x

Zwycięzcy 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    03.10.2019

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z restauracji Nifty no.20 poznańskiego Hotel Puro to laureaci pierwszego miejsca Kulinarnego Pucharu Polski. Tegoroczne zmagania konkursowe odbyły się 1-2 października w Poznaniu.

Zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kulinarny Puchar Polski – konkurs z rekomendacją najważniejszych stowarzyszeń branżowych w Polsce i cieszący się ogromnym prestiżem wśród szefów kuchni – był wydarzeniem towarzyszącym Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO/INVEST HOTEL. O najwyższe miejsce na podium walczyło 10 ekip kucharskich wyłonionych w ramach konkursów kwalifikacyjnych, które odbywały się w całej w Polsce od października ubiegłego roku.
– Taki sposób eliminacji do finału zapewnia bezstronność i pozwala wyłonić naprawdę znakomitych w swym zawodzie ludzi, oddanych zawodowi kucharza, a co najważniejsze z głową pełną pomysłów i doskonale opanowanymi technikami kulinarnymi – mówi Agnieszka Glamowska, menedżer Kulinarnego Pucharu Polski.
Każda z zakwalifikowanych drużyn przygotowała 3 dania. Dużej dawki pomysłowości wymagała przystawka, w której obligatoryjne do zastosowania były papryka świeża, ser Bursztyn, jajko oraz olej z esencją masła. Zawodnicy musieli także zaserwować danie główne z użyciem wołowiny Flank Stek, szpiku kostnego, ziemniaka i śliwki. W deserze natomiast pojawiły się: gruszka i orzechy laskowe.
Te wyborne dania, które wyszły spod rąk niezwykle utalentowanych kucharzy oceniało międzynarodowe jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka. Za stołem sędziowskim zasiedli również: Jean Bos, Dariusz Struciński, Paweł Mieszała, Bartosz Peter (zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w latach 2017 i 2018) oraz Emmanuel Lorieux, Sean Owens, Alain Hostert i Sebastian Pettersson. Jury najwyższe noty przyznało Bartoszowi Fabisiowi i Michałowi Kozłowskiemu, którzy reprezentowali Nifty no.20 Hotel Puro Poznań.
Dalej na podium uplasowali się: Paweł Kubera i Paweł Żurkowski z Hotel DeSilva Premium w Poznaniu (II miejsce) oraz Marcin Nowak i Maciej Małecki z Puro Hotel Warszawa (III miejsce).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

PRAKTYKA GOŚCINNOŚCI

To mit, że tylko duże nakłady finansowe przekładają się na odpowiedni serwis. Główną inwestycją w dobrą obsługę jest poświęcenie czasu na stworzenie procedur i ich konsekwentne wdrażanie - mówią Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski MS autorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii".

Festiwal Whisky Jastrzębia Gora już wkrótce

IV edycja festiwalu odbędzie się w dniach 25. i 26. sierpnia.

Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

W dniach 24-25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Makłowicz zaprasza do Chefs for Change: "zmiana zaczyna się na talerzu"

Robert Makłowicz zaprasza do dołączenia do Chefs for Change - społeczności szefów i szefowych kuchni, którzy dzielą się wiedzą i inspiracjami w zakresie kuchni roślinnej. Wszystko po to, by serwować dania, które pomogą w rozwiązaniu problemów współczesnego świata.

L'ART DE LA CUISINE MARTELL 2018

Za nami już 16. edycja jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce - L’Art de la cuisine Martell 2018. Finał odbył się 3 marca w XVII- wiecznym hotelu Zamek Ryn. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński - szef kuchni hotelu Anders, który od 13 lat dba o prawidłowy przebieg konkursu.

Szef dla Młodych Talentów - inauguracja Mikserów Kulinarnych 2019

Pierwsze wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbyło się w Krakowie. W lutowym Mikserze Kulinarnym wzięło udział blisko 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej