x

Czym jest kuchnia polska?

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.09.2019

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza do przesyłania uwag i opinii na temat dokumentu "Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota."

Od lewej: prof. Jarosław Dumanowski, szef kuchni Maciej Nowicki i minister rolnictwa Jan  Krzysztof Ardanowski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Od lewej: prof. Jarosław Dumanowski, szef kuchni Maciej Nowicki i minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Dokument powstał w ramach projektu „Kanon kuchni polskiej” zainicjowanego w ubiegłym roku z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego.  Jest próbą odpowiedzi na pytanie, czym jest kuchnia polska?

Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu zaproponował zbiór przepisów, które zostały zinterpretowane przez kucharzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie pracujących pod kierunkiem Macieja Nowickiego. Zbiór zawiera receptury 100 potraw kuchni polskiej podzielone na przystawki, zupy, dania główne i desery. Opracowanie przywołuje kontekst historyczny i proponuje wybrane tradycyjne przepisy oraz ich współczesną interpretację. Materiał ma być przyczynkiem do dalszych prac, a także otwarciem dyskusji i rozważań nad kształtem projektu.
Dokument zamieszczony został na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Uwagi można przekazywać do 30 września na adres: kanon@minrol.gov.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Twórcy Restaurant Week zakładają RestaurantClub

Dzięki platformie RestaurantClub można szybko i wygodnie odkrywać oraz rezerwować stoliki w kilkuset najlepszych restauracjach w Polsce.

ZMIANY W WARSZAWSKIEJ RESTAURACJI BELVEDERE

Sebastian Olma, który od kilku miesięcy był szefem kreatywnym restauracji, objął stanowisko szefa kuchni, zastępując tym samym Adama Komara, sprawującego to stanowisko przez 8 lat.

Kulinarny tygiel pięciu kultur

Po raz kolejny Transatlantyk Festival zaprosił na wyjątkowe spotkanie sztuki filmowej i kulinarnej, czyli Kino Kulinarne przygotowywane we współpracy z 68. Berlinale Kulinarisches Kino. Festiwal odbywający się w Łodzi gromadzi co roku setki gości.

Essity zdobywa dwie nagrody European Cleaning and Hygiene Awards

15 listopada ogłoszono zwycięzców European Cleaning Awards 2018. Firma Essity zdobyła dwie prestiżowe nagrody w kategoriach: "Najlepsza praktyka - zrównoważony rozwój" oraz "Innowacja technologiczna roku".

Sezon grillowy z TABASCO i Kikkoman

TABASCO® i Kikkoman zapraszają na oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Do wspólnego grillowania można dołączyć w Czeladzi w trakcie finału VII mistrzostw Polski Saunmistrzów.

BARON I MARCZEWSKA NA NOWYM FRONCIE

Aleksander Baron został szefem kuchni w nowej restauracji Zoni , a Adriana Marczewska szefową bistro WuWu. Restauracje powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki Rest Team, którą współtworzą Ewa, Andrzej i Mirosław Niziowie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej