x

Polana Smaków - kuchnia Andrzeja Polana w centrum Warszawy

Kategoria: Miejsca

O Małej Polanie Smaków słyszała większość ceniących autorską kuchnię restauracyjnych bywalców. Nie każdy jednak wie, że lokal znanego kucharza Andrzeja Polana ma nową siedzibę. Tuż przed świętami Bożego Narodzenia przeniósł się z Mokotowa do ścisłego centrum Warszawy.

Danie z restauracji Polana Smaków. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Danie z restauracji Polana Smaków. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Przy okazji zgubił z nazwy epitet „mała”, bo i powierzchnia restauracji powiększyła się – Polana Smaków liczy sobie teraz 100 mkw. i pomieści 50 gości w trzech salach: pierwszej przy barze, drugiej z oknami na ulicę oraz trzeciej w głębi.
Z zewnątrz uwagę przykuwają pomalowane na zielono okiennice, zielone akcenty dominują również w środku. To m.in. wiszące witryny z wyeksponowanymi winami, boazeryjne wstawki na ścianach czy przypominające minipłaskorzeźby płytki ceramiczne, którymi wykafelkowany jest bar. Ściany i podłoga są jasne, stoliki i krzesła drewniane. Wystój lokalu, za który odpowiada Marek Mierzejewski, ma ciepły, ale elegancki charakter. – Nawiązuje do domu, jaki pamiętam z dzieciństwa – wyjaśnia Andrzej Polan.
Taka również jest jego kuchnia: polska, kojarząca się z rodzinnym domem, z dziecięcymi wspomnieniami. – Wykorzystujemy dobre produkty z całej Polski, po które niejednokrotnie musimy jeździć sami – mówi Polan. W jego restauracji każdy z kucharzy jest traktowany jak szef, ale żeby smak potraw był spójny, wszystkiego pilnują na zmianę Anna Wolszczak, Tomasz Nestorowicz i on sam.
Menu podzielono na małe, głębokie, duże i słodkie talerze. Każda kategoria to kilka potraw, które mają się zmieniać sezonowo. W kwietniowej karcie wśród przystawek, czyli małych talerzy (32-39 zł) widnieje m.in. marynowany śledź z zieloną cebulą podawany z musem dyniowym i ciepłym maślanym bajglem z kleksem śmietany oraz tatar z kiszoną kapustą i marynowanym pomidorem. Ceny dań głównych, czyli dużych talerzy, wahają się od 32 do 54 zł. Andrzej Polan nie wskazuje na popisowe danie, ale za sztandarową potrawę można uznać znanego z poprzedniej lokalizacji suma w śmietanowym sosie z borowikami i wędzonym ziemniakiem w łupinie. Deserowym hitem jest mus chałwowy z pijaną śliwką i prażonym jabłkiem (22 zł). W oczekiwaniu na zamówienie można skosztować czekadełka w postaci minibułeczek z czarnuszką podanych z masłem z gorczycą i koperkiem oraz pastą z kiszonych ogórków i papryki.
W restauracji dostępne jest menu lunchowe (25 zł) – od poniedziałku do piątku, w godzinach od 12.00 do 16.00. To zazwyczaj połączenie zupy i dania głównego na jednym talerzu, np. ruski naleśnik z wędzonym twarogiem na gęstej zupie pomidorowej lub żeberko na miękko w domowej zalewajce.
Karta win jest krótka i sezonowa, często zmieniające się etykiety pochodzą od kilku importerów. Obecnie do wyboru są dwa szampany, dwa wina musujące, dwa różowe, siedem białych, osiem czerwonych, dwa wzmacniane i jedno deserowe. Za selekcję win odpowiada manager restauracji Grzegorz Grzeszczak.

ul. Emilii Plater 14, Warszawa.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

FAST CASUAL WEDŁUG DANIELA HUMMA

Daniel Humm, szef kuchni Eleven Madison Park, i jego wspólnik Will Guidara otwierają nową restaurację w Nowym Jorku - Made Nice. Oficjalne otwarcie restauracji w stylu fast casual nastąpiło w poniedziałek 24 kwietnia.

Marokańska Dar Mounia w Warszawie

W miejscu, gdzie do niedawna mieściła się włoska restauracja Delizia, otworzył swe podwoje elegancki lokal oferujący autentyczną kuchnię marokańską. W maju tego roku, po 6 miesiącach przygotowań, wystartował pod szyldem Dar Mounia.

Wstąp na McBurgera w drodze do Energylandii

30 sierpnia została otwarta długo wyczekiwana restauracja McDonald’s w Zatorze. Lokal znajduje się przy ul. Władysława Grabskiego 16 na trasie prowadzącej do największego w Polsce parku rozrywki Energylandia.

RESTAURACJA KOBALTOWA

Gdy wybieramy się na wakacje nad polskie morze, Mierzeja Wiślana nie jawi się jako oczywisty wybór. Ale być może czas pomyśleć o zmianie destynacji. Sytuacja na Mierzei zmieniła się na korzyść świadomych smakoszy w 2015 r., kiedy to w nowo wybudowanym hotelu Tristan powstała restauracja Kobaltowa.

Steam Bar Warszawa z wędzonymi koktajlami

W październiku 2016 r. w centrum Warszawy otworzył się Steam Bar. Właścicielem jest Roman Medynskyi.

Restauracja Słowianka


Restauracja Słowianka w Bielsku-Białej to miejsce, gdzie szefem kuchni jest Adrian Bęben. Lokal ma 70 miejsc siedzących oraz antresolę głównie wykorzystywaną na imprezy okolicznościowe.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej