x

Kongresówka - tradycyjna kuchnia w Warszawie

Kategoria: Miejsca    02.10.2019

Otwarta pod koniec stycznia 2019 r. Kongresówka to miks tradycji i nowoczesności. Eleganckie wnętrze utrzymane jest w industrialnym stylu z delikatną domieszką urban jungle. Grafitową szarość przełamano tu ciepłymi drewnianymi blatami stołów i pnącymi się przy ścianach roślinami.

Restauracja Kongresówka. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Restauracja Kongresówka. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Szefem kuchni Kongresówki jest Szymon Chojnacki – wielbiciel tradycyjnych technik gotowania oraz staropolskich składników i receptur. Nic więc dziwnego, że menu to bogata, XIX-wieczna kuchnia polska we współczesnej odsłonie. Wśród przystawek znajdziemy trochę już zapomniane raki w maśle (34 zł) czy mózg cielęcy z jajkiem (29 zł). Z zup na uwagę na pewno zasługuje żur na płuckach z kaczym jajkiem (19 zł), a pośród dań głównych dwie przepiórki nadziewane czosnkiem i ziołami (54 zł) oraz stek z serca cielęcego (49 zł). Restauracja oferuje również dania rybne, np. świeżego grillowanego śledzia (32 zł), oraz wegetariańskie, np. pierogi z kaszą gryczaną, pasternakiem i lubczykiem (29 zł). Lunche, składające się z zupy, dania głównego, deseru i dzbanka wody, serwowane są w opcji mięsnej i wegetariańskiej od poniedziałku do piątku między 12.00 a 16.00 w cenie 22 zł. Właściciel Kongresówki, Łukasz Marczak, zadbał również o nieprzeciętną ofertę alkoholi – w ofercie znajduje się koło 20 etykiet win (w tym np. 3 wina pomarańczowe), z których większość sprzedawana jest na kieliszki, oraz dwa rodzaje lanego piwa rzemieślniczego. Kongresówka, kultywując polską tradycję, stawia w dużej mierze na dobrej jakości wódki, ale w karcie nie brakuje również innych mocnych alkoholi oraz najpopularniejszych koktajli.

ul. Krucza 16/22, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

The Trust - nowy lokal Tomasza Źrodłowskiego i Szymona Cieśli

The Trust to krakowski koktajlbar i kawiarnia w jednym. Na razie, wypijemy w nim kawę, a po zakończeniu lockdownu - także autorskie drinki.

Koreanka Grill & Sushi - wkrótce w Browarach Warszawskich

W pierwszym kwartale tego roku, jeśli pozwolą na to obostrzenia epidemiologiczne, planowane jest otwarcie restauracji Koreanka Grill & Sushi w Browarach Warszawskich. Będzie serwować m.in, koreańskie dania z grilla i sashimi. Na miejscu czynne też będą delikatesy. Za projektem stoi Linh Nguyen.

THE COOL CAT TR

The Cool Cat TR otworzyli w połowie maja 2018 Zosia Pazik i Jakub Kaftański. To ich drugi lokal, pierwszy na Solcu powstał w październiku 2015 r. Szefem kuchni w obydwu Cool Catach jest Jakub "Kaftan" Kaftański znany z udziału w jeden z edycji programu "Top Chef ". ul. Marszałkowska 8, Warszawa

Pierwsza piwiarnia Kozlovna w stolicy

31 lipca zostanie otwarta pierwsza w stolicy, a trzecia w Polsce Kozlovna, w której można skosztować ulubionego piwa Czechów. Poczujecie się tam jak w typowej, czeskiej hospodzie.

Restauracja Nobu otworzy się 17 lipca. Już przyjmuje rezerwacje!

Restauracja sieci Roberta De Niro, szefa kuchni Nobu Matsuhisę oraz producenta filmowego Meira Tepera rusza wcześniej niż warszawski hotel Nobu, w którym jest zlokalizowana. Od 17 lipca można będzie zjeść w niej np. czarnego dorsza z miso czy sashimi "New Style" przypiekane olejem sezamowym.

GRAMY W TĘ SAMĄ GRĘ

Opasły Tom - niezaprzeczalnie jedno z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie nie tylko Warszawy, ale całej Polski. Po 7 latach działalności restauracja zmieniła lokalizację. Zapytaliśmy Agnieszkę Kręglicką, właścicielkę, jakie zmiany przynosi nowy rozdział w historii Opasłego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej