x

Lwowska Rest. Baczewskich w Warszawie

Kategoria: Miejsca    02.10.2019

Otwarta w styczniu br. Rest. Baczewskich z marszu stała się jednym z najgorętszych miejsc wśród gastronomicznych debiutów Warszawy. To siostrzany lokal jednej z najpopularniejszych lwowskich restauracji, funkcjonującej tam od 2013 r.

Dania z Rest. Baczewskich. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Dania z Rest. Baczewskich. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
W Warszawie mieści się w odrestaurowanym w stylu neorenesansowym Pałacyku Szucha. I to za sprawą przepięknych wnętrz tak szybko zdobyła zainteresowanie gości. Miejsce jest eleganckie, choć obsługa zastrzega, że serwis i atmosfera ma tu panować luźna. Zachwycają detale: stylowe meble, repliki przedwojennych plakatów reklamowych wódki Baczewski, wszechobecne butelki i gąsiory pełne nalewek, kominek czy też fortepian, z którego płynąca wieczorami muzyka umila czas biesiadnikom. Właścicielem restauracji jest Kumpel Group, prowadząca również restaurację Baczewskich we Lwowie oraz kilka innych, o różnych profilach. Nad jakością i kompozycją menu czuwa szef kuchni Artur Cichomski, zaś przez kartę win liczącą ok. 250 indeksów przeprowadzi nas sommelier Maciej Przepiórkiewicz. Menu Rest. Baczewskich jest połączeniem tradycyjnych dań z siostrzanej restauracji ze Lwowa oraz warszawskich specjałów. Za dania popisowe uznać można tatarską hordę, czyli zestaw 3 tatarów: z sarny, jelenia i wołowego (75 zł), królewską gicz jagnięcą (69 zł), śledzia pod szubą, czyli pod pierzynką (28 zł), czy banosz, czyli lwowska mamałyga (36 zł). W godzinach 12-16 serwowany jest lunch (39 zł, dwa zestawy: mięsny i wege). Z ciekawostek należy dodać, że restauracja prowadzi własną produkcję nalewek, wędlin, smalcu, a kucharze wędzą ryby, mięsa, robią kiszonki. W ciągu miesiąca zostanie uruchomiona piekarnia, która znajdzie się w sąsiadującej z restauracją Kordegardzie. Oferta alkoholowa to mocna strona lokalu – w jednej z sal funkcjonuje koktajl bar z autorską kartą koktajli, dużym wyborem alkoholi z całego świata, własnymi nalewkami (ponad 40 rodzajów) i własną marką piwa REST. To dobre miejsce zarówno na romantyczną kolację, jak i spotkanie biznesowe. Powierzchnia dla klientów to ponad 800 mkw., razem z tarasami pomieści ponad 200 osób w serwisie a la carte.

aleja Christiana Szucha 17/19, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Happa To Mame otwiera drugi lokal. Poznańska kawiarnia zagości w stolicy

Happa To Mame, pierwsza kawiarnia w Polsce serwująca oryginalne japońskie słodycze, postanowiła otworzyć kolejny lokal. Po Poznaniu przyszedł czas na Warszawę.

Kredens Wincentego: tradycja w wersji 3 w 1

Połączenie działalności gastronomicznej z handlową jest konceptem, który ma fantastyczne perspektywy rozwoju - uważa Krzysztof Stegienko, który wraz z żoną prowadzi w Warszawie Kredens Wincentego.

Fit Cake: cztery nowe lokale w dwa miesiące

Sieć cukierni Fit Cake uruchomiła w ostatnich dwóch miesiącach cztery nowe lokale. To jednak nie koniec, bo w planach są już kolejne otwarcia.

Łaskawość Tytusa: Marcin Tytus Grabski otwiera drugi winebar w Warszawie

Łaskawość Tytusa to wine bar, który otworzył się 3 sierpnia na warszawskim Służewiu. Jego właścicielem jest Marcin Grabski, założyciel legendarnej wytwórni hip-hopowej Asfalt Records.

Bistro Młyn na gdańskiej Wyspie Spichrzów

Nowo otwarty Bistro Młyn mieści się w sercu gdańskiej Wyspy Spichrzów, w bezpośrednim sąsiedztwie turystycznych atrakcji miasta. Lokal powstał z myślą o rodzinach poszukujących dobrej kuchni oraz wytchnienia od miejskiego zgiełku. Inspiracją do wystroju wnętrza był zachód słońca nad morzem.

Hewelke Restaurant & Bakery w Gdańsku Wrzeszczu - trzecia restauracja Marcina Popielarza

Na gastronomicznej mapie Gdańska pojawiło się nowe miejsce - 20 lipca znany szef kuchni Marcin Popielarz otworzył swą nową restaurację Hewelke Restaurant & Bakery we Wrzeszczu. To już trzeci jego lokal, po Białym Króliku w Gdyni i Biôłim Trusie w Sulęczynie.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej