x

Wojciech Amaro jednym ze 100 najlepszych szefów kuchni na świecie!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

23-24 września odbył się w Barcelonie finał The Best Chef Awards 2019. Na liście 100 najlepszych znalazł się również przedstawiciel Polski.

Finaliści The Best Chef Awards 2019. Foto: materiały prasowe.
Finaliści The Best Chef Awards 2019. Foto: materiały prasowe.
Wojciech Modest Amaro zajął 90. miejsce tegorocznej edycji jednego z najbardziej prestiżowych rankingów szefów kuchni na świecie – The Best Chef. Był jedynym Polakiem wśród finalistów konkursu. Najważniejsze nagrody powędrowały do znanych szefów kuchni, jednak wśród nagrodzonych nie zabrakło również interesujących debiutów.

Zwycięzcy tego konkursu są nagradzani nie tylko za swoje zdolności kulinarne, ale również za te wszystkie cechy, które decydują o byciu dobrym szefem kuchni. Misją konkursu The Best Chef jest nie tylko nagradzanie umiejętności szefów kuchni, ale także inspirowanie młodych pokoleń adeptów sztuki kulinarnej oraz wychwytywanie nowych talentów.

Pierwsze miejsce na liście The Best Chef Top100 Award zdobył Björn Frantzén z restauracji Frantzén w Sztokholmie. Na drugim miejscu uplasował się Joan Roca (El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania) – zwycięzca dwóch poprzednich edycji konkursu. Trzecie podium przypadło Davidowi Muñozowi (DiverXo, Madryt, Hiszpania).

Poza główną klasyfikacją przyznawana są również nagrody z kilku kategorii:

Tytuł The Best Chef City Gourmet Award zdobyli Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch z restauracja Disfrutar z Barcelony (Hiszpania). W tej kategorii nagradzani są najlepsi szefowie kuchni oraz najlepsze restauracje z miasta – gospodarza Gali wręczenia nagród.

Nagroda The Best Chef Rising Star Award powędrowała w tym roku do Pía León z restauracji Kjolle z Limy (Peru). Nagroda ta przyznana jest za niezwykły talent i postępy w świecie gastronomii.

The Best Chef Fol-LOVERS Award to nagroda za uznanie zdobyte w mediach społecznościowych. Wprowadzona została w 2018 roku. W Bercelonie została wręczona Grégoire’owi Bergerowi z restauracji Ossiano z Dubaju (Zjednoczone Emiraty Arabskie).

Najlepszym cukiernikiem (The Best Chef Pastry Award) 2019 roku został Jordi Roca z restauracji El Cellar de Can Roca z Girony (Hiszpania).

Za osiągnięcia artystyczne w kuchni wręczana jest The Best Chef Food Art Award. Zdobył ją Daniel Watkins z restauracji St Leonards z Londynu (Wielka Brytania).

Tytuł The Best Chef New Entry Award został wręczony Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch z restauracja Disfrutar z Barcelony (Hiszpania). W tej kategorii nagradzani są szefowie kuchni, którzy zajęli najwyższe miejsce w ranking wśród nowych kandydatów.

The Best Chef Voted by Chefs Award – nagrodę przyznawaną szefom kuchni przez szefów kuchni otrzymał Grant Achatz z restauracji Alinea z Chicago (USA).

Nagrodę The Best Chef Legend Award zdobył Eckart Witzigmann. Ta kategoria została stworzona, by docenić tych szefów kuchni, którzy nie wykonują już czynnie swojego zawodu, jednak wciąż mają ogromny wpływ na świat gastronomii.

Pełną listę zwycięzców można znaleźć na stronie: www.thebestchefawards.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rusza globalny finał World Class Competition 2018

57 najbardziej utalentowanych barmanów świata od 5 do 8 października w Berlinie będzie walczyć o trofeum w największym konkursie barmańskim globu: World Class Competitition. Polskę reprezentuje Marcin Kruk z Kity K oguta.

Polska reprezentacja po Wielkim Finale 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie

W dniach 27-28 stycznia 2019 roku podczas targów Sirha w Lyonie odbył się po raz 15. Wielki Finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie Coupe du Monde de la Patisserie.

Polski sukces podczas Kulinarnego Pucharu Świata

Złoto, srebro i brąz dla Polaków to bilans właśnie zakończonego Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Polscy reprezentanci, wspierani przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry stanęli do rywalizacji w trzech kategoriach, mierząc się z przedstawicielami 75 narodowości.

Smaki Podhala - Historyczny Stół Kulinarny MAKRO

2 kwietnia odbyło się w Zakopanem pierwsze wydarzenie z organizowanego przez MAKRO Polska cyklu Historyczny Stół Kulinarny. Tematem inauguracyjnego spotkania była kuchnia podhalańska. W wydarzeniu wzięło udział 85 przedstawicieli lokalnej gastronomii.

Szef dla Młodych Talentów

Rozpoczęła się druga edycja programu edukacyjnego prowadzonego przez sieć hurtowni Makro Polska. W nowym cyklu odbyły się już dwa Miksery Kulinarne w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie.

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej