x

Czym jest kuchnia polska?

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.09.2019

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza do przesyłania uwag i opinii na temat dokumentu "Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota."

Od lewej: prof. Jarosław Dumanowski, szef kuchni Maciej Nowicki i minister rolnictwa Jan  Krzysztof Ardanowski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Od lewej: prof. Jarosław Dumanowski, szef kuchni Maciej Nowicki i minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Dokument powstał w ramach projektu „Kanon kuchni polskiej” zainicjowanego w ubiegłym roku z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego.  Jest próbą odpowiedzi na pytanie, czym jest kuchnia polska?

Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu zaproponował zbiór przepisów, które zostały zinterpretowane przez kucharzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie pracujących pod kierunkiem Macieja Nowickiego. Zbiór zawiera receptury 100 potraw kuchni polskiej podzielone na przystawki, zupy, dania główne i desery. Opracowanie przywołuje kontekst historyczny i proponuje wybrane tradycyjne przepisy oraz ich współczesną interpretację. Materiał ma być przyczynkiem do dalszych prac, a także otwarciem dyskusji i rozważań nad kształtem projektu.
Dokument zamieszczony został na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Uwagi można przekazywać do 30 września na adres: kanon@minrol.gov.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

"… daj nam dzisiaj" - wystawa w białostockiej Galerii Arsenał

Ekspozycja ma zachęcić do refleksji na temat roli pożywienia we współczesnym świecie oraz wpływu sposobów wytwarzania i konsumpcji żywności na otaczającą nas rzeczywistość. Produkty spożywcze są nie tylko tematem, ale też materiałem wykorzystanym do stworzenia prac.

NOWE WYRÓŻNIENIA DLA POLSKICH RESTAURACJI

Na początku marca ukazała się najnowsza edycja jednego z najważniejszych przewodników gastronomicznych na świecie - Czerwonego Przewodnika "Main Cities of Europe ". Po raz kolejny wydawnictwo obejmuje dwa polskie miasta: Warszawę i Kraków.

Ruszyły rezerwacje na Fine Dining Week

Zbliża się 7. edycja Fine Dining Week, festiwalu gwarantującego wyjątkowe przeżycia kulinarne serwowane przez najlepszych szefów kuchni.

Święto niemieckiego Króla Win

7-27 maja w całej Polsce odbyła się czwarta edycja Riesling Weeks. Akcja Niemieckiego Instytutu Wina promowała niemieckiego rieslinga.

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne

Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowywane jest we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale.

Marcin Przybysz i gościnnie Michał Kuter zapraszają na urodziny Epoki

Swoje pierwsze urodziny restauracja Epoka uczci wyjątkowymi kolacjami na cztery ręce, przygotowanymi przez szefów Marcina Przybysza (Epoka) i Michał Kutera z poznańskiego A nóż widelec. Z okazji jubileuszu stworzyli 15-przepisowe menu degustacyjne, które będzie serwowane tylko przez 4 dni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej