x

Lwowska Rest. Baczewskich w Warszawie

Kategoria: Miejsca    02.10.2019

Otwarta w styczniu br. Rest. Baczewskich z marszu stała się jednym z najgorętszych miejsc wśród gastronomicznych debiutów Warszawy. To siostrzany lokal jednej z najpopularniejszych lwowskich restauracji, funkcjonującej tam od 2013 r.

Dania z Rest. Baczewskich. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Dania z Rest. Baczewskich. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
W Warszawie mieści się w odrestaurowanym w stylu neorenesansowym Pałacyku Szucha. I to za sprawą przepięknych wnętrz tak szybko zdobyła zainteresowanie gości. Miejsce jest eleganckie, choć obsługa zastrzega, że serwis i atmosfera ma tu panować luźna. Zachwycają detale: stylowe meble, repliki przedwojennych plakatów reklamowych wódki Baczewski, wszechobecne butelki i gąsiory pełne nalewek, kominek czy też fortepian, z którego płynąca wieczorami muzyka umila czas biesiadnikom. Właścicielem restauracji jest Kumpel Group, prowadząca również restaurację Baczewskich we Lwowie oraz kilka innych, o różnych profilach. Nad jakością i kompozycją menu czuwa szef kuchni Artur Cichomski, zaś przez kartę win liczącą ok. 250 indeksów przeprowadzi nas sommelier Maciej Przepiórkiewicz. Menu Rest. Baczewskich jest połączeniem tradycyjnych dań z siostrzanej restauracji ze Lwowa oraz warszawskich specjałów. Za dania popisowe uznać można tatarską hordę, czyli zestaw 3 tatarów: z sarny, jelenia i wołowego (75 zł), królewską gicz jagnięcą (69 zł), śledzia pod szubą, czyli pod pierzynką (28 zł), czy banosz, czyli lwowska mamałyga (36 zł). W godzinach 12-16 serwowany jest lunch (39 zł, dwa zestawy: mięsny i wege). Z ciekawostek należy dodać, że restauracja prowadzi własną produkcję nalewek, wędlin, smalcu, a kucharze wędzą ryby, mięsa, robią kiszonki. W ciągu miesiąca zostanie uruchomiona piekarnia, która znajdzie się w sąsiadującej z restauracją Kordegardzie. Oferta alkoholowa to mocna strona lokalu – w jednej z sal funkcjonuje koktajl bar z autorską kartą koktajli, dużym wyborem alkoholi z całego świata, własnymi nalewkami (ponad 40 rodzajów) i własną marką piwa REST. To dobre miejsce zarówno na romantyczną kolację, jak i spotkanie biznesowe. Powierzchnia dla klientów to ponad 800 mkw., razem z tarasami pomieści ponad 200 osób w serwisie a la carte.

aleja Christiana Szucha 17/19, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Tajski Molam Thai Canteen & Bar w Krakowie

Molam to restauracja tajska, w której nie znajdziecie nic, co zazwyczaj w Polsce kojarzone jest z tym rodzajem kuchni. Nie ma tutaj pad thai, nie ma zielonego lub czerwonego curry z mięsem lub tofu do wyboru, nie ma sajgonek. Co w takim razie jest?

Pudu Pudu - pierwszy bar z... budyniem. Będą chętni?

Grupa Oetker uruchomiła pierwszy bar z... budyniem. Na razie takie rzeczy tylko w Ameryce, a konkretnie w Los Angeles. Firma planuje w tym roku otworzyć jeszcze dwa takie obiekty w Mieście Aniołów.

ZONI

W czerwcu na gastronomicznej mapie Warszawy pojawiły się dwa nowe miejsca - restauracja Zoni z wysoko cenionym szefem kuchni Aleksandrem Baronem na czele oraz siostrzane bistro WuWu, którego szefową kuchni została Adriana Marczewska. ul. plac Konesera 1, Warszawa

Już czynne Crowne Plaza Warsaw - The HUB i Holiday Inn Express Warsaw - The HUB

W nowoczesnym budynku The Warsaw HUB przy Rondzie Daszyńskiego czynne są już dwa hotele - Crowne Plaza Warsaw i Holiday Inn Express Warsaw. Pierwsza marka debiutuje w Polsce.

KUK NUK

Kuk Nuk to pokaźnych rozmiarów restauracja (80 miejsc siedzących) położona w ścisłym centrum Rzeszowa, tuż przy rynku. Lokal powstał z potrzeby stworzenia kuchni na wysokim poziomie, której wówczas brakowało na podkarpackim rynku.

The Trust - nowy lokal Tomasza Źrodłowskiego i Szymona Cieśli

The Trust to krakowski koktajlbar i kawiarnia w jednym. Na razie, wypijemy w nim kawę, a po zakończeniu lockdownu - także autorskie drinki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej