x

Kongresówka - tradycyjna kuchnia w Warszawie

Kategoria: Miejsca    02.10.2019

Otwarta pod koniec stycznia 2019 r. Kongresówka to miks tradycji i nowoczesności. Eleganckie wnętrze utrzymane jest w industrialnym stylu z delikatną domieszką urban jungle. Grafitową szarość przełamano tu ciepłymi drewnianymi blatami stołów i pnącymi się przy ścianach roślinami.

Restauracja Kongresówka. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Restauracja Kongresówka. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Szefem kuchni Kongresówki jest Szymon Chojnacki – wielbiciel tradycyjnych technik gotowania oraz staropolskich składników i receptur. Nic więc dziwnego, że menu to bogata, XIX-wieczna kuchnia polska we współczesnej odsłonie. Wśród przystawek znajdziemy trochę już zapomniane raki w maśle (34 zł) czy mózg cielęcy z jajkiem (29 zł). Z zup na uwagę na pewno zasługuje żur na płuckach z kaczym jajkiem (19 zł), a pośród dań głównych dwie przepiórki nadziewane czosnkiem i ziołami (54 zł) oraz stek z serca cielęcego (49 zł). Restauracja oferuje również dania rybne, np. świeżego grillowanego śledzia (32 zł), oraz wegetariańskie, np. pierogi z kaszą gryczaną, pasternakiem i lubczykiem (29 zł). Lunche, składające się z zupy, dania głównego, deseru i dzbanka wody, serwowane są w opcji mięsnej i wegetariańskiej od poniedziałku do piątku między 12.00 a 16.00 w cenie 22 zł. Właściciel Kongresówki, Łukasz Marczak, zadbał również o nieprzeciętną ofertę alkoholi – w ofercie znajduje się koło 20 etykiet win (w tym np. 3 wina pomarańczowe), z których większość sprzedawana jest na kieliszki, oraz dwa rodzaje lanego piwa rzemieślniczego. Kongresówka, kultywując polską tradycję, stawia w dużej mierze na dobrej jakości wódki, ale w karcie nie brakuje również innych mocnych alkoholi oraz najpopularniejszych koktajli.

ul. Krucza 16/22, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Pasibus otwiera lokal w Szczecinie

Burgery Pasibusa od 17 lipca dostępne będą w Centrum Galaxy w Szczecinie. Lokal ma wyróżniać się wystrojem nawiązującym do symboli miasta, m. in. tamtejszej stoczni. To już dziewiąta restauracja stworzona we współpracy ze spółką Helios i zarazem 26. lokal marki w Polsce.

Nobu Warsaw - kolacja w apartamencie wynajętym za niewielką opłatą

Restauracja Nobu Warsaw zaprasza gości na swe dania serwowane w przestrzeni hotelowej. Oferta Dine In pozwala na zorganizowanie kolacji czy obiadu w zarezerwowanym tylko do własnej dyspozycji apartamencie.

Hotel Kolegiacki: Włochy w samym sercu Poznania

Restauracja Hotelu Kolegiackiego to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Poznania. Wizyta w Patio Prowansja przypomina śródziemnomorskie wakacje, a pijąc kawę na tarasie położonym na dachu kamienicy możemy podziwiać panoramę miasta, w tym jeden z symboli Poznania, czyli trykające się koziołki.

Koniec Metamorfozy

Po 12 latach działalności zamyka się gdańska restauracja Metamorfoza, której szefem kuchni przez ostatnie 4 lata był Adrian Klonowski.

Koku Sushi w Gnieźnie i w Grudziądzu

Sieć Koku Sushi powiększyła się o dwa nowe sushi bary - w marcu otwarto je w Gnieźnie i w Grudziądzu. Pod szyldem marki działają już 22 lokale w 19 polskich miastach.

Wnętrze Campo nagrodzone

Wrocławska restauracja Campo Modern Grill zaprojektowana przez Busk.Studio wygrała w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej