x

Polana Smaków - kuchnia Andrzeja Polana w centrum Warszawy

Kategoria: Miejsca

O Małej Polanie Smaków słyszała większość ceniących autorską kuchnię restauracyjnych bywalców. Nie każdy jednak wie, że lokal znanego kucharza Andrzeja Polana ma nową siedzibę. Tuż przed świętami Bożego Narodzenia przeniósł się z Mokotowa do ścisłego centrum Warszawy.

Danie z restauracji Polana Smaków. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Danie z restauracji Polana Smaków. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Przy okazji zgubił z nazwy epitet „mała”, bo i powierzchnia restauracji powiększyła się – Polana Smaków liczy sobie teraz 100 mkw. i pomieści 50 gości w trzech salach: pierwszej przy barze, drugiej z oknami na ulicę oraz trzeciej w głębi.
Z zewnątrz uwagę przykuwają pomalowane na zielono okiennice, zielone akcenty dominują również w środku. To m.in. wiszące witryny z wyeksponowanymi winami, boazeryjne wstawki na ścianach czy przypominające minipłaskorzeźby płytki ceramiczne, którymi wykafelkowany jest bar. Ściany i podłoga są jasne, stoliki i krzesła drewniane. Wystój lokalu, za który odpowiada Marek Mierzejewski, ma ciepły, ale elegancki charakter. – Nawiązuje do domu, jaki pamiętam z dzieciństwa – wyjaśnia Andrzej Polan.
Taka również jest jego kuchnia: polska, kojarząca się z rodzinnym domem, z dziecięcymi wspomnieniami. – Wykorzystujemy dobre produkty z całej Polski, po które niejednokrotnie musimy jeździć sami – mówi Polan. W jego restauracji każdy z kucharzy jest traktowany jak szef, ale żeby smak potraw był spójny, wszystkiego pilnują na zmianę Anna Wolszczak, Tomasz Nestorowicz i on sam.
Menu podzielono na małe, głębokie, duże i słodkie talerze. Każda kategoria to kilka potraw, które mają się zmieniać sezonowo. W kwietniowej karcie wśród przystawek, czyli małych talerzy (32-39 zł) widnieje m.in. marynowany śledź z zieloną cebulą podawany z musem dyniowym i ciepłym maślanym bajglem z kleksem śmietany oraz tatar z kiszoną kapustą i marynowanym pomidorem. Ceny dań głównych, czyli dużych talerzy, wahają się od 32 do 54 zł. Andrzej Polan nie wskazuje na popisowe danie, ale za sztandarową potrawę można uznać znanego z poprzedniej lokalizacji suma w śmietanowym sosie z borowikami i wędzonym ziemniakiem w łupinie. Deserowym hitem jest mus chałwowy z pijaną śliwką i prażonym jabłkiem (22 zł). W oczekiwaniu na zamówienie można skosztować czekadełka w postaci minibułeczek z czarnuszką podanych z masłem z gorczycą i koperkiem oraz pastą z kiszonych ogórków i papryki.
W restauracji dostępne jest menu lunchowe (25 zł) – od poniedziałku do piątku, w godzinach od 12.00 do 16.00. To zazwyczaj połączenie zupy i dania głównego na jednym talerzu, np. ruski naleśnik z wędzonym twarogiem na gęstej zupie pomidorowej lub żeberko na miękko w domowej zalewajce.
Karta win jest krótka i sezonowa, często zmieniające się etykiety pochodzą od kilku importerów. Obecnie do wyboru są dwa szampany, dwa wina musujące, dwa różowe, siedem białych, osiem czerwonych, dwa wzmacniane i jedno deserowe. Za selekcję win odpowiada manager restauracji Grzegorz Grzeszczak.

ul. Emilii Plater 14, Warszawa.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

RESTAURACJA KOBALTOWA

Gdy wybieramy się na wakacje nad polskie morze, Mierzeja Wiślana nie jawi się jako oczywisty wybór. Ale być może czas pomyśleć o zmianie destynacji. Sytuacja na Mierzei zmieniła się na korzyść świadomych smakoszy w 2015 r., kiedy to w nowo wybudowanym hotelu Tristan powstała restauracja Kobaltowa.

THE TIME, CONCEPT BY MIELŻYŃSKI

Restauracja The Time to jedno z miejsc w odrestaurowanej zabytkowej kamienicy Młyńska 12, należącej do grupy Ilonn. Miejsce łączy klasykę i tradycję z nowoczesnością, stąd nazwa. Wystrój jest minimalistyczny, dominują elementy szklane, stalowe, kamień i szkło.

UKIM

Niezobowiązujące miejsce z kuchnią azjatycką na Woli. Tutejsza kuchnia kręci się wokół znanych i lubianych azjatyckich klasyków. Lokal znajduje się na ul. Chłodnej 2/18 w Warszawie.

Bistro Z

Anna Klajmon i Mateusz Czekierda są właścicielami i szefami kuchni Bistro Z przy ul. Ząbkowskiej na warszawskiej Pradze. Lokal otworzył się w lipcu tego roku. Bistro Z koncentruje się na prostym jedzeniu, opartym na dobrym produkcie w dobrej cenie.

Ogień

Ogień to inicjatywa właścicieli Gospodarstwa Agroturystycznego Koziarnia - Jakuba, Jadwigi i Marcina Lorków w beskidzkich Pogorzanach oraz Aleksandra Barona, Pavla Portoyana, Rafała Bernatowitcza, Bartosza Wilczyńskiego i Przemka Błaszczyka.

MATCHA TEA HOUSE

Właściciele Izumi Sushi - Alicja Than i Alon Than - otworzyli w marcu przy warszawskim placu Zbawiciela Matcha Tea House. Jest to herbaciarnia skupiona wokół japońskiej zielonej herbaty. Wypijemy tu przykładowo najszlachetniejszą japońską herbatę gyokuro, herbatę matcha, a także Matcha Latte.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej