x

Winiarnia Zamojska - nowa marka owocowych win polskich

Kategoria: Wino

Sześć odmian owoców z Roztocza stworzyło nową linię polskich win - Winiarnia Zamojska. Grupa Ambra przywraca na Roztoczu tradycje winiarstwa znane od średniowiecza.

Ciepły klimat Roztocza, znaczące różnice temperatur między dniem a nocą, łagodne wzgórza oraz lessowe gleby tworzą doskonałe warunki nie tylko do uprawy winorośli. To region, który słynie z owoców: gruszek, wiśni, malin, porzeczek i jabłek.
– Mają one te same właściwości, co winogrona: intensywną barwę, bogaty aromat, zbalansowany świeży smak, wyczuwalne nuty pestek, kwasowość i delikatną naturalną słodycz – podkreśla Artur Dubaj, główny technolog Ambra. – Pracujemy z najlepszymi lokalnymi sadownikami, którzy gwarantują najwyższą jakość zbiorów.
Ze szlachetnych odmian gruszek, wiśni, malin, porzeczek i jabłek powstało sześć polskich win. Dwa z nich to wina białe: Gruszka (półsłodkie), Lodowe (słodkie), trzy kolejne to wina czerwone: Czerwona Porzeczka (półwytrawne), Wiśnia (półsłodkie), Czarna porzeczka (słodkie). Ofertę Winiarni Zamojskiej uzupełnia wino różowe Rose (półsłodkie).

–  To propozycja dla konsumentów poszukujących regionalnych produktów i zainteresowanych polskimi winami – mówi Artur Dubaj.
Na Roztoczu już od średniowiecza zakładano winnice. Współczesny Roztoczański Szlak Winnic zrzesza kilkanaście winnic na trasie 200 km. To właśnie tu Grupa Ambra zainicjowała Fundację Winiarnie Zamojskie, której celem jest wpieranie polskich winiarzy i sadowników. Wśród swoich trzech głównych zadań wymienia: ochronę i stworzenie warunków dla rozwoju polskiego winiarstwa, ułatwienie inwestycji w produkcję win gronowych i owocowych oraz ich promocję.
Wina z Winiarni Zamojskiej dostępne są w sprzedaży w opakowaniach o pojemności 750 ml oraz 500 ml w przypadku Lodowego. Rekomendowana cena w kanale handlu nowoczesnego i tradycyjnego to 24,99 zł.


Winiarnia Zamojska - Rose
Kolor wina: różowe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Kupaż wina gruszkowego z dodatkiem czarnej porzeczki. Wino z porzeczki daje intensywny kolor i kwasowość, a gruszka domyka smak łagodnością, świeżością i słodyczą. Klasyczny, zbalansowany róż, z kwiatowym, orzeźwiającym finałem.
Świetnie pasuje do sałat, przystawek, ryb, ale jest na tyle owocowe, że można je smakować solo.

Winiarnia Zamojska - Czerwona Porzeczka
Kolor wina: czerwone
Smak: półwytrawne
Temperatura podawania: 13-16°C
Zbalansowane, lekkie czerwone wino o orzeźwiającym smaku i z dobrze zrównoważoną kwasowością.
Pasuje do cielęciny, grillowanych warzyw i deserów.

Winiarnia Zamojska - Wiśnia
Kolor wina: czerwone
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: 10-13°C
Łagodne, czerwone wino o rubinowej barwie. Wyczuwalne soczyste wiśnie, które komponują się z pestkową nutą tworzą jedną, spójną, aromatyczną całość.
Pasuje do sałatek z łososiem, pieczonych mięs, domowych ciast i lodów.

Winiarnia Zamojska - Czarna Porzeczka
Kolor wina: czerwone
Smak: słodkie
Temperatura podawania: 13-16°C
Intensywne czerwone wino o głębokiej barwie. Wyczuwalne soczyste, dojrzałe i aromatyczne czarne porzeczki doskonale komponują się w dobrze zbalansowaną całość. Czas będzie temu winu sprzyjał.
Pasuje do dziczyzny, pieczeni z lżejszymi sosami, gulaszów i deserów czekoladowych

Winiarnia Zamojska - Gruszka
Kolor wina: białe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Lekkie, orzeźwiające wino, idealne na upalne dni. Smak jest delikatny i świeży, przyjemnie podbity słodkością.
Pasuje do przekąsek, owoców morza i delikatnych deserów

Winiarnia Zamojska - Lodowe
Kolor wina: białe
Smak: słodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Wina lodowe to winiarskie rarytasy północy. Na jeden litr wina lodowego potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek.
Ten wyjątkowy trunek doskonale smakuje sam w sobie, natomiast świetnym dodatkiem do wina lodowego są sery, orzechy, suszone i świeże owoce, desery.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

POLSKI SOMMELIER WICEMISTRZEM EUROPY

11 maja br. w Wiedniu Piotr Pietras został srebrnym medalistą Mistrzostw Europy Sommelierów. Zajął drugie miejsce za Raimondsem Tomsonem z Łotwy.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbyła się 6. edycja największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa - Food Service Summit. Podobnie jak w ubiegłych latach we współpracy z California Wines Polska przygotowano branżowe seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: ENO WYJAZDY

Każdy, kto chociaż raz miał okazję uczestniczyć w profesjonalnym wyjeździe winiarskim, przyzna, że to fantastyczne doświadczenie, ale zarazem niezła harówka. Zwykle każdy dzień rozplanowany jest co do minuty. O czasie wolnym można raczej zapomnieć.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MICHAŁ DROZDOWSKI

Michał Drozdowski związany jest z branżą winiarską od 10 lat. Obecnie obejmuje stanowisko Head Sommeliera w restauracji Farina w Krakowie.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: PAWEŁ ZDUNIAK

Paweł Zduniak związany jest z winem od prawie 5 lat. Jego najważniejszym celem jako sommeliera jest zapewnienie gościom jak najlepszej jakości obsługi oraz niezapomnianych wrażeń smakowych, których mogą doświadczyć, próbując dań przygotowanych przez kucharzy z odpowiednio dobranymi winami.

Winnica Jana - wino z widokiem

Winnica Jana położona jest na wzgórzu w Zarzeczu w pobliżu Jasła. Jej największym atutem jest usytuowanie nad doliną Wisłoki. Z okien sali degustacyjnej rozciąga się niesamowity widok - panorama o długości ok. 40 km ukazująca spektakularne widoki na Beskid Niski oraz górę Liwocz.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej