x

Wojciech Amaro jednym ze 100 najlepszych szefów kuchni na świecie!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.09.2019

23-24 września odbył się w Barcelonie finał The Best Chef Awards 2019. Na liście 100 najlepszych znalazł się również przedstawiciel Polski.

Finaliści The Best Chef Awards 2019. Foto: materiały prasowe.
Finaliści The Best Chef Awards 2019. Foto: materiały prasowe.
Wojciech Modest Amaro zajął 90. miejsce tegorocznej edycji jednego z najbardziej prestiżowych rankingów szefów kuchni na świecie – The Best Chef. Był jedynym Polakiem wśród finalistów konkursu. Najważniejsze nagrody powędrowały do znanych szefów kuchni, jednak wśród nagrodzonych nie zabrakło również interesujących debiutów.

Zwycięzcy tego konkursu są nagradzani nie tylko za swoje zdolności kulinarne, ale również za te wszystkie cechy, które decydują o byciu dobrym szefem kuchni. Misją konkursu The Best Chef jest nie tylko nagradzanie umiejętności szefów kuchni, ale także inspirowanie młodych pokoleń adeptów sztuki kulinarnej oraz wychwytywanie nowych talentów.

Pierwsze miejsce na liście The Best Chef Top100 Award zdobył Björn Frantzén z restauracji Frantzén w Sztokholmie. Na drugim miejscu uplasował się Joan Roca (El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania) – zwycięzca dwóch poprzednich edycji konkursu. Trzecie podium przypadło Davidowi Muñozowi (DiverXo, Madryt, Hiszpania).

Poza główną klasyfikacją przyznawana są również nagrody z kilku kategorii:

Tytuł The Best Chef City Gourmet Award zdobyli Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch z restauracja Disfrutar z Barcelony (Hiszpania). W tej kategorii nagradzani są najlepsi szefowie kuchni oraz najlepsze restauracje z miasta – gospodarza Gali wręczenia nagród.

Nagroda The Best Chef Rising Star Award powędrowała w tym roku do Pía León z restauracji Kjolle z Limy (Peru). Nagroda ta przyznana jest za niezwykły talent i postępy w świecie gastronomii.

The Best Chef Fol-LOVERS Award to nagroda za uznanie zdobyte w mediach społecznościowych. Wprowadzona została w 2018 roku. W Bercelonie została wręczona Grégoire’owi Bergerowi z restauracji Ossiano z Dubaju (Zjednoczone Emiraty Arabskie).

Najlepszym cukiernikiem (The Best Chef Pastry Award) 2019 roku został Jordi Roca z restauracji El Cellar de Can Roca z Girony (Hiszpania).

Za osiągnięcia artystyczne w kuchni wręczana jest The Best Chef Food Art Award. Zdobył ją Daniel Watkins z restauracji St Leonards z Londynu (Wielka Brytania).

Tytuł The Best Chef New Entry Award został wręczony Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch z restauracja Disfrutar z Barcelony (Hiszpania). W tej kategorii nagradzani są szefowie kuchni, którzy zajęli najwyższe miejsce w ranking wśród nowych kandydatów.

The Best Chef Voted by Chefs Award – nagrodę przyznawaną szefom kuchni przez szefów kuchni otrzymał Grant Achatz z restauracji Alinea z Chicago (USA).

Nagrodę The Best Chef Legend Award zdobył Eckart Witzigmann. Ta kategoria została stworzona, by docenić tych szefów kuchni, którzy nie wykonują już czynnie swojego zawodu, jednak wciąż mają ogromny wpływ na świat gastronomii.

Pełną listę zwycięzców można znaleźć na stronie: www.thebestchefawards.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Znamy wyniki Wine & Food Noble Night 2018

Do finału 11. edycji gali Wine & Food Noble Night organizowanej przez Noble Concierge stanęło 12 wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu - przystawkę i danie główne.

Kinga Pienińska oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska została oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego.

Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Showroom Segafredo Zanetti Poland - relacja z uroczystości otwarcia.

27 września odbyło się oficjalne otwarcie nowej siedziby Segafredo Zanetti Poland oraz Szkoły Baristów Coffee Art Masters. Wydarzenie miało miejsce w Warszawie w budynku Adgar Park West, zlokalizowanym przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie.

Zapraszamy na live stream konferencji Next Day - Consumer of the Future

Kim będzie konsument za kilka lat? Jak zmieniła go pandemia? Dowiecie się z konferencji NEXT DAY - CONSUMER OF THE FUTURE, przygotowywanej przez “Food Service", “Media Marketing Polska" i “Handel". Startujemy 29 września o godz. 10! Zapraszamy!

Essity zdobywa platynowy medal EcoVadis

Essity, właściciel marki Tork, światowy lider w branży higienicznej i ochrony zdrowia, otrzymała najwyższe platynowe wyróżnienie przyznawane przez platformę EcoVadis. Tym samym znalazła się w gronie 1% najlepszych przedsiębiorstw ocenianych pod kątem zrównoważonego rozwoju.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej