x

Projekt 44 w warszawskim apartamentowcu przy Złotej 44

Kategoria: Miejsca

Restauracja Projekt 44 to nowy lokal restauratora Józefa Krawczyka. Szefem kuchni został w nim Marcin Molik.

Szef kuchni deklaruje, że serwuje kuchnię produktu – świeżość, jakość i składnik są zawsze na pierwszym miejscu, a jego menu jest wyraziste i sezonowe. Dominują w nim smaki ostre, kwaśne, słodkie. Wszystkie elementy dań kucharze przygotowują na miejscu, nie używają żadnych półproduktów.
Desery w Projekt 44 przygotowuje mistrz cukiernictwa Artur Jajecznik. Oprócz słodkości z karty restauracja przyjmuje indywidualne zamówienia na ciasta i torty. W menu są także koktajle autorstwa szefa baru Łukasza Dębowskiego. Główne założenie baru to praca z niskimi temperaturami – z lodem i jego różnymi formami.
Lokal oferuje również śniadania (w tygodniu od godziny 7:30, w weekendy od godziny 9) i lunche (od godziny 12 do 16). Zestaw lunchowy za 32 zł zawiera zupę, drugie danie do wyboru oraz deser.
Restauracja liczy około 100 miejsc siedzących. Otwarta jest od poniedziałku do czwartku w godz. 7:30 – 23, w piątek od godz. 7:30 do 24, a w sobotę i niedzielę w godz. 7:30 – 24.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pasibus z burgerami w warszawskiej Galerii Młociny

Burgery Pasibusa są cenione za świeżość użytych składników, autorskie receptury i pomysłowe połączenia smakowe. Sieć uruchomiła drugi swój lokal w Warszawie - w nowootwartej Galerii Młociny.

Gdzie na wino poza miastem?

Poznajcie trzy miejsca zlokalizowane poza miastem, do których warto wybrać się na wino.

Targi Between kitchen & dining room - II edycja

W dniach 18-19 listopada w Hali Koszyki, w Warszawie odbędzie się druga edycja BETWEEN kitchen & dining room. Jest to nowy cykl targów, na których prezentują się firmy i marki związane z kuchnią oraz jadalnią, m.in.: ceramika, naczynia, małe AGD, akcesoria dekoracyjne, meble oraz artykuły spożywcze.

EUSKADI

W lutym w Krakowie otworzyło się Euskadi - restauracja z kuchnią baskijską. Właścicielem jest Damian Surowiec, który doświadczenie zdobywał w restauracjach wyróżnionych gwiazdką Michelina - np. Barrafina w Londynie czy Elkano w Kraju Basków.

ORZO WARSZAWA I ORZO KRAKÓW

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini, które funkcjonowało na placu Konstytucji 5 przez ostatnich kilka lat. Lokal w Krakowie rozpoczął działalność kilka tygodni później i mieści się przy ulicy Lipowej 4.

AIÖLI

Otwarty w marcu tego roku Aiöli inspired by Gdańsk to pierwszy lokal pod marką Aiöli w Gdańsku. Dwa pozostałe mieszczą się Warszawie - Aiöli Cantine Bar Cafe Deli Świętokrzyska i Aiöli inspired by Mini Plac Konstytucji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej