x

"Forma obfitości" Laury Osęki

Kategoria: Lifestyle - książki

Laura Osęka po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała swoją drugą książkę kulinarną - "Formę obfitości".

\"Forma obfitości", nowa książka kulinarna Laury Osęki. Zdjęcie: materiały prasowe.
\"Forma obfitości", nowa książka kulinarna Laury Osęki. Zdjęcie: materiały prasowe.
Psychodietetyczka, dziennikarka współpracująca z magazynem "Food Service" znowu prezentuje nieoczywiste spojrzenie na oczywiste potrawy, proponując przy tym nowy sposób wykorzystania naczyń, w których je przygotowuje. W pierwszej publikacji pokazała, jak wiele wyjątkowych dań (nie tylko zupy i sałatki) można przyrządzić i podać w misce, teraz stawia na uniwersalne naczynie do zapiekania. „Pieczenie w formie sprawia, że gotowanie staje się szybsze, prostsze i zdecydowanie mniej stresujące” – pisze we wstępie Laura Osęka. Przepisy uporządkowała według pór roku. W każdym dziale umieszcza pomysły na tarty, ciasta, zapiekanki i inne oryginalne, pełnowartościowe dania. Wielofunkcyjność foremek nie zna granic, trzeba tylko uruchomić wyobraźnię i pomyśleć o nich niestandardowo. Kaszotto w kilku wersjach, ryba w sosie teriyaki, pieczona owsianka, steki z kalafiora, placki z cukinii – to tylko niektóre propozycje Laury Osęki. I wy znajdźcie swoją formę!

Laura Osęka, „Forma obfitości”, wyd. Publicat, 2019

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

WARZYWNA SIŁA

Marta Dymek przygotowuje potrawy z całego świata z użyciem polskich, sezonowych warzyw - pokazuje, że drogie egzotyczne dodatki wcale nie są potrzebne. Chłodnik z kalafiora, krem z pietruszek z tahiną, koreańska mizeria czy węgierski gulasz z boczniaków i papryki to tylko kilka ciekawych przepisów.

We właściwym rytmie

Przepisy zebrane w jednym miejscu, z wyraźnym zaznaczeniem odpowiednich właściwości zdrowotnych produktów stają się przydatnym podręcznym vademecum. Bo jak poczytamy o składnikach, poznamy schemat działania, to bez problemu sami będziemy komponować swoje dania, trzymając się odpowiednich zasad.

KULINARNE KRAJOBRAZY

To pięknie wydany album napisany przez słynnego szefa kuchni dla innych szefów kuchni. Przeglądając książkę, możecie poznać produkty, dzikie rośliny, egzotyczne owoce, dowiedzieć się, jak wyglądały tradycyjne chilijskie potrawy, ich klasyczne źródła i nowe interpretacje.

"Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?

MOC ZIÓŁ

15 osobowości świata kulinariów i gastronomii podzieliło się swoimi przepisami, a także historiami związanymi z ulubionymi gatunkami ziół. Wśród nich znaleźli się m.in.: Lara Gessler, Maia Sobczak, Eliza Mórawska-Kmita, Grzegorz Łapanowski, Jerzy Sobieniak czy Tomasz Jakubiak.

Coraz bliżej

"Persiana", Sabrina Ghayour, wyd. Insignis Media 2017

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej