x

"Czy wiesz, co jesz?" Katarzyny Bosackiej

Kategoria: Lifestyle - książki    27.09.2019

Autorka bierze na cel szerzą się w mediach mity dotyczące żywności, które często nie mają nic wspólnego z racjonalnym odżywianiem.

Książka „Czy wiesz, co jesz?” Katarzyny Bosackiej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Książka „Czy wiesz, co jesz?” Katarzyny Bosackiej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Najnowsza książka Katarzyny Bosackiej „Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów” wydawnictwa Publicat to przewodnik po produktach ze sklepowych półek, uwzględniający niemal 300 haseł w porządku alfabetycznym. Autorka namawia konsumentów do wnikliwego studiowania etykiet i uwrażliwia ich na triki producentów żywności. Podpowiada, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach, wskazuje składniki niebezpieczne i bezwartościowe oraz radzi, jakim hasłom marketingowym wierzyć, a które traktować z przymrużeniem oka. Wyjaśnia m. in., jak sprawdzić jakość pieprzu w ziarnach i dlaczego biała to w zasadzie nie jest czekolada. Bosacka dała się poznać szerokiej publiczności jako ekspert w dziedzinie zdrowej żywności, świadomego gotowania i robienia zakupów. Podjęła się próby edukowania polskich konsumentów i uświadamiania ich, że zdrowe jedzenie może być proste i tanie. Swój cel realizowała m. in. w programie "Wiem, co jem, i wiem, co kupuję" oraz w kilku książkach poradnikowych.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

“Polski stół" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

Bezpłatna, cyfrowa publikacja "Polski stół" dostępna jest w językach angielskim oraz hiszpańskim.

SIŁA ŻYWIOŁÓW

Wśród opisywanych tutaj książek wcale nieczęsto pojawiają się pozycje kultowe czy wręcz klasyki - dominują nowości. Do grupy klasyków zdecydowanie można zaliczyć "Magię gotowania" sprzed kilku lat, której polskie (niestety, niedoskonałe) tłumaczenie ukazało się właśnie na polskim rynku.

Apetyt Bourdaina

Ubiegłoroczna, tragiczna śmierć Anthony’ego Bourdaina, autora książek i programów podróżniczo-kulinarnych, wstrząsnęła całym, nie tylko gastronomicznym, światem. Jego ostatnią napisaną przed śmiercią i wydaną na polskim rynku publikacją jest "Apetyt".

PORADNIK CYDROWNIKA

Jak na kraj będący światową potęgą jabłek, literatura na temat ich przetwórstwa prezentuje się bardzo mizernie. "Cydr z polskich jabłek" to obowiązkowa lektura dla wszystkich tych, którzy chcą rozpocząć przygodę z produkcją cydru na mikroskalę.

"The Vegetarian Silver Spoon: Classic and Contemporary Italian Recipes"

Publikacji o jednej z najpopularniejszych kuchni świata (i ulubionej przez Polaków) jest bez liku, polecaliśmy je w tym dziale wielokrotnie. Czy można więc jeszcze natknąć się na oryginalną książkę na ten temat? Tak!

INSEKTY - Z CZYM TO SIĘ JE?

To kolejny temat, który wzbudza spore emocje. Insekty - larwy, mrówki, pasikoniki - jako element potrawy pewnie wciąż szokują, ale też intrygują. Istnieją kultury, w których nie są niczym niezwykłym i są spożywane na co dzień. Świat zachodni wciąż nie może się przełamać.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej