x

"Forma obfitości" Laury Osęki

Kategoria: Lifestyle - książki    26.09.2019

Laura Osęka po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała swoją drugą książkę kulinarną - "Formę obfitości".

\"Forma obfitości", nowa książka kulinarna Laury Osęki. Zdjęcie: materiały prasowe.
\"Forma obfitości", nowa książka kulinarna Laury Osęki. Zdjęcie: materiały prasowe.
Psychodietetyczka, dziennikarka współpracująca z magazynem "Food Service" znowu prezentuje nieoczywiste spojrzenie na oczywiste potrawy, proponując przy tym nowy sposób wykorzystania naczyń, w których je przygotowuje. W pierwszej publikacji pokazała, jak wiele wyjątkowych dań (nie tylko zupy i sałatki) można przyrządzić i podać w misce, teraz stawia na uniwersalne naczynie do zapiekania. „Pieczenie w formie sprawia, że gotowanie staje się szybsze, prostsze i zdecydowanie mniej stresujące” – pisze we wstępie Laura Osęka. Przepisy uporządkowała według pór roku. W każdym dziale umieszcza pomysły na tarty, ciasta, zapiekanki i inne oryginalne, pełnowartościowe dania. Wielofunkcyjność foremek nie zna granic, trzeba tylko uruchomić wyobraźnię i pomyśleć o nich niestandardowo. Kaszotto w kilku wersjach, ryba w sosie teriyaki, pieczona owsianka, steki z kalafiora, placki z cukinii – to tylko niektóre propozycje Laury Osęki. I wy znajdźcie swoją formę!

Laura Osęka, „Forma obfitości”, wyd. Publicat, 2019

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Gotuj zdrowo dla całej rodziny" Jamiego Oliviera

Kulinarna instytucja, czyli brytyjski kucharz Jamie Oliver, w swojej najnowszej książce "Gotuj zdrowo dla całej rodziny" wziął na warsztat przepisy na sprawdzone rodzinne dania, które zmodyfikował tak, by pasowały do jego filozofii superzdrowego żywienia.

CAŁY ŚWIAT NA ŚRÓDCE

Jak głosi tytuł, to atlas, ale zamiast map są w nim autentyczne zdjęcia z podróży, przepisy, zapiski i wspomnienia (także te publikowane wcześniej w Facebooku). Jak mówią autorzy, to książka bez podziałów, w której "chcieli trochę popłynąć" i pokazać swoje przygody.

"Europa na winnych szlakach" Tomasza Prange-Barczyńskiego

Podróże po winnicach mogą każdemu miłośnikowi trunków dostarczyć ogromnej przyjemności, nawet jeśli nie zajmuje się winem zawodowo.

"Kuchnia regionów" Łukasza Konika

Aż 160 przepisów ze wszystkich regionów Polski zebrał w swej książce znany kucharz Łukasz Konik. Receptury są podzielone według województw i opublikowane w dwóch językach: polskim i angielskim.

"Jak zrobić ser?" Joanny Włodarskiej

Joanna Włodarska zdobyła doświadczenie, pracując w serowarniach, a następnie otworzyła Akademię Siedliska pod Lipami, pierwszą szkołę serowarstwa w Polsce.

TARGOWISKO PYSZNOŚCI

"Chelsea Market Makers" jest przewodnikiem, w którym znajdziemy ofertę najlepszych punktów i dowiemy się, gdzie i jak wybrać najlepsze mięso, owoce morza, warzywa, jadalne kwiaty czy sery, a także poznamy historię produktów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej