x

Święto kawy i baristów

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    30.09.2019

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Segafredo Zanetti Poland rozpoczęła świętowanie kilka dni wcześniej i już 25 września zorganizowała Dzień Kawy z Segafredo.

Konkurs Latte Art na Dniu Kawy z Segafredo. Foto: materiały prasowe.
Konkurs Latte Art na Dniu Kawy z Segafredo. Foto: materiały prasowe.
Wydarzenie zorganizowane przez Segafredo Zanetti Poland wraz z należącą do marki szkołą baristów Coffee Art Masters zgromadziło zarówno licznych profesjonalistów z kawowej branży, jak i miłośników aromatycznego naparu. W tym roku w ramach Dania Kawy odbył się również konkurs Latte Art, w którym mogli wziąć udział zarówno profesjonalni bariści, jak i utalentowani entuzjaści. Gościem specjalnym i zarazem jednym z sędziów konkursu był Christian Tirro z Accademia Italiana Baristi, który opowiedział wszystkim zgromadzonym o początkach swojej pasji do kawy.

Od lewej: Christian Tirro, Grzegorz Staszowski, Maciej Zabochnicki. Foto: materiały prasowe.
Od lewej: Christian Tirro, Grzegorz Staszowski, Maciej Zabochnicki. Foto: materiały prasowe.
W trakcie Dnia Kawy można było również poznać tajniki profesjonalnej degustacji kawy, czyli cuppingu. Warsztaty z oceny kawy poprowadził Grzegorz Staszowski, Trener i Head Barista w Coffee Art Masters Segafredo Zanetti Poland. Zaprezentowano także alternatywne metody parzenia kawy oraz najnowsze kawowe specialty sygnowane Coffee Art Masters: Ethiopia i Kenya. O planach rozwoju marki Segafredo opowiedziała Monika Dutkiewicz, General Manager Segafredo Zanetti Poland.

Każdy z gości miał również okazję przygotować własną, rzemieślniczą tabliczkę czekolady oraz otrzymał w prezencie kupon zniżkowy na szkolenia Home Barista realizowane przez szkołę baristyczną Segafredo. Ponieważ, jak twierdzą przedstawiciele marki: źródłem wysokiej jakości serwowanego napoju, są nie tylko doskonałe ziarna, ale także wiedza i umiejętności baristy.

Więcej informacji na: https://zarabiajnakawie.pl/

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU RESTAURANT WEEK!

Za nami absolutnie rekordowa edycja największego wydarzenia kulinarnego w Polsce. Wzięło w nim udział aż 85 tysięcy Gości w 36 miastach. Odwiedzili prawie 400 restauracji, pośród których znalazła się rekordowa liczba prawie 100 debiutantów.

Ogród w mieście


Za nami 1. edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, Owady i miód".

BARON I MARCZEWSKA NA NOWYM FRONCIE

Aleksander Baron został szefem kuchni w nowej restauracji Zoni , a Adriana Marczewska szefową bistro WuWu. Restauracje powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki Rest Team, którą współtworzą Ewa, Andrzej i Mirosław Niziowie.

Warszawska Pyza 2019" - znamy 10 finalistów plebiscytu

Trwa siódma edycja plebiscytu "Warszawska Pyza" na najlepszy lokal z ulicznym jedzeniem z Warszawy oraz okolic, organizowanego przez "Gazetę Stołeczną" oraz serwis Warszawa.Wyborcza.pl. Spośród nadesłanych propozycji jury wybrało 10 finalistów, z których jeden otrzyma tytuł "Warszawskiej Pyzy 2019".

Debiut przewodnika Michelin dla Słowenii

Ukazał się przewodnik Michelin w całości poświęcony Słowenii. To mały kraj z zaledwie 2 milionami mieszkańców, ale już w pierwszej edycji przewodnika wyróżniono 52 restauracje, w tym jedną dwugwiazdkową i pięć jednogwiazdkowych.

Finał II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina"

19 lipca 2017 r. odbyła się gala finałowa drugiej edycji tego kulinarnego święta.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej