x

Winiarnia Zamojska - nowa marka owocowych win polskich

Kategoria: Wino

Sześć odmian owoców z Roztocza stworzyło nową linię polskich win - Winiarnia Zamojska. Grupa Ambra przywraca na Roztoczu tradycje winiarstwa znane od średniowiecza.

Ciepły klimat Roztocza, znaczące różnice temperatur między dniem a nocą, łagodne wzgórza oraz lessowe gleby tworzą doskonałe warunki nie tylko do uprawy winorośli. To region, który słynie z owoców: gruszek, wiśni, malin, porzeczek i jabłek.
– Mają one te same właściwości, co winogrona: intensywną barwę, bogaty aromat, zbalansowany świeży smak, wyczuwalne nuty pestek, kwasowość i delikatną naturalną słodycz – podkreśla Artur Dubaj, główny technolog Ambra. – Pracujemy z najlepszymi lokalnymi sadownikami, którzy gwarantują najwyższą jakość zbiorów.
Ze szlachetnych odmian gruszek, wiśni, malin, porzeczek i jabłek powstało sześć polskich win. Dwa z nich to wina białe: Gruszka (półsłodkie), Lodowe (słodkie), trzy kolejne to wina czerwone: Czerwona Porzeczka (półwytrawne), Wiśnia (półsłodkie), Czarna porzeczka (słodkie). Ofertę Winiarni Zamojskiej uzupełnia wino różowe Rose (półsłodkie).

–  To propozycja dla konsumentów poszukujących regionalnych produktów i zainteresowanych polskimi winami – mówi Artur Dubaj.
Na Roztoczu już od średniowiecza zakładano winnice. Współczesny Roztoczański Szlak Winnic zrzesza kilkanaście winnic na trasie 200 km. To właśnie tu Grupa Ambra zainicjowała Fundację Winiarnie Zamojskie, której celem jest wpieranie polskich winiarzy i sadowników. Wśród swoich trzech głównych zadań wymienia: ochronę i stworzenie warunków dla rozwoju polskiego winiarstwa, ułatwienie inwestycji w produkcję win gronowych i owocowych oraz ich promocję.
Wina z Winiarni Zamojskiej dostępne są w sprzedaży w opakowaniach o pojemności 750 ml oraz 500 ml w przypadku Lodowego. Rekomendowana cena w kanale handlu nowoczesnego i tradycyjnego to 24,99 zł.


Winiarnia Zamojska - Rose
Kolor wina: różowe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Kupaż wina gruszkowego z dodatkiem czarnej porzeczki. Wino z porzeczki daje intensywny kolor i kwasowość, a gruszka domyka smak łagodnością, świeżością i słodyczą. Klasyczny, zbalansowany róż, z kwiatowym, orzeźwiającym finałem.
Świetnie pasuje do sałat, przystawek, ryb, ale jest na tyle owocowe, że można je smakować solo.

Winiarnia Zamojska - Czerwona Porzeczka
Kolor wina: czerwone
Smak: półwytrawne
Temperatura podawania: 13-16°C
Zbalansowane, lekkie czerwone wino o orzeźwiającym smaku i z dobrze zrównoważoną kwasowością.
Pasuje do cielęciny, grillowanych warzyw i deserów.

Winiarnia Zamojska - Wiśnia
Kolor wina: czerwone
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: 10-13°C
Łagodne, czerwone wino o rubinowej barwie. Wyczuwalne soczyste wiśnie, które komponują się z pestkową nutą tworzą jedną, spójną, aromatyczną całość.
Pasuje do sałatek z łososiem, pieczonych mięs, domowych ciast i lodów.

Winiarnia Zamojska - Czarna Porzeczka
Kolor wina: czerwone
Smak: słodkie
Temperatura podawania: 13-16°C
Intensywne czerwone wino o głębokiej barwie. Wyczuwalne soczyste, dojrzałe i aromatyczne czarne porzeczki doskonale komponują się w dobrze zbalansowaną całość. Czas będzie temu winu sprzyjał.
Pasuje do dziczyzny, pieczeni z lżejszymi sosami, gulaszów i deserów czekoladowych

Winiarnia Zamojska - Gruszka
Kolor wina: białe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Lekkie, orzeźwiające wino, idealne na upalne dni. Smak jest delikatny i świeży, przyjemnie podbity słodkością.
Pasuje do przekąsek, owoców morza i delikatnych deserów

Winiarnia Zamojska - Lodowe
Kolor wina: białe
Smak: słodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Wina lodowe to winiarskie rarytasy północy. Na jeden litr wina lodowego potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek.
Ten wyjątkowy trunek doskonale smakuje sam w sobie, natomiast świetnym dodatkiem do wina lodowego są sery, orzechy, suszone i świeże owoce, desery.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WĘGIERSKA FABRYKA SNÓW

Kiedy siedząc na tarasie w restauracji Első Mádi Borház w węgierskim Mád popatrzymy przed siebie, zobaczymy dwa wzgórza. To po lewej jest zielone. Po prawej zaś ujrzymy wypalone przez wysoką temperaturę trawy. Kiedy przyjrzymy się im bliżej, odczytamy napis "Hollywood".

ADAM PAWŁOWSKI: OBALAMY MITY

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

Bąbelki uwolnione

Smak i aromat ponad stu szampanów poznali uczestnicy pierwszej edycji Warsaw Bubbles Day, największej degustacji szampanów w Polsce, która odbyła się 22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

WKRÓTCE TARGI ENOEXPO

Podczas targów po raz dziewiąty odbędzie się rywalizacja o Medal Enoexpo 2017 oraz Konkurs Polskich Win i Cydrów. W ramach "Akademii Wina Enoexpo" będzie miał miejsce trzydniowy cykl profesjonalnych szkoleń i seminariów podzielonych na kilka grup tematycznych.

NAJLEPSZE POLSKIE WINA NAGRODZONE

Jednym z ważnych punktów Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle jest Konkurs Win Polskich. Do jego piątej edycji zgłoszono łącznie 205 win. Jury złożone z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich pod przewodnictwem Tomasza Koleckiego przyznało 72 medale.

CALIFORNIA WINE FESTIVAL 2017

14 marca br. po raz pierwszy w ramach konferencji Food Service Summit odbyła się największa prezentacja win z Kalifornii na polskim rynku. Kalifornijscy winiarze oraz ich rodzimi importerzy tłumnie odwiedzili festiwal, prezentując najlepsze butelki ze swoich winnic.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej