x

Włoska Societa w stołecznym Blue City

Kategoria: Miejsca

Societa to nowy warszawski lokal inspirowany włoską kuchnią. W menu są różnego rodzaju makarony i podawane na ciepło kanapki panini, których składniki można samodzielnie komponować. Restauracja oferuje także desery i lemoniady.

Societa w Blue City. Zdjęcie: materiały prasowe.
Societa w Blue City. Zdjęcie: materiały prasowe.
Lokal proponuje takie pasty, jak np: Federico Bologna, Umberto Becon, Alfredo Boczniak, Marina Tuna, Luigi Chorizo oraz przygotowane z myślą o weganach i wegetarianach Laura Vegan Tofu i Olivia Varzyvia. Można je również skomponować samodzielnie.
– Klienci mają do wyboru makarony pszenne, razowe, jaglane oraz z cukinii. A do nich sosy: śmietanowy, szparagowy, a także dwa wegańskie: pomidorowy i fasolowy oraz różnorodne dodatki mięsne, warzywne i grzybowe. Można zamówić duże lub nieco mniejsze porcje – mówi Agnieszka Bartuzi, współwłaścicielka Society.  
Kanapki panini też oferowane są w kilku wariantach i połączeniach, np. z mozzarellą, szparagami, boczniakami, pak choi, świeżym szpinakiem, pesto pietruszkowym czy hummusem. Do wszystkich potraw dodawane są świeże zioła.
W menu są także bezglutenowe desery: ciasto przygotowane z mąki migdałowej i kakao oraz kremowy sernik z polewą wiśniową. Przebojem mogą stać się lemoniady ze świeżych soków owocowych: cytrynowego, kiwi, ananasa, limonki, pomarańczy, kokosa i truskawek.
Societa ulokowała się na poziomie +3 centrum handlowego Blue City.
– W Blue City mamy już ponad 25 restauracji, barów i kawiarni, ale wciąż rozszerzamy naszą ofertę gastronomiczną. Stawiamy na różnorodność smaków i kuchni tak, aby każdy odwiedzający nasze centrum znalazł coś dla siebie. Włoskie dania należą do najbardziej lubianych, dlatego zdecydowaliśmy się wprowadzić do Blue City nowy na rynku koncept restauracyjny oferujący pasty i panini – mówi Krzysztof Sajnóg, dyrektor marketingu Blue City.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Na słodko w warszawskiej Kukułce

Kukułka to nowa warszawska cukiernia stworzona w czerwcu tego roku przez Dominikę Krzemińską (Przegryź) i Katarzynę Błońską (AleWino). Zajmuje niewielką przestrzeń przy Mokotowskiej, sąsiadując drzwi w drzwi z restauracją Przegryź.

Munchies

Munchies tworzą Piotr Kubera, Jacek Tymburski oraz Adrian Tarkowski. Poznali się, pracując w Atelier Amaro. W zeszłym roku serwowali jedzenie na barce Wynurzenie w Warszawie, a w czerwcu tego roku otworzyli Munchies w Lublinie, gdzie dołączył do nich Jan Raczkowski.

PROSCIUTTERIA

Prosciutteria to miejsce poświęcone przede wszystkim wspólnemu spędzaniu czasu i długim rozmowom, do których jedzenie i wino są tylko dodatkiem. Lokal odwołuje się do włoskiej tradycji niewielkich barów, do których zagląda się na kawę, kieliszek wina lub aby po prostu miło spędzić czas.

WINSKY WINE’N’WHISKY BAR

Nad Wisłą w Warszawie, przy ulicy Wioślarskiej 10, w budynku The Tides, otworzył się w listopadzie Winsky Wine’n’Whisky Bar. Twórczynią i współwłaścicielką miejsca jest Monika Frendl, drugim współwłaścicielem jest Viktor Jakupec.

ORZO WARSZAWA I ORZO KRAKÓW

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini, które funkcjonowało na placu Konstytucji 5 przez ostatnich kilka lat. Lokal w Krakowie rozpoczął działalność kilka tygodni później i mieści się przy ulicy Lipowej 4.

ZATOKA SMAKÓW

Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski - laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej