x

"Forma obfitości" Laury Osęki

Kategoria: Lifestyle - książki    26.09.2019

Laura Osęka po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała swoją drugą książkę kulinarną - "Formę obfitości".

\"Forma obfitości", nowa książka kulinarna Laury Osęki. Zdjęcie: materiały prasowe.
\"Forma obfitości", nowa książka kulinarna Laury Osęki. Zdjęcie: materiały prasowe.
Psychodietetyczka, dziennikarka współpracująca z magazynem "Food Service" znowu prezentuje nieoczywiste spojrzenie na oczywiste potrawy, proponując przy tym nowy sposób wykorzystania naczyń, w których je przygotowuje. W pierwszej publikacji pokazała, jak wiele wyjątkowych dań (nie tylko zupy i sałatki) można przyrządzić i podać w misce, teraz stawia na uniwersalne naczynie do zapiekania. „Pieczenie w formie sprawia, że gotowanie staje się szybsze, prostsze i zdecydowanie mniej stresujące” – pisze we wstępie Laura Osęka. Przepisy uporządkowała według pór roku. W każdym dziale umieszcza pomysły na tarty, ciasta, zapiekanki i inne oryginalne, pełnowartościowe dania. Wielofunkcyjność foremek nie zna granic, trzeba tylko uruchomić wyobraźnię i pomyśleć o nich niestandardowo. Kaszotto w kilku wersjach, ryba w sosie teriyaki, pieczona owsianka, steki z kalafiora, placki z cukinii – to tylko niektóre propozycje Laury Osęki. I wy znajdźcie swoją formę!

Laura Osęka, „Forma obfitości”, wyd. Publicat, 2019

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Alimentari" Lindy i Paula Jonesów

"Alimentari" to po włosku określenie sklepu spożywczego. To także nazwa rodzinnej restauracji oraz delikatesów Lindy i Paula Jonesów na przedmieściach Melbourne. Aktualnie mają oni dwa lokale z kuchnią włoską i bliskowschodnią.

"Nienasycone" Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres

W książce "Nienasycone" Norweżka Marianne Pfeffer Gjengedal i Polka Klaudia Iga Peres przyjrzały się 14 charyzmatycznym kobietom z różnych epok historycznych przez pryzmat kuchni i jedzenia.

Ponad 81,4 mln zł dla noworodków!

26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zakończył się wynikiem ponad 81,4 mln zł. Pieniądze zostaną przekazane na wyrównanie szans w leczeniu noworodków. Zbiórki odbywały się w całej Polsce, również w halach MAKRO Polska.

"Stambuł do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Po Italii i Portugalii przyszedł czas na następną wyprawę z Bartkiem Kieżunem, tym razem do Stambułu.

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Chrząstowskiego i Adama Pawłowskiego

Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, dziennikar­ka i sommelier, autorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii" sprzed dwóch lat, tym razem spojrzeli na organizm restauracyjny z innej perspektywy - nie tylko z sali, ale także od kuchni.

"Portugalia do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Różnorodność natury, produktów i restauracji sprawiają, że od paru lat do Porto i Lizbony ciągnie z Polski coraz więcej turystów. Miłości do Portugalii uległ także Bartek Kieżun, dziennikarz i autor książek kulinarnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej