x

Bistro Kromki na warszawskim Muranowie

Kategoria: Miejsca    02.10.2019

Na warszawskim Muranowie od roku, a konkretnie od lutego 2018 r., działa nowoczesne i sympatyczne bistro Kromki. Przycupnęło wśród ciągnących się między aleją Solidarności a Nowolipkami niskimi pawilonami, w których kryją się fast foody oraz sklepiki np. z cygarami, alkoholem czy kosmetykami.

Restauracja Kromki. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Restauracja Kromki. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Jak na bistro przystało, w Kromkach panuje luźna i niezobowiązująca atmosfera. W dużej mierze to zasługa prostego, ale wciąż dość eleganckiego wystroju, za który odpowiedzialny jest Arkadiusz Majkut. Toruński projektant postawił na światło, które wpada do lokalu przez dwie ogromne przeszklone ściany, i wyeksponowany bar, zza którego widać kuchnię i drewniane stoliki na 36 osób. Całość ma 119 mkw.
Właścicielem Kromek jest Andrzej Blicharski, który zanim otworzył własne bistro, zdobywał doświadczenie jako menedżer w Caviar House & Prunier, firmie dystrybuującej delikatesowe produkty spożywcze. Kuchnią dowodzi natomiast Grzegorz Birek, wcześniej gotujący m.in. w mokotowskim L’enfant Terrible czy w N31 by Robert Sowa. Szef kuchni serwuje dobrej jakości dania w cenach i standardach neobistro. Stawia na doskonałe produkty, począwszy od bałtyckiego śledzia przez złotnicką wieprzowinę po własnej produkcji wędliny. Ceny przekąsek wahają się od 14 zł do 38 zł, dań głównych od 36 zł do 80 zł za stek z sezonowanego przez minimum 40 dni antrykotu, deserów od 15 zł do 22 zł. Zupy to koszt kilkunastu złotych.
Za sztandarową potrawę właściciel uważa policzki wołowe podawane z purée ziemniaczanym, kremowym bigosem z wędzonymi śliwkami i grzybami oraz sosem jałowcowym (42 zł). Spośród przystawek powodzeniem cieszą się krewetki z chorizo serwowane z domowym majonezem gorczycowym, konfiturą z dyni i radicchio (32 zł) oraz „kromki”, czyli podane na desce trzy pajdy razowego chleba z różnymi dodatkami: matiasem i sałatką warzywną, hummusem i tapenadą, indykiem i sosem barbecue czy pieczonym burakiem i kozim serem (21 zł). Lokal serwuje także lunche, w skład których wchodzą zupa, danie główne (również w wersji wege), deser oraz woda – wszystko w cenie 24 zł. Karta win jak na bistro jest dość bogata – to ok. 80 etykiet. Oprócz tego w ofercie napojów z procentami znajduje się ok. 15 piw craftowych oraz duży wybór mocnych alkoholi z akcentem na giny.
Andrzej Blicharski podkreśla, że Kromki adresowane są do wszystkich ceniących dobrą kuchnię. – Może to brzmi niezręcznie, jak slogan, ale mamy naprawdę różnych gości. Inni klienci przychodzą do nas na śniadanie, które przy zakupie kawy lub herbaty można zjeść już za 2 zł, inni korzystają z oferty lunchowej, a jeszcze inni przychodzą na kolację, zamawiając autorskie dania z karty – mówi.

al. Jana Pawła II 45A, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Mellina Coffee Shop na warszawskiej Sadybie

Teren warszawskiej Sadyby w okolicach Jeziorka Czerniakowskiego to gastronomiczna pustynia. W lipcu pojawił się na niej lokal - Mellina Coffee Shop - łączący kilka funkcji.

Green Caffè Nero na słynnej Brackiej w Krakowie

Green Caffè Nero otworzył kolejną kawiarnię w okresie pandemii. Nowy lokal mieści przy ulicy Brackiej 1A w Krakowie, w okazałej zabytkowej kamienicy. Miejsce łączy w sobie charakterystyczne dla wnętrz sieciówki naturalne materiały oraz nawiązujące do historii kamienicy elementy.

Nonna Pizzeria - neapolitańska pizza w sercu Warszawy

Zdarzają się miejsca, które w ciągu kilku tygodni stają się kulinarnym hitem, i nawet pandemia nie jest w stanie tego powstrzymać. Do takich lokali z pewnością trzeba zaliczyć pizzerię Nonna, która pod koniec stycznia otworzyła się przy ul. Oboźnej w Warszawie.

MAX Premium Burgers już w Poznaniu!

14 sierpnia o godzinie 10 swoje drzwi dla gości otworzyła pierwsza restauracja szwedzkiej sieci MAX Premium Burgers w Poznaniu.

Fuego by Bracia Collins w Warszawie - dla fanów motoryzacji i mięsa

Miks motoryzacji i "zdrowego fast foodu" to pomysł na gastronomiczny koncept braci Collins, czyli Grega i Rafała, znanych z programu "Odjazdowe Bryki Braci Collins". Ceny dań umiarkowane, z jednym wyjątkiem - szokuje oferta złotego burgera za 299 zł z użyciem 24-karatowego jadalnego złota.

ORZO WARSZAWA I ORZO KRAKÓW

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini, które funkcjonowało na placu Konstytucji 5 przez ostatnich kilka lat. Lokal w Krakowie rozpoczął działalność kilka tygodni później i mieści się przy ulicy Lipowej 4.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej