x

Kobiecy Punkt Jedzenia

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    01.10.2019

Sześć kobiet i sześć kobiecych punktów… jedzenia! Pod koniec sierpnia w poznańskiej restauracji Concordia Taste odbyła się kolacja, podczas której w roli głównej wystąpiły utalentowane szefowe kuchni.

Profesjonalna gastronomia to wciąż obszar zdominowany przez mężczyzn. To oni na ogół pełnią rolę szefów kuchni, wygrywają najważniejsze konkursy kulinarne i zabierają głos w istotnych kwestiach związanych z gotowaniem. A przecież w gastronomii nie brakuje kobiet, które swoim talentem, energią i kreatywnością inspirują, zaskakują i cieszą swoich gości.

To właśnie z potrzeby pokazania kobiecych osobowości powstał pomysł na „Kobiecy punkt jedzenia”. W Concordia Taste podczas jednego wieczoru spotkało się sześć utalentowanych kobiet, które pokazały, że w profesjonalnej kuchni kobiecy głos jest jak najbardziej słyszalny i zauważalny!

Kobiety to znane szefowe kuchni: Maria Przybyszewska (Cafe Bar Hawana, Warszawa), Justyna Słupska Kartaczowska (Jadka, Wrocław), Katarzyna Daniłowicz (Olszewskiego 128, Wrocław), Malika Szyc Juchnowicz (Malika, Gdynia), Kasia Górczyk Bąk (Concordia Taste, Poznań), Ewelina Gracz (Nadzieja, Poznań). Każda z nich przygotowała swoje dania, a w menu znalazły się między innymi: ceviche z łososia MOWI i dorsza, bulion z karmelizowanych warzyw z grzybami, dolme z liści winogron z grzybowym risotto i ośmiornicą oraz policzek cielęcy z grzybami i czerwoną różą. Za dobór win odpowiadała Kamila Dzierżawska z Pałacu Mała Wieś, a całą kolację prowadziła blogerka i krytyczka kulinarna Małgorzata Minta (Minta Eats).

Partnerem kolacji była Fundacja „Kosmos dla Dziewczynek”, wspierająca rozwój małych kobiet już od najmłodszych lat. Kolacji towarzyszyła się licytacja, podczas której udało się zebrać ponad 4000 zł – zostaną przekazane właśnie na rzecz Fundacji.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Polscy jurorzy w konkursie S.Pellegrino Young Chef

W gronie jurorów prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef znaleźli się Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz. Do udziału w międzynarodowej rywalizacji młodych kucharzy można się zgłaszać do 30 kwietnia.

Bottiglieria 1881 z Krakowa z Gwiazdką Michelin!

To trzecia polska restauracja z tym wyróżnieniem, ale pierwsze odznaczenie dla lokalu spoza Warszawy. W stolicy bez zmian - swój status utrzymały Atelier Amaro oraz Senses Restaurant. Obie z jedną gwiazdką.

Konkurs Bocuse d’Or wraca do Polski

Po przerwie wywołanej kontrowersjami wokół ostatniej edycji konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce.

25 lat MULTIVAC Polska

MULTIVAC to wiodący na świecie producent dostarczający najlepszych rozwiązań opakowaniowych, stosowanych do pakowania artykułów spożywczych oraz produktów biotechnologicznych i sprzętu medycznego a także towarów przemysłowych.

30 października - najsmaczniejszy spacer w Polsce, czyli protest gastro

- Czas najwyższy się zorganizować i pokazać, że przez nieprzemyślane działania rządu tracimy nasze biznesy i miejsca pracy! - mówią organizatorzy "Spaceru dla branży HoReCa". Na piątek 30 października w Warszawie zaplanowany jest protest właścicieli i pracowników hoteli, gastronomii oraz cateringu.

PODRÓŻ ZMYSŁÓW

Na początku listopada br. w restauracji Senses w Warszawie odbyła się kolacja, podczas której ogłoszono szefa patrona dla wprowadzenia dwóch nowych kaw z kolekcji Exclusive Selection, przeznaczonych tylko dla gwiazdkowych restauracji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej