x

Winiarnia Zamojska - nowa marka owocowych win polskich

Kategoria: Wino    26.09.2019

Sześć odmian owoców z Roztocza stworzyło nową linię polskich win - Winiarnia Zamojska. Grupa Ambra przywraca na Roztoczu tradycje winiarstwa znane od średniowiecza.

Ciepły klimat Roztocza, znaczące różnice temperatur między dniem a nocą, łagodne wzgórza oraz lessowe gleby tworzą doskonałe warunki nie tylko do uprawy winorośli. To region, który słynie z owoców: gruszek, wiśni, malin, porzeczek i jabłek.
– Mają one te same właściwości, co winogrona: intensywną barwę, bogaty aromat, zbalansowany świeży smak, wyczuwalne nuty pestek, kwasowość i delikatną naturalną słodycz – podkreśla Artur Dubaj, główny technolog Ambra. – Pracujemy z najlepszymi lokalnymi sadownikami, którzy gwarantują najwyższą jakość zbiorów.
Ze szlachetnych odmian gruszek, wiśni, malin, porzeczek i jabłek powstało sześć polskich win. Dwa z nich to wina białe: Gruszka (półsłodkie), Lodowe (słodkie), trzy kolejne to wina czerwone: Czerwona Porzeczka (półwytrawne), Wiśnia (półsłodkie), Czarna porzeczka (słodkie). Ofertę Winiarni Zamojskiej uzupełnia wino różowe Rose (półsłodkie).

–  To propozycja dla konsumentów poszukujących regionalnych produktów i zainteresowanych polskimi winami – mówi Artur Dubaj.
Na Roztoczu już od średniowiecza zakładano winnice. Współczesny Roztoczański Szlak Winnic zrzesza kilkanaście winnic na trasie 200 km. To właśnie tu Grupa Ambra zainicjowała Fundację Winiarnie Zamojskie, której celem jest wpieranie polskich winiarzy i sadowników. Wśród swoich trzech głównych zadań wymienia: ochronę i stworzenie warunków dla rozwoju polskiego winiarstwa, ułatwienie inwestycji w produkcję win gronowych i owocowych oraz ich promocję.
Wina z Winiarni Zamojskiej dostępne są w sprzedaży w opakowaniach o pojemności 750 ml oraz 500 ml w przypadku Lodowego. Rekomendowana cena w kanale handlu nowoczesnego i tradycyjnego to 24,99 zł.


Winiarnia Zamojska - Rose
Kolor wina: różowe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Kupaż wina gruszkowego z dodatkiem czarnej porzeczki. Wino z porzeczki daje intensywny kolor i kwasowość, a gruszka domyka smak łagodnością, świeżością i słodyczą. Klasyczny, zbalansowany róż, z kwiatowym, orzeźwiającym finałem.
Świetnie pasuje do sałat, przystawek, ryb, ale jest na tyle owocowe, że można je smakować solo.

Winiarnia Zamojska - Czerwona Porzeczka
Kolor wina: czerwone
Smak: półwytrawne
Temperatura podawania: 13-16°C
Zbalansowane, lekkie czerwone wino o orzeźwiającym smaku i z dobrze zrównoważoną kwasowością.
Pasuje do cielęciny, grillowanych warzyw i deserów.

Winiarnia Zamojska - Wiśnia
Kolor wina: czerwone
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: 10-13°C
Łagodne, czerwone wino o rubinowej barwie. Wyczuwalne soczyste wiśnie, które komponują się z pestkową nutą tworzą jedną, spójną, aromatyczną całość.
Pasuje do sałatek z łososiem, pieczonych mięs, domowych ciast i lodów.

Winiarnia Zamojska - Czarna Porzeczka
Kolor wina: czerwone
Smak: słodkie
Temperatura podawania: 13-16°C
Intensywne czerwone wino o głębokiej barwie. Wyczuwalne soczyste, dojrzałe i aromatyczne czarne porzeczki doskonale komponują się w dobrze zbalansowaną całość. Czas będzie temu winu sprzyjał.
Pasuje do dziczyzny, pieczeni z lżejszymi sosami, gulaszów i deserów czekoladowych

Winiarnia Zamojska - Gruszka
Kolor wina: białe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Lekkie, orzeźwiające wino, idealne na upalne dni. Smak jest delikatny i świeży, przyjemnie podbity słodkością.
Pasuje do przekąsek, owoców morza i delikatnych deserów

Winiarnia Zamojska - Lodowe
Kolor wina: białe
Smak: słodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Wina lodowe to winiarskie rarytasy północy. Na jeden litr wina lodowego potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek.
Ten wyjątkowy trunek doskonale smakuje sam w sobie, natomiast świetnym dodatkiem do wina lodowego są sery, orzechy, suszone i świeże owoce, desery.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

NA LISTOPAD CHIANTI

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

HISTORYCZNIE O WINIE

11 stycznia po raz czwarty odbyła się konferencja naukowa poświęcona historii wina w Polsce. Już od 2015 roku Klub Historii i Kultury Wina przy Warszawskim Oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki jest miejscem spotkań, na których prezentowane są wyniki aktualnych badań nad polską kulturą wina.

Chile w Warszawie

10 października w hotelu Regent w Warszawie podczas targów wina z Chile dziennikarz i krytyk winiarski Eduardo Brethauer poprowadził master class, podczas którego zaprezentował wina nowej fali.

Jakie wina podawać do letnich dań?

Smaczny posiłek z kieliszkiem wina może uprzyjemnić letni dzień. Podpowiadamy, jak dobierać wino, by podkreślić i uwydatnić smak najpopularniejszych, wakacyjnych dań.

Słoweńska Istria - raj dla foodies

Istria to półwysep podzielony między trzy kraje: Chorwację, Włochy i Słowenię. Słoweńska część zapewnia mieszkańcom tego kraju dostęp do morza. Miejsce słynie z trufli, oliwy, ryb oraz oczywiście wina. Jego produkcja i konsumpcja zakorzenione są głęboko w słoweńskim DNA i sięgają czasów rzymskich.

Adam Pawłowski: Edukacja winiarska w morowych czasach

Pandemia koronawirusa zmusiła nas do szybkiego przeorganizowania w zasadzie każdej sfery życia. W trakcie lockdownu inaczej pracujemy i spędzamy czas wolny, a także w inny sposób uczymy się o winie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej