych. Po pewnym czasie wino okazało się moją pasją i celem w życiu. Zdobywanie wiedzy i rozwijanie umiejętności w tym zakresie jest dla mnie kluczowe zarówno w strefie zawodowej, jak i tej prywatnej.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była twoja pierwsza praca?
Z gastronomią jestem związana już od dziesięciu lat. Zaczęłam w restauracji Jeff ’s na Polu Mokotowskim, to była prawdziwa szkoła życia! Później były inne restauracje i inny poziom serwisu – wszystko po to, by piąć się w górę, wiedzieć i umieć więcej.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Dla mnie numerem jeden jest Szymon Milonas. Dostrzegł we mnie talent i pomógł mi go rozwijać. Dzisiaj mogę go nazwać nie tylko swoim mentorem, ale też przyjacielem. Głęboko podziwiam też Tomka Koleckiego, jest chodzącą encyklopedią. Z młodszego pokolenia sommelierów moim autorytetem jest Piotr Pietras – jego wiedza i osiągnięcia robią na mnie ogromne wrażenie.

Co robisz, żeby się rozwijać jako sommelier?
Każdą wolną chwilę przeznaczam na udział w seminariach i degustacjach. Dużo czytam i próbuję. Z uwagą słucham tych mądrzejszych od siebie, którzy mają często i po 20 lat doświadczenia więcej niż ja. Dzięki temu mam w sobie dużo pokory oraz ambicję, żeby iść do przodu i czerpać od nich jak najwięcej.

Gdybyś mogła spróbować dowolnego wina, jakie byś wybrała i z kim byś je wypiła?
Lista win, których chciałabym spróbować, jest tak długa, że zabraknie nam na nią miejsca, co samo w sobie jest dla mnie pięknem i kwintesencją tego zawodu. Jeśli jednak muszę koniecznie wybrać, będzie to Vega Sicilia Unico Reserva Especial Edición. Z kim? Dla przyjemności z narzeczonym, dla wiedzy – z moimi autorytetami.

Dobry sommelier jest...?
Osobą, która słucha swoich gości i odpowiada na ich potrzeby. Jest profesjonalny, ale jednocześnie serdeczny. Imponuje wiedzą, ale nie buduje bariery pomiędzy sobą a ludźmi, których obsługuje. Pamięta, że jej lub jego praca polega na świadczeniu usług.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Beczkowane Soave Superiore z pierogami z sandaczem w sosie maślano-winnym z dodatkiem skórki cytrynowej. Kwasowość wina doskonale radzi sobie z maślanym sosem, a jego owocowość sprawia, że aromaty cytrusowe dosłownie eksplodują w ustach. Mało konwencjonalnie, ale tak właśnie lubię – zaskakująco.

Ulubione aspekty twojej pracy?
Zadowoleni goście, serwowanie win do każdego stołu. Ciągły rozwój, sezonowość karty dań i win, co gwarantuje brak nudy. Nigdy nie stoję w miejscu, nie potrafiłabym inaczej spędzać swoich dni.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Daję z siebie wszystko. Wkładam w swoją pracę pełnię mojego zaangażowania. Staram się edukować i zachęcać – wyrwać swoich gości z ich strefy komfortu, pokazać wina, które są poza mainstreamowym nurtem. Pod koniec dnia zazwyczaj jestem pewna, że moja karta win jest ciekawa, pairingi są dobre, a serwis na bardzo dobrym poziomie.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Białe koszule. Nie ma sposobu, żeby utrzymać je w czystości przez cały dzień, a plamy z czerwonego wina w którymś momencie przestają chcieć się sprać. Bardzo mnie to irytuje.

Natalia Stankiewicz
Stanowisko: head sommelier w restauracji Opasły Tom w Warszawie
Data i miejsce urodzenia: 8 stycznia 1990 r., Koszalin
Ukończyła kursy WSET na poziomie drugim i trzecim. Prowadziła seminaria na targach Wine Expo Poland w 2016 r. W latach 2016-2018 współtworzyła i prowadziła Wine Bar na Nocnym Markecie w Warszawie – koncept street wine był winiarską odpowiedzią na street food. Aktualnie w Opasłym Tomie tworzy kartę win opierającą się na trunkach z Polski i Europy Środkowej.

Wywiad ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Adam Pawłowski: Bąbelki na co dzień

Z premedytacją piszę o winach musujących już po sylwestrze, bo uważam, że powinniśmy cieszyć się bąbelkami przez cały rok. Trend sugeruje, że coraz częściej sięgamy po nie na co dzień. Ta prężnie rosnąca kategoria win zanotowała w ostatniej dekadzie globalny wzrost produkcji sięgający 40%.

Legenda Kalifornii odwiedzi Kraków

21 października nagrodę Człowieka Roku, przyznawaną co roku przez "Czas Wina", odbierze jeden z najsłynniejszych winiarzy świata - Warren Winiarski.

Rywalizacja polskich winiarzy w Jaśle

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w VII Konkursie Polskich Win, który odbędzie się 6-7 sierpnia w winnicy Dwie Granice.

Adam Pawłowski: Słoneczna Badenia

W kwietniu tego roku miałem przyjemność odwiedzić najbardziej wysunięty na południe niemiecki region winiarski. Badenia, bo o niej mowa, znajduje się tak blisko Francji i Szwajcarii, że kiedy podróżowałem po tym regionie, roaming telefoniczny raz po raz witał mnie w innym kraju.

Polacy chcą wiedzieć więcej o rodzimym winie. Skąd taki wniosek?

Blisko 50 tysięcy wyświetleń live’ów, ponad 400 udostępnień filmów na Facebooku oraz zasięg, który wyniósł prawie 100 tysięcy odbiorców - Festiwal Polskie Wino Online, pierwsza taka wirtualna inicjatywa w naszym kraju, okazał się sukcesem.

Jancis Robinson w Polsce

8 października br. Polskę odwiedziła Jancis Robinson - jedna z największych znawczyń wina, światowej sławy krytyk i dziennikarka winiarska. Robinson odebrała tytuł Człowiek Roku 2016 przyznawany przez magazyn "Czas Wina".

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej