x

"Czy wiesz, co jesz?" Katarzyny Bosackiej

Kategoria: Lifestyle - książki    27.09.2019

Autorka bierze na cel szerzą się w mediach mity dotyczące żywności, które często nie mają nic wspólnego z racjonalnym odżywianiem.

Książka „Czy wiesz, co jesz?” Katarzyny Bosackiej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Książka „Czy wiesz, co jesz?” Katarzyny Bosackiej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Najnowsza książka Katarzyny Bosackiej „Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów” wydawnictwa Publicat to przewodnik po produktach ze sklepowych półek, uwzględniający niemal 300 haseł w porządku alfabetycznym. Autorka namawia konsumentów do wnikliwego studiowania etykiet i uwrażliwia ich na triki producentów żywności. Podpowiada, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach, wskazuje składniki niebezpieczne i bezwartościowe oraz radzi, jakim hasłom marketingowym wierzyć, a które traktować z przymrużeniem oka. Wyjaśnia m. in., jak sprawdzić jakość pieprzu w ziarnach i dlaczego biała to w zasadzie nie jest czekolada. Bosacka dała się poznać szerokiej publiczności jako ekspert w dziedzinie zdrowej żywności, świadomego gotowania i robienia zakupów. Podjęła się próby edukowania polskich konsumentów i uświadamiania ich, że zdrowe jedzenie może być proste i tanie. Swój cel realizowała m. in. w programie "Wiem, co jem, i wiem, co kupuję" oraz w kilku książkach poradnikowych.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Domowa siła

Mało jest restauracji i niewielu szefów kuchni budzących aż takie emocje jak Noma i René Redzepi. W ostatnim czasie wszystkie reflektory skierowane są na jego nową koncepcję i nową lokalizację, czyli Nomę 2.0 w Kopenhadze.

"A nóż widelec - książka kulinarna" Michała i Agaty Kuterów

A Nóż Widelec w Poznaniu - lokal Michała i Agaty Kuterów (szefa kuchni i menedżerki) - od 10 lat słynie z kuchni polskiej w doskonałym, współczesnym wydaniu.

Toruński Festiwal Smaków

"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park.

KUCHNIA IDEI

To właśnie jest "Boska kuchnia", świetne źródło inspiracji i kopalnia pomysłów dla tych, którzy działają w gastronomii lub dopiero zamierzają stawiać w niej pierwsze kroki. Przepisy stanowią tylko pretekst do zarażania pasją, pomysłami, opowiadania historii i i przekazywania systemu wartości.

"Naturalnie" - powrót do źródeł

Kto z was nie chciałby poznać tajników słynnego szefa kuchni z gwiazdką Michelina? Ducasse od dawna "wychodzi do ludzi", edukuje. To nie pierwsza książka, którą napisał, ale pierwsza, która ukazała się w Polsce.

TARGOWISKO PYSZNOŚCI

"Chelsea Market Makers" jest przewodnikiem, w którym znajdziemy ofertę najlepszych punktów i dowiemy się, gdzie i jak wybrać najlepsze mięso, owoce morza, warzywa, jadalne kwiaty czy sery, a także poznamy historię produktów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej