x

Dwóch Polaków w finale S.Pellegrino Young Chef

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Znamy już zwycięzców półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy S.Pellegrino Young Chef 2020. Do finału zakwalifikowało się aż dwóch Polaków - Krzysztof Konieczny, szef Sztuczka Bistro w Sopocie oraz Łukasz Moneta, chef de partie w warszawskiej restauracji Nolita.

Zwycięzcy półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy S.Pellegrino Young Chef 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Zwycięzcy półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy S.Pellegrino Young Chef 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
S.Pellegrino Young Chef 2019-2020 to międzynarodowy konkurs kulinarny dla młodych kucharzy z całego globu. Propaguje rozwój wysokiej klasy gastronomii i „trzy złote zasady” w kuchni – umiejętności techniczne, kreatywność i osobistą wiarę w komponowane dania. Organizatorzy zwracają również uwagę na ideę niemarnowania żywności oraz potrzebę zrównoważonego rozwoju.
Drugi etap konkursu stanowi 12 półfinałów regionalnych, odbywających się od sierpnia do grudnia br. w 12 regionach na świecie. W półfinale regionalnym dla Europy Centralnej w Hamburgu czworo Polaków rywalizowało z sześcioma innymi osobami – reprezentantami Niemiec, Austrii, Ukrainy i Węgier. W poszczególnych kategoriach nagrody otrzymali:
– S.Pellegrino Young Chef 2020: Levente Koppány z Węgier
– Fine Dining Lovers Food For Thought Award: Krzysztof Konieczny z Polski
– Acqua Panna Award for Connection in Culture: Łukasz Moneta z Polski
– S.Pellegrino Award for Social Responsibility: Jana Stöger z Niemiec

Potrawa konkursowa Krzysztofa Koniecznego – słonecznik bulwiasty z pasternakiem, salicornem, grzybami i śmietaną – społeczność internetowa Fine Dining Lovers uznała za danie, które najlepiej wyraża osobiste przekonania twórcy. Natomiast Łukasz Moneta zaserwował jesiotra ze ślimakami i wygrał w głosowaniu mentorów z całego regionu na danie najlepiej odzwierciedlające idealne połączenie różnych kuchni.
Laureaci trzeciego etapu będą walczyć o nagrody główne w czterech kategoriach w Wielkim Finale w Mediolanie w maju 2020 r. W przygotowaniach do tego wydarzenia finalistom pomagać będą Szefowie Mentorowie – opiekuni merytoryczni, którzy będą wspierać kandydatów poprzez szkolenia, dzielenie się wiedzą i wskazówki. Mentorzy wybrani zostaną spośród członków jury półfinałów regionalnych. W jury półfinału dla Europy Centralnej zasiadały aż dwie osoby z Polski: Iwona Niemczewska, właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji Z Drugiej Strony Lustra, laureatka nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska oraz Marcin Popielarz, szef patron gdyńskiej restauracji Biały Królik, finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gala Finałowa Monin Cup Junior 2019

Milena Wysocka zdobyła pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim dla szkół średnich - Monin Cup Junior 2019. W nagrodę będzie reprezentować Polskę w lokalnych zawodach barmańskich Monin w jednym z krajów Unii Europejskiej.

FOOD INTERACTIVE DAYS

Na początku lutego w gdańskim AmberExpo odbyło się zupełnie nowe wydarzenie skierowane do branży HoReCa - Food Interactive Days. Dwudniowy cykl warsztatów z ekspertami i profesjonalistami z branży miał na celu przybliżenie sposobów budowania strategii ukierunkowanej na sukces.

GOTOWI NA ZMIANY? TAK, CHEF!

Firma Chefs Culinar Polska, funkcjonująca na naszym rynku od ponad 5 lat, zainwestuje około 150 mln zł w rozwój. Od marca stanowisko dyrektora generalnego objął Bartosz Brzoza.

Okrągły jubileusz Akademii Mistrza

10-lecie istnienia obchodzi w tym roku Akademia Mistrza, która działalność zapoczątkowała podczas organizowanych przez ZT Kruszwica pokazów szkoleniowych "Noce cukiernika i piekarza". Pomysłodawcami i inicjatorami Akademii Mistrza byli Mieczysław Chojnowski, Katarzyna Noga i Jacek Zięba.

Polska reprezentacja po Wielkim Finale 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie

W dniach 27-28 stycznia 2019 roku podczas targów Sirha w Lyonie odbył się po raz 15. Wielki Finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie Coupe du Monde de la Patisserie.

Kuchnia Warszawy na Historycznym Stole Kulinarnym

Degustacja historycznych dań w nowoczesnej odsłonie i opowieść o warszawskiej kuchni to główne motywy spotkania organizowanego przez sieć hurtowni Makro Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej