x

Lwowska Rest. Baczewskich w Warszawie

Kategoria: Miejsca

Otwarta w styczniu br. Rest. Baczewskich z marszu stała się jednym z najgorętszych miejsc wśród gastronomicznych debiutów Warszawy. To siostrzany lokal jednej z najpopularniejszych lwowskich restauracji, funkcjonującej tam od 2013 r.

Dania z Rest. Baczewskich. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Dania z Rest. Baczewskich. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
W Warszawie mieści się w odrestaurowanym w stylu neorenesansowym Pałacyku Szucha. I to za sprawą przepięknych wnętrz tak szybko zdobyła zainteresowanie gości. Miejsce jest eleganckie, choć obsługa zastrzega, że serwis i atmosfera ma tu panować luźna. Zachwycają detale: stylowe meble, repliki przedwojennych plakatów reklamowych wódki Baczewski, wszechobecne butelki i gąsiory pełne nalewek, kominek czy też fortepian, z którego płynąca wieczorami muzyka umila czas biesiadnikom. Właścicielem restauracji jest Kumpel Group, prowadząca również restaurację Baczewskich we Lwowie oraz kilka innych, o różnych profilach. Nad jakością i kompozycją menu czuwa szef kuchni Artur Cichomski, zaś przez kartę win liczącą ok. 250 indeksów przeprowadzi nas sommelier Maciej Przepiórkiewicz. Menu Rest. Baczewskich jest połączeniem tradycyjnych dań z siostrzanej restauracji ze Lwowa oraz warszawskich specjałów. Za dania popisowe uznać można tatarską hordę, czyli zestaw 3 tatarów: z sarny, jelenia i wołowego (75 zł), królewską gicz jagnięcą (69 zł), śledzia pod szubą, czyli pod pierzynką (28 zł), czy banosz, czyli lwowska mamałyga (36 zł). W godzinach 12-16 serwowany jest lunch (39 zł, dwa zestawy: mięsny i wege). Z ciekawostek należy dodać, że restauracja prowadzi własną produkcję nalewek, wędlin, smalcu, a kucharze wędzą ryby, mięsa, robią kiszonki. W ciągu miesiąca zostanie uruchomiona piekarnia, która znajdzie się w sąsiadującej z restauracją Kordegardzie. Oferta alkoholowa to mocna strona lokalu – w jednej z sal funkcjonuje koktajl bar z autorską kartą koktajli, dużym wyborem alkoholi z całego świata, własnymi nalewkami (ponad 40 rodzajów) i własną marką piwa REST. To dobre miejsce zarówno na romantyczną kolację, jak i spotkanie biznesowe. Powierzchnia dla klientów to ponad 800 mkw., razem z tarasami pomieści ponad 200 osób w serwisie a la carte.

aleja Christiana Szucha 17/19, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej