x

Czym jest kuchnia polska?

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza do przesyłania uwag i opinii na temat dokumentu "Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota."

Od lewej: prof. Jarosław Dumanowski, szef kuchni Maciej Nowicki i minister rolnictwa Jan  Krzysztof Ardanowski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Od lewej: prof. Jarosław Dumanowski, szef kuchni Maciej Nowicki i minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Dokument powstał w ramach projektu „Kanon kuchni polskiej” zainicjowanego w ubiegłym roku z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego.  Jest próbą odpowiedzi na pytanie, czym jest kuchnia polska?

Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu zaproponował zbiór przepisów, które zostały zinterpretowane przez kucharzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie pracujących pod kierunkiem Macieja Nowickiego. Zbiór zawiera receptury 100 potraw kuchni polskiej podzielone na przystawki, zupy, dania główne i desery. Opracowanie przywołuje kontekst historyczny i proponuje wybrane tradycyjne przepisy oraz ich współczesną interpretację. Materiał ma być przyczynkiem do dalszych prac, a także otwarciem dyskusji i rozważań nad kształtem projektu.
Dokument zamieszczony został na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Uwagi można przekazywać do 30 września na adres: kanon@minrol.gov.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wspólny stół obejmujący całą Polskę

4 czerwca obchodzić będziemy 30 rocznicę pierwszych wolnych wyborów po II wojnie światowej. Z tej okazji dziennikarka Katarzyna Bosacka stworzyła ogólnopolską akcję "Menu Wolności". Celem jest wspólne, radosne świętowanie daty, która przyniosła wolność w Polsce.

Rozpoczyna się enologiczna jesień

Od 21 września aż do 15 grudnia potrwa czwarta edycja Jesieni Enologicznej, która w tym roku odbędzie się w Krakowie, Warszawie i na Dolnym Śląsku. Przed uczestnikami trzy miesiące atrakcji związanych z enologią, sztuką winiarską, historią winiarstwa w Polsce oraz tradycjami kulinarnymi.

KUKBUK POLECA PO RAZ TRZECI

"Kukbuk Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk godnym zaufania producentom za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

KULINARNY TRANSATLANTYK

Zbliża się VII edycja wydarzenia - odbędzie się już w dniach 15-19 lipca w Łodzi. Kino Kulinarne na Transatlantyku to dokumenty i filmy fabularne o tematyce okołokulinarnej - przedstawiające sylwetki szefów kuchni, ale też odsłaniające kulisy produkcji żywności oraz wina.

Kisimy na Placu Bankowym

Wykłady i warsztaty poświęcone kiszeniu, ostrygi i prosecco, kultowe samochody oraz wiele innych atrakcji przy dźwiękach zespołu dixielandowego - to wszystko 7 września na Placu Bankowym w Warszawie.

Rekordowa edycja Fine Dining Week

W dniach 29 sierpnia-9 września odbyła się piąta edycja Fine Dining Week, w której uczestniczyły 64 restauracje z sześciu miast: Krakowa, Łódzi, Poznania, Trójmiasta, Warszawy oraz Wrocławia. Letnia odsłona Fine Dining Week spotkała się z ogromnym zainteresowaniem ze strony gości oraz restauratorów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej