x

Lwowska Rest. Baczewskich w Warszawie

Kategoria: Miejsca    02.10.2019

Otwarta w styczniu br. Rest. Baczewskich z marszu stała się jednym z najgorętszych miejsc wśród gastronomicznych debiutów Warszawy. To siostrzany lokal jednej z najpopularniejszych lwowskich restauracji, funkcjonującej tam od 2013 r.

Dania z Rest. Baczewskich. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Dania z Rest. Baczewskich. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
W Warszawie mieści się w odrestaurowanym w stylu neorenesansowym Pałacyku Szucha. I to za sprawą przepięknych wnętrz tak szybko zdobyła zainteresowanie gości. Miejsce jest eleganckie, choć obsługa zastrzega, że serwis i atmosfera ma tu panować luźna. Zachwycają detale: stylowe meble, repliki przedwojennych plakatów reklamowych wódki Baczewski, wszechobecne butelki i gąsiory pełne nalewek, kominek czy też fortepian, z którego płynąca wieczorami muzyka umila czas biesiadnikom. Właścicielem restauracji jest Kumpel Group, prowadząca również restaurację Baczewskich we Lwowie oraz kilka innych, o różnych profilach. Nad jakością i kompozycją menu czuwa szef kuchni Artur Cichomski, zaś przez kartę win liczącą ok. 250 indeksów przeprowadzi nas sommelier Maciej Przepiórkiewicz. Menu Rest. Baczewskich jest połączeniem tradycyjnych dań z siostrzanej restauracji ze Lwowa oraz warszawskich specjałów. Za dania popisowe uznać można tatarską hordę, czyli zestaw 3 tatarów: z sarny, jelenia i wołowego (75 zł), królewską gicz jagnięcą (69 zł), śledzia pod szubą, czyli pod pierzynką (28 zł), czy banosz, czyli lwowska mamałyga (36 zł). W godzinach 12-16 serwowany jest lunch (39 zł, dwa zestawy: mięsny i wege). Z ciekawostek należy dodać, że restauracja prowadzi własną produkcję nalewek, wędlin, smalcu, a kucharze wędzą ryby, mięsa, robią kiszonki. W ciągu miesiąca zostanie uruchomiona piekarnia, która znajdzie się w sąsiadującej z restauracją Kordegardzie. Oferta alkoholowa to mocna strona lokalu – w jednej z sal funkcjonuje koktajl bar z autorską kartą koktajli, dużym wyborem alkoholi z całego świata, własnymi nalewkami (ponad 40 rodzajów) i własną marką piwa REST. To dobre miejsce zarówno na romantyczną kolację, jak i spotkanie biznesowe. Powierzchnia dla klientów to ponad 800 mkw., razem z tarasami pomieści ponad 200 osób w serwisie a la carte.

aleja Christiana Szucha 17/19, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Sing Sing - nowy azjatycki koncept w Warszawie

Sing Sing to azjatycki koncept łączący restaurację, cocktail bar oraz działalność rozrywkowo-artystyczną. Miejsce stworzyła Grupa Instynkt, która wcześniej wykreowała takie restauracje jak AIOLI, Momu i Banjaluka. Szefami kuchni są Patryk Stal i Michael Gay.

Restauracja KLONN - nowe miejsce właścicieli Zoni i WuWu

KLONN to nowy warszawski lokal Mirosława Nizio oraz Andrzeja Nizio. Restauracja działa od sierpnia przy Zamku Ujazdowskim w miejscu, gdzie niegdyś mieściło się Atelier Amaro. Oferuje nowoczesną kuchnię europejską i drinki, a wieczorami - muzykę i program wydarzeń kulturalnych.

Wręczenie plakiet Michelin

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

SEAFOOD BAR & MARKET

W listopadzie 2017 r. na wrocławskim Starym Mieście w lokalu po słynnej restauracji Mosaiq otworzył się bar z jasnym motywem przewodnim: są to ryby i owoce morza w najczystszej formie. Znajdziemy go na ul. Świętego Mikołaja 12.

GRAMY W TĘ SAMĄ GRĘ

Opasły Tom - niezaprzeczalnie jedno z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie nie tylko Warszawy, ale całej Polski. Po 7 latach działalności restauracja zmieniła lokalizację. Zapytaliśmy Agnieszkę Kręglicką, właścicielkę, jakie zmiany przynosi nowy rozdział w historii Opasłego.

Bistro Pod Sowami

Bistro pod Sowami na warszawskiej Pradze to nowa restauracja mieszcząca się w zabytkowej, niedawno odremontowanej secesyjnej Kamienicy pod Sowami.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej