x

"Czy wiesz, co jesz?" Katarzyny Bosackiej

Kategoria: Lifestyle - książki    27.09.2019

Autorka bierze na cel szerzą się w mediach mity dotyczące żywności, które często nie mają nic wspólnego z racjonalnym odżywianiem.

Książka „Czy wiesz, co jesz?” Katarzyny Bosackiej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Książka „Czy wiesz, co jesz?” Katarzyny Bosackiej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Najnowsza książka Katarzyny Bosackiej „Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów” wydawnictwa Publicat to przewodnik po produktach ze sklepowych półek, uwzględniający niemal 300 haseł w porządku alfabetycznym. Autorka namawia konsumentów do wnikliwego studiowania etykiet i uwrażliwia ich na triki producentów żywności. Podpowiada, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach, wskazuje składniki niebezpieczne i bezwartościowe oraz radzi, jakim hasłom marketingowym wierzyć, a które traktować z przymrużeniem oka. Wyjaśnia m. in., jak sprawdzić jakość pieprzu w ziarnach i dlaczego biała to w zasadzie nie jest czekolada. Bosacka dała się poznać szerokiej publiczności jako ekspert w dziedzinie zdrowej żywności, świadomego gotowania i robienia zakupów. Podjęła się próby edukowania polskich konsumentów i uświadamiania ich, że zdrowe jedzenie może być proste i tanie. Swój cel realizowała m. in. w programie "Wiem, co jem, i wiem, co kupuję" oraz w kilku książkach poradnikowych.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

"Moja kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej

Wydana po raz pierwszy 25 lat temu "Kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej była w Polsce jedną z pionierskich książek kształtujących naszą świadomość kulinarną.

MAKRO Polska i Fundacja Klubu Szefów Kuchni wspierają Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy

Sieć hurtowni MAKRO Polska wspólnie z Fundacją Klubu Szefów Kuchni wspierają 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. 14 stycznia w Warszawie najlepsi szefowie kuchni ugotują dla uczestników 4500 litrów zupy, powstanie również specjalna Restauracja WOŚP.

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition będzie edycją wyjątkową nie tylko ze względu na świąteczny nastrój, ale również przez rozszerzoną formę festiwalu, który potrwa aż dwa dni w nowej, większej, przestrzeni.

"Tygiel. Kuchnia nowych Polaków"

"Tygiel" jest pierwszą w Polsce książką kulinarną z przepisami uchodźców i uchodźczyń mieszkających nad Wisłą. To zaproszenie do wspólnego stołu, przy którym uciekinierzy o różnych korzeniach i życiowych historiach nie tylko jedzą, ale i rozmawiają.

Z MIŁOŚCI DO WŁOCH

To książka bardzo erudycyjna i intertekstualna, napisana nie tylko ze znawstwem tematu, ale przede wszystkim z pasją. Pozwala lepiej zrozumieć włoską kuchnię, konkretne dania i ich znaczenie kulturowe.

"Naturalnie" - powrót do źródeł

Kto z was nie chciałby poznać tajników słynnego szefa kuchni z gwiazdką Michelina? Ducasse od dawna "wychodzi do ludzi", edukuje. To nie pierwsza książka, którą napisał, ale pierwsza, która ukazała się w Polsce.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej