x

Kobiecy Punkt Jedzenia

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Sześć kobiet i sześć kobiecych punktów… jedzenia! Pod koniec sierpnia w poznańskiej restauracji Concordia Taste odbyła się kolacja, podczas której w roli głównej wystąpiły utalentowane szefowe kuchni.

Profesjonalna gastronomia to wciąż obszar zdominowany przez mężczyzn. To oni na ogół pełnią rolę szefów kuchni, wygrywają najważniejsze konkursy kulinarne i zabierają głos w istotnych kwestiach związanych z gotowaniem. A przecież w gastronomii nie brakuje kobiet, które swoim talentem, energią i kreatywnością inspirują, zaskakują i cieszą swoich gości.

To właśnie z potrzeby pokazania kobiecych osobowości powstał pomysł na „Kobiecy punkt jedzenia”. W Concordia Taste podczas jednego wieczoru spotkało się sześć utalentowanych kobiet, które pokazały, że w profesjonalnej kuchni kobiecy głos jest jak najbardziej słyszalny i zauważalny!

Kobiety to znane szefowe kuchni: Maria Przybyszewska (Cafe Bar Hawana, Warszawa), Justyna Słupska Kartaczowska (Jadka, Wrocław), Katarzyna Daniłowicz (Olszewskiego 128, Wrocław), Malika Szyc Juchnowicz (Malika, Gdynia), Kasia Górczyk Bąk (Concordia Taste, Poznań), Ewelina Gracz (Nadzieja, Poznań). Każda z nich przygotowała swoje dania, a w menu znalazły się między innymi: ceviche z łososia MOWI i dorsza, bulion z karmelizowanych warzyw z grzybami, dolme z liści winogron z grzybowym risotto i ośmiornicą oraz policzek cielęcy z grzybami i czerwoną różą. Za dobór win odpowiadała Kamila Dzierżawska z Pałacu Mała Wieś, a całą kolację prowadziła blogerka i krytyczka kulinarna Małgorzata Minta (Minta Eats).

Partnerem kolacji była Fundacja „Kosmos dla Dziewczynek”, wspierająca rozwój małych kobiet już od najmłodszych lat. Kolacji towarzyszyła się licytacja, podczas której udało się zebrać ponad 4000 zł – zostaną przekazane właśnie na rzecz Fundacji.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kongres Szefów Kuchni 2019

Jak co roku w październiku szefowie kuchni z całej Polski spotkają się w Warszawie, by wymienić się doświadczeniami oraz wysłuchać szeregu merytorycznych wystąpień, a także zapoznać się z wyselekcjonowaną ofertą dostawców dla branży HoReCa.

Showroom Segafredo Zanetti Poland - relacja z uroczystości otwarcia.

27 września odbyło się oficjalne otwarcie nowej siedziby Segafredo Zanetti Poland oraz Szkoły Baristów Coffee Art Masters. Wydarzenie miało miejsce w Warszawie w budynku Adgar Park West, zlokalizowanym przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie.

Bocuse D’or Europe 2018 za nami

11-12 czerwca dwadzieścia najlepszych europejskich duetów kucharskich walczyło podczas Bocuse d’Or Europe 2018 w Oval Lingotto Fiere Torino o awans do Wielkiego Finału w Lyonie 2019.

Relacja: Food Service Summit 2018

Duża dawka wiedzy przekazana przez najlepszych ekspertów i liczne okazje do wymiany doświadczeń - tak wyglądała 5. jubileuszowa edycja konferencji Food Service Summit.

OGRÓD W MIEŚCIE

Za nami I edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, owady i miód". W dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego zgromadzili się najlepsi polscy producenci żywności, artyści, rzemieślnicy i specjaliści z różnych dziedzin związanych z kulinariami

Spotkanie z marką Tork na PGE Narodowym

14 września na Stadionie Narodowym PGE Narodowy w Warszawie, miejscu najlepszych wydarzeń sportowych, rozrywkowych i biznesowych w Polsce, odbyło się spotkanie reprezentantów firm i mediów zajmujących się branżą nieruchomości z przedstawicielami firmy Essity

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej