x

Dwóch Polaków w finale S.Pellegrino Young Chef

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    01.10.2019

Znamy już zwycięzców półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy S.Pellegrino Young Chef 2020. Do finału zakwalifikowało się aż dwóch Polaków - Krzysztof Konieczny, szef Sztuczka Bistro w Sopocie oraz Łukasz Moneta, chef de partie w warszawskiej restauracji Nolita.

Zwycięzcy półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy S.Pellegrino Young Chef 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Zwycięzcy półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy S.Pellegrino Young Chef 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
S.Pellegrino Young Chef 2019-2020 to międzynarodowy konkurs kulinarny dla młodych kucharzy z całego globu. Propaguje rozwój wysokiej klasy gastronomii i „trzy złote zasady” w kuchni – umiejętności techniczne, kreatywność i osobistą wiarę w komponowane dania. Organizatorzy zwracają również uwagę na ideę niemarnowania żywności oraz potrzebę zrównoważonego rozwoju.
Drugi etap konkursu stanowi 12 półfinałów regionalnych, odbywających się od sierpnia do grudnia br. w 12 regionach na świecie. W półfinale regionalnym dla Europy Centralnej w Hamburgu czworo Polaków rywalizowało z sześcioma innymi osobami – reprezentantami Niemiec, Austrii, Ukrainy i Węgier. W poszczególnych kategoriach nagrody otrzymali:
– S.Pellegrino Young Chef 2020: Levente Koppány z Węgier
– Fine Dining Lovers Food For Thought Award: Krzysztof Konieczny z Polski
– Acqua Panna Award for Connection in Culture: Łukasz Moneta z Polski
– S.Pellegrino Award for Social Responsibility: Jana Stöger z Niemiec

Potrawa konkursowa Krzysztofa Koniecznego – słonecznik bulwiasty z pasternakiem, salicornem, grzybami i śmietaną – społeczność internetowa Fine Dining Lovers uznała za danie, które najlepiej wyraża osobiste przekonania twórcy. Natomiast Łukasz Moneta zaserwował jesiotra ze ślimakami i wygrał w głosowaniu mentorów z całego regionu na danie najlepiej odzwierciedlające idealne połączenie różnych kuchni.
Laureaci trzeciego etapu będą walczyć o nagrody główne w czterech kategoriach w Wielkim Finale w Mediolanie w maju 2020 r. W przygotowaniach do tego wydarzenia finalistom pomagać będą Szefowie Mentorowie – opiekuni merytoryczni, którzy będą wspierać kandydatów poprzez szkolenia, dzielenie się wiedzą i wskazówki. Mentorzy wybrani zostaną spośród członków jury półfinałów regionalnych. W jury półfinału dla Europy Centralnej zasiadały aż dwie osoby z Polski: Iwona Niemczewska, właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji Z Drugiej Strony Lustra, laureatka nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska oraz Marcin Popielarz, szef patron gdyńskiej restauracji Biały Królik, finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

POLSKIE PRZYGOTOWANIA DO FINAŁÓW BOCUSE D'OR

W finale Krajowych Eliminacji Bocuse d’Or Poland 2018 wyłoniono zwycięzcę, a tym samym reprezentanta Polski w europejskich finałach Bocuse d’Or w Turynie. Kandydata Dawida Szkudlarka i jego pomocnika Macieja Pisarka wspierają wiedzą i doświadczeniem: Adam Chrząstowski, Paweł Oszczyk i Łukasz Konik.

Targi przygotowane ze smakiem? Tak, Chef!

Już 26 i 27 września poznańska Hala Widowiskowo-Sportowa Arena przemieni się w kulinarne centrum miasta. Wszystko za sprawą piątej edycji targów Poznań Vision organizowanych przez Chefs Culinar. Gospodarzem imprezy będzie Daria Ładocha - popularna i lubiana pasjonatka zdrowego stylu życia.

Debic Pastry Cup - nowy konkurs cukierniczy na mapie Polskich

Na tegorocznej edycji targów EuroGastro i Worldhotel (27-29 marca 2019) zadebiutuje nowy konkurs cukierniczy, którego organizatorem jest gwiazda polskiego cukiernictwa Paweł Mieszała we współpracy z MT Targi Polska.

Targi HoReCa Kraków za nami

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście tysięcy butelek win z całego świata - tak wyglądała 25. edycja Targów HoReCa/GastroFood/EnoExpo, która odbyła się w dniach 15-17 listopada w Expo Kraków.

WIELKOPOLSKI KUCHARZ ROKU 2018

Konkurs im. RAFAŁA JELEWSKIEGO odbędzie się 8. czerwca 2018 r. w Hotelu PURO w Poznaniu. Znacząca większość uczestników to kucharze pracujący w najlepszych lokalach gastronomicznych w Wielkopolsce.

Wyjątkowy wieczór

"T o , co nieoczywiste ..." - pod takim hasłem już 13 października odbędzie się XI Gala Wine & Food Noble Night .

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej